Monday, 19 January 2015

«Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς μακιγιάζ»

Επισκόπηση τύπου

«Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς μακιγιάζ»

Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα, αλλά και οι ζυμώσεις για την επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων σχολιάζονται και σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο.
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αφιερώνει σχεδόν τρεις ολόκληρες σελίδες στον Αλέξη Τσίπρα. Στο πρωτοσέλιδό της τον χαρακτηρίζει «φόβητρο του ευρώ», καθώς, όπως υποστηρίζει, «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξυπνάει και πάλι τον φόβο για διάλυση της ευρωζώνης, που πιστεύαμε ότι είχε ξεχαστεί. Εάν κερδίσει τις πρόωρες εκλογές την προσεχή Κυριακή, ο 40χρονος αριστερός (πολιτικός) θέλει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις». Η συνέχεια του άρθρου υποδηλώνει ωστόσο το αντίθετο, καθώς, όπως σημειώνεται, «ακόμα και ο Τσίπρας ακολουθεί πλέον πιο ήπιους τόνους. Επιπλέον καταβάλλει προσπάθεια μέχρι υπερβολής να κερδίσει την εύνοια πολλών ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι δεν τον θεωρούν πλέον φόβητρο του ευρώ».
Μετά από αυτή την εισαγωγή, η εφημερίδα θέτει το ερώτημα: «Ποιος είναι (η σε ελεύθερη μετάφραση: τι πρεσβεύει) αυτός ο άνδρας;» Την απάντηση επιχειρεί να δώσει δισέλιδο αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Έχει θυσιάσει τους πιο ριζοσπαστικούς στόχους του κόμματος στον υπέρτερο στόχο, την ανάληψη της εξουσίας. Πριν τις εκλογές του 2012 υποσχόταν να ακυρώσει πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές, να τερματίσει την πολιτική λιτότητας και απλώς να μην εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχουν ήδη δοθεί. Αλλά και για την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή για την κρατικοποίηση των τραπεζών που ζητούσε τότε, πλέον δεν γίνεται λόγος».
Ανοιχτή γραμμή Σουλτς-Τσίπρα;
Ο Φρανς Τίμερμανς αποφεύγει να κάνει σχόλια για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ο Φρανς Τίμερμανς αποφεύγει να κάνει σχόλια για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ποιες είναι όμως οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΕ; Το Handelsblatt σημειώνει ότι «η πιο σημαντική επαφή του Τσίπρα στις Βρυξέλλες είναι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης έχει ήδη προειδοποιήσει δημοσίως την ευρωζώνη να μην απομονώσει τον Τσίπρα και να μην αποφύγει τη συνομιλία μαζί του. Μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Τσίπρα. Πηγές από το περιβάλλον του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρουν ότι θα περιμένουν κατ΄αρχήν τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα».
Για τις εξαγγελίες Τσίπρα ερωτάται και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Rheinische Post του Ντύσελντορφ. Η απάντηση του ολλανδού πολιτικού: «Κάνω βέβαια κι εγώ τις σκέψεις μου επ΄αυτού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσω στους έλληνες ψηφοφόρους συμβουλές από τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν την απόφασή τους και ασφαλώς η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».
Η εφημερίδα Tagesspiegel περιγράφει τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερη αναφορά στον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ: «Είχε ψηφίσει κατά της συμφωνίας με τους δανειστές, και αυτό ο κόσμος το εκτιμά ιδιαίτερα. Επιπλέον άλλαξε κόμμα σε μία εποχή που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προοπτική εξουσίας. Πολλοί Έλληνες απεχθάνονται τους οπορτουνιστές, που άρχιζαν να αλλάζουν στρατόπεδο εδώ και λίγους μήνες».
Περιμένοντας τις εξαγγελίες Ντράγκι
Την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.
Την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.
«No, dottore Draghi» επιγράφεται το σχόλιο τηςFrankfurter Allgemeine για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που εικάζεται ότι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Η εφημερίδα συμμερίζεται τις ενστάσεις της Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, η οποία εκπροσωπεί τη Γερμανία στην κορυφή της ΕΚΤ και επισημαίνει: «Οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν μπορούν να είναι παρά το ύστατο όπλο της νομισματικής πολιτικής σε μία κατάσταση απελπισίας. Ακόμα και τότε θα ήταν αβέβαιη η επίδρασή τους. Αλλά σήμερα δεν βιώνουμε μία τέτοια κατάσταση. Η ευρωζώνη δεν έχει έντονο πρόβλημα αποπληθωρισμού και υπάρχουν ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς αρχίζουν να βελτιώνονται ορισμένοι νομισματικοί δείκτες».
«Ριψοκίνδυνη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» βλέπει η Rheinische Post : «Ο Ντράγκι δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω. Έχει προκαλέσει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες στα χρηματιστήρια. Παράλληλα, σκέπτεται τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Τότε θα τεθεί στο τραπέζι το κούρεμα χρέους για τους δημόσιους πιστωτές, το οποίο στηρίζει ο Ντράγκι, αλλά στο οποίο δεν θέλει να συμμετάσχει η ΕΚΤ. Παραπέμποντας στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι θα μπορούσε να πιέσει τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν με τη σειρά τους το βάρος του χρέους για τους Έλληνες. Πανούργα η στρατηγική, αλλά με επικίνδυνες παρενέργειες».
Γιάννης Παπαδημητρίου  dw de

No comments:

Post a Comment