Monday, 20 April 2015

Ηχηρή απουσία της ηγετικής ομάδας της ΧΑ από την πολύκροτη δίκη

Ηχηρή απουσία της ηγετικής ομάδας της ΧΑ από την πολύκροτη δίκη

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Χρυσή Αυγή
Με την απουσία του επικεφαλής της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου και του συνόλου σχεδόν των βουλευτών της που κατηγορούνται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε σήμερα η ιστορικής σημασίας δίκη για την έκνομη δράση του σκληρού πυρήνα του κόμματος.
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η Πρόεδρος του Δικαστηρίου  Μαρία Λεπενιώτου εκφώνησε, με την έναρξη της διαδικασίας, τα ονόματα των κατηγορουμένων, 69 συνολικά, για να καταγραφεί η απουσία της ηγετικής ομάδας της ΧΑ η οποία, εκτιμάται, ότι επιχειρεί να αποσυνδεθεί από την ποινική διαδικασία και επιπλέον να αφαιρέσει, κατά το δυνατόν, το βαρύ πολιτικό πρόσημο, που διαθέτει η συγκεκριμένη δίκη. Μόνον ο Στάθης Μπούκουρας, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ – με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη το 2012- ήταν παρών, όπως επίσης και ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος αλλά και ο βουλευτής Σερρών της ΧΑ Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Ολοι οι υπόλοιποι, περιλαμβανομένου και του Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως Ηλίας Κασιδιάρης,  Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ελένη Ζαρούλια, Ιωάννης Λαγός, Νικόλας Μίχος και άλλοι προτίμησαν να απουσιάσουν κάνοντας χρήση της σχετικής ευχέρειας που παρέχεται από το νόμο ακόμα και σε κατηγορούμενους για βαριά αδικήματα να εκπροσωπούνται στις δίκες από τους δικηγόρους.
Παρόντες όμως ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας Φύσσα αλλά και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής, αλλά και στελέχη της ΧΑ που εμπλέκονται σε διάφορες επιθέσεις, όπως εκείνη κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα.
Η απουσία της ηγετικής ομάδας της ΧΑ κατέστη φανερό ότι θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια της δίκης, ενώ το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο, οδήγησε το δικαστήριο σε διακοπή της δίκης για τις 7 Μαϊου προκειμένου να ανευρεθεί δικηγόρος που θα δεχθεί να τον εκπροσωπήσει.
Με αφορμή και αυτό το γεγονός, συνήγοροι της πολιτικής αγωγής εκτιμούσαν, ότι από την πλευρά των βασικών εμπλεκομένων στην έκνομη δράση της ΧΑ διαφαίνεται η πρόθεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα δικονομικά μέσα και τις ευχέρειες της νομοθεσίας για να υποβαθμίσουν τη δίκη αλλά και για να χρονοτριβήσουν.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και τα θύματα.
Από νωρίς το πρωί και πριν η διαδικασία ξεκινήσει, η αίθουσα του δικαστηρίου, που είναι εξαιρετικά μικρή για τις ανάγκες μιας τόσο πολυπρόσωπης δίκης, ήταν κατάμεστη από δεκάδες θύματα και συγγενείς θυμάτων από διάφορες επιθέσεις ρατσιστικού τύπου στελεχών της ΧΑ.
Στο δικαστήριο από νωρίς και οι τραγικοί γονείς του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου υπήρξε η θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων που οδήγησαν την υπόθεση στο εδώλιο.
Πολλοί και οι αλλοδαποί- θύματα των επιθέσεων του σκληρού πυρήνα της ΧΑ, κυρίως Πακιστανοί και άλλοι, αλλά και στελέχη κομμάτων και βουλευτές που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας.
Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και βουλευτές όπως ο ΣΠ. Λυκούδης από το Ποτάμι και η κυρία Μανωλάκου από το ΚΚΕ.
Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας που ξεπερνούν τους 130 εκφωνήθηκε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου και ελάχιστοι απουσίαζαν, ενώ η εκφώνηση των προστατευόμενων μαρτύρων έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει την ανωνυμία τους.
Η Πρόεδρος εκφώνησε με κωδικούς «προστατευόμενος Α, Β, Γ  και λοιπά» όλους τους υπό προστασία μάρτυρες για να λάβει μέσω ανοκτής  τηλεφωνικής ακρόασης την απάντηση τους «παρών» με αλλοιωμένη φωνή για λόγους ασφαλείας. Ολοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια εκφώνησης τους από το δικαστήριο.
Οι μάρτυρες υπό προστασία, πέντε συνολικά, με τον ίδιο τρόπο θα εξεταστούν καθώς η μαρτυρία τους είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στην αποκάλυψη της δομής και της παράνομης δράσης του σκληρού πυρήνα της ΧΑ.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιλογή της ειδικής αίθουσας στις φυλακές για τη διεξαγωγή της δίκης, αυτά έγιναν αντιληπτά και δεκτά και από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Η κυρία Λεπενιώτου υποσχέθηκε να ακούσει όλους τους ενδιαφερόμενους, δήμο Κορυδαλλού, δικηγόρους και δημοσιογράφους, την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 7 Μαϊου και να λάβει σχετικές αποφάσεις για το αν – και πόσο διάστημα- θα συνεχίσει η δίκη στον Κορυδαλλό η αν μπορεί να μεταφερθεί αλλού και πού.
Πάντως, τόσο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης όσο και ο δήμαρχος Κορυδαλλού έδωσαν και σήμερα μια πρόγευση των προβλημάτων που υπάρχουν ενώ η ΕΣΗΕΑ που παρέστη με την πρόεδρό της Μαρία Αντωνιάδου και η ΠΟΕΣΥ με εκπροσώπους της, θα θέσουν τα θέματα που αφορούν τους δημοσιογράφους την επόμενη δικάσιμο.
Σε ότι αφορά τη δουλειά των δημοσιογράφων τα πράγματα ήταν πράγματι δύσκολα καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε ιντερνετ ούτε λειτουργούν κινητά και χρειάζεται κανείς να βγαίνει εκτός φυλακής για να επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ που εργάζεται.
Και βέβαια δεν μπορεί να στέλνει κείμενα και ανταποκρίσεις παρά μόνον αν βγει έξω από το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών διανύοντας μεγάλη απόσταση και ουσιαστικά εγκαταλείποντας το ρεπορτάζ.

No comments:

Post a Comment