Friday 16 January 2015

Και βέβαια υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις 16/01/2015

Και βέβαια υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις
16/01/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχει τίποτε το πιο επικίνδυνο από την ευρισκόμενη σε παράκρουση προπαγάνδα.

Είναι η περίπτωση που η προπαγάνδα γίνεται ασύμμετρη, καθώς παύει να ακολουθεί ακόμη και τους δικούς της κανόνες.

Διότι, ως γνωστόν, η προπαγάνδα για να γίνει πιστευτή, πρέπει να στηρίζεται και σε κάποιες κοινά παραδεδεγμένες αλήθειες.

Μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο ασύμμετρης προπαγάνδας βρισκόμαστε αυτές τις μέρες.

Πάντως, αν και ασύμμετρη, περιλαμβάνει μερικές από τις βασικές της αρχές.

Μία από αυτές, είναι ότι το ψέμα πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές, όχι μόνο επειδή, όπως έλεγαν οι μεγαλύτεροι προπαγανδιστές της Ιστορίας, ο λαός διαθέτει κοντή μνήμη, αλλά και επειδή όταν το ψέμα επαναλαμβάνεται συνεχώς, τότε… αναβαθμίζεται σε αλήθεια!

Γι’ αυτό ίσως και ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει καθημερινά στις ομιλίες του τα ίδια περίπου ψέματα.

Όπως:

«Δεν είναι το mail Χαρδούβελη, αλλά το mail της τρόικας, το mail Σαμαρά».

Στην περίπτωση αυτή, το mail είναι αποκλειστικά της τρόικας, ενώ παραλείπεται σκόπιμα να αναφερθεί ότι υπάρχει mail της κυβέρνησης, που ωστόσο απορρίπτει το mail της τρόικας και κάνει αναφορά σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία που δεν ενοχλούν κανέναν.

Όπως:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων».

Στην πραγματικότητα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένας άλλος μπορεί να προστατέψει τις καταθέσεις, ακόμη και αν… καθίσει πάνω τους.

Διότι αυτές τις εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για να αντιμετωπιστεί ο σκόπελος, ο κ. Τσίπρας λέει τώρα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις μαζί με τους εταίρους, μαζί με την ΕΚΤ».

Παραλείπει, όμως, να πει ότι η ΕΚΤ πράγματι εγγυάται την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και επομένως και τις καταθέσεις, αλλά πάντα και σε όλους τους τόνους η ΕΚΤ αναφέρει πως αυτό συμβαίνει μόνο σε χώρες που «ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»!

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα βγει από το πρόγραμμα, οι καταθέσεις κάθε άλλο παρά εγγυημένες είναι.

Στις 11 Ιανουαρίου, με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδας παρενέβη όσον αφορά σε δημοσιεύματα σχετικά με τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.

Αυτό που είπε είναι ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

Σημείωσε επίσης πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις».
Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι σαφή: Πρώτον, όταν λες πως «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά το ελέγχεις – εκτός και αν υπάρξει έκτακτη αναζωπύρωση.
Και δεύτερον, αναφέρεται σαφώς πως η απόφαση της ΕΚΤ για πιστωτικές διευκολύνσεις συνδέεται άμεσα με την προϋπόθεση οι χώρες που λαμβάνουν τις διευκολύνσεις να βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν τα βλέπει.
Και εκδίδει πανηγυρικές ανακοινώσεις, παραλείποντας να αναφερθεί σε αυτά.
Για να παραπλανήσει τον λαό, να τον αποκοιμίσει, ώστε να πιστέψει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις.
Η αλήθεια είναι πως αν η χώρα βρεθεί εκτός προγράμματος, όπως εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια θα υπάρξει θέμα με τις καταθέσεις.
Όσο για το «καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω», δηλαδή την «λύση» των έντοκων γραμματίων, στην οποία αναφέρονται ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν, λέγοντας ότι (αν τα βρουν σκούρα) θα καταφύγουν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό (δηλαδή συνεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων), και πάλι δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια.

Διότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός – και μάλιστα σε συνθήκες γενικής αδυναμίας δανεισμού – είναι πανάκριβος.

Επιπλέον, όταν θα βρίσκεται ο κ. Τσίπρας σε ρήξη με όλον τον κόσμο, είναι βέβαιο ότι ουδείς θα αγοράζει τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Προφανώς, ούτε και οι ελληνικές τράπεζες, αφού θα τους έχει διακοπεί η γραμμή ρευστότητας από την ΕΚΤ (διότι θα έχουμε βγει από το πρόγραμμα).

Επομένως, θα ζητήσει να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια οι Έλληνες.

Οικειοθελώς στην αρχή, αλλά όταν αυτοί δεν θα προσέλθουν, ο εσωτερικός δανεισμός θα γίνει αναγκαστικός… αναγκαστικά!

Ας αφήσουμε που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει – το είπε επίσημα ο κ. Τσίπρας στην Real News – να πληρώνει με αυτά τα χρήματα τα ομόλογα που θα λήγουν.

Και επομένως, δηλώνει επίσημα πως θα κάνει αυτό που κατηγορεί:

Θα δανείζεται – και μάλιστα πανάκριβα – για να πληρώνει δάνεια…

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εγγυάται τις καταθέσεις, αλλά τις εποφθαλμιά και δηλώνει ότι θα χρειαστεί να καταφύγει σ’ αυτές.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment