Thursday, 29 January 2015

Διαφορετική εκδοχή από Ε.Ε. για κυρώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Διαφορετική εκδοχή από Ε.Ε. για κυρώσεις

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις ενστάσεις της Ελλάδας επί του κειμένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία θα παραθέσει σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ενώ η κυβέρνηση και η προεδρία του Συμβουλίου επιμένουν σε διαφορετικές εκδοχές για το πώς εξελίχθηκε η σύγκρουση. Το κείμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου την Τετάρτη, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι δεν έχει τη συναίνεσή του. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι η έντονη αυτή αντίδραση δεν αφορούσε την ουσία του κειμένου, την οποία χαρακτήριζαν «συζητήσιμη», αλλά τη μεθόδευση που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Οπως αναφέρουν, η Αθήνα είχε ζητήσει χρόνο ώστε να οριστεί υπουργός και να εξεταστεί το θέμα, ωστόσο το κείμενο δημοσιοποιήθηκε. Αυτό ερμηνεύτηκε από τη νέα κυβέρνηση ως επίδειξη πυγμής ενόψει της σημαντικής διαπραγμάτευσης για την οικονομία. «Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.

Το γραφείο του κ. Τουσκ δίνει πάντως διαφορετική εκδοχή. Με γραπτή δήλωσή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν προέβαλε αντίδραση στο σχέδιο της δήλωσης ούτε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος μεταξύ Τουσκ και Τσίπρα ούτε στην επικοινωνία με τον συνεργάτη του τη Δευτέρα. Λέει επίσης ότι πρότειναν την Τρίτη το πρωί, να μπει υποσημείωση που θα έλεγε ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται. «Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε την υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο σ’ εμάς ότι θα μπορούσαμε να τη δημοσιεύσουμε όπως είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο απόγευμα».

Επί της ουσίας του κειμένου, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται σε βέτο. Ομως η έντονη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ που προκάλεσαν ανησυχία. Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν -ανεπισήμως- και αμερικανικές αντιδράσεις. Ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, σε ανάρτηση στο twitter χαρακτήρισε «ενοχλητικό να βλέπεις την ντροπιαστική υπεράσπιση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας στον Πούτιν» και ότι «απειλεί με βέτο τις κυρώσεις στη Ρωσία. Πιο άμεσο πρόβλημα από το χρέος».

Πηγές του ΥΠΕΞ επισημαίνουν, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει καταθέσει ενστάσεις επί του κειμένου, αυτό το έχουν κάνει μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και ότι είναι πολύ πιθανόν στη σύνοδο να μετριαστεί το κείμενο. Πάντως ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε χθες ότι «η Ελλάδα είναι αντίθετη στο εμπάργκο της Ρωσίας». Η αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε θετικά σχόλια στον ρωσικό Τύπο που υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δίδαξε Δημοκρατία στις Βρυξέλλες» και ότι η ελληνική αντίδραση «θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων». Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Χ.Α., υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της, ότι «η Ελλάς δεν πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Έντυπη

No comments:

Post a Comment