H ΖΟΖΕΦΙΝΕ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ
Ερχομαι στην Ελλάδα για να διαδηλώσω
Ενα πακέτο κομφετί, ένα καταγγελτικό κείμενο σε Α4, μια μπλούζα με στάμπα κατά της «δικτατορίας της ΕΚΤ», ένα σύνθημα-κραυγή και ένα εντυπωσιακό άλμα πάνω στο τραπέζι της συνέντευξης Τύπου του πανίσχυρου κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Μάριο Ντράγκι, είναι τα συστατικά της ακτιβιστικής δράσης που εκσφενδόνισαν την 21χρονη Γερμανίδα Ζοζεφίνε Βιτ στο επίκεντρο της προσοχής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των μίντια.
Η «επίθεση» με κομφετί κατά του Μάριο Ντράγκι που τόσο πολύ τον τρόμαξε ήταν, όπως αποκάλυψε η ίδια η Ζοζεφίνε στο «Εθνος της Κυριακής», «μια ιδέα που μου ήρθε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης υπέρ της Ελλάδας και κατά της ανθελληνικής εκστρατείας της ''Bild'' έξω από τον καινούργιο πύργο της ΕΚΤ, την ημέρα των εγκαινίων του».
Οπως ανέφερε, στεκόμενη εκεί μαζί με δύο φίλες της ακτιβίστριες και «καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών απωθώντας τους και προφυλάσσοντας τον μη εκλεγμένο Μάριο Ντράγκι», αντιλήφθηκε ότι «η διαμαρτυρία δεν θα έπρεπε να γίνεται εκτός του πύργου της ΕΚΤ αλλά εντός του». Ετσι πριν από μερικές ημέρες άδραξε την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου και χωρίς να το πολυσκεφτεί «έβαλα το όνομά μου στη λίστα με τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν την ομιλία του Ντράγκι».
Σύμφωνα με την ίδια, «τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και πραγματικά έμεινα έκπληκτη που κατάφερα να μπω στην αίθουσα ανενόχλητη». Η εμπειρία που έχει αποκτήσει και από τη δράση της στη FEMEN της επέτρεψε να εκπληρώσει και τον στόχο της, να διακόψει δηλαδή την ομαλή ροή της συνέντευξης. Οπως διευκρίνισε, αυτό το είδος της μη βίαιης διαμαρτυρίας «έχει ως στόχο την παρενόχληση μιας διαδικασίας.
Τον εκτροχιασμό της ομαλότητας που επιβάλλει η εξουσία με κάθε μορφή της, συμπεριλαμβανομένης και της θρησκείας». Η Ζοζεφίνε τάσσεται αναφανδόν υπέρ των μη βίαιων μορφών διαμαρτυρίας. Ενδεικτικό είναι ότι την ημέρα των εγκαινίων της ΕΚΤ, την ώρα που «καιγόταν» από τις συγκρούσεις η Φρανκφούρτη, αυτή διαδήλωνε γυμνόστηθη υπέρ της Ελλάδας με ένα «Ja» γραμμένο στην κοιλιά της και με ένα μπουκάλι ούζο στο χέρι.
Ερωτώμενη για το θέμα της Ελλάδας και με αφορμή αυτήν τη διαμαρτυρία, η ακτιβίστρια ξεκαθαρίζει ότι «δεν θεωρώ λύση τα μέτρα λιτότητας για το πρόβλημα της Ελλάδας και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο Grexit ή κάποιο Graccident, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ευρώπη είναι μια αποτυχία». Η ίδια είναι υπέρ της αλληλεγγύης και, όπως τονίζει, δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά «πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά και να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του. Γνωρίζουμε ότι δεν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματά μας πίσω. Και να τα πάρουν οι τράπεζες, εμείς δεν πρόκειται να τα πάρουμε».
Μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την ίδια και τη δράση της στην ΕΚΤ, η Ζοζεφίνε δεσμεύτηκε πως «θα έρθω στην Ελλάδα για να διαδηλώσω αλλά και για να κάνω τουρισμό». Μάλιστα εντυπωσιάστηκε, όπως είπε, όταν πληροφορήθηκε «πως στην πρώτη πορεία που έγινε με τη νέα κυβέρνηση και η οποία ήταν αντιφασιστική δεν υπήρχε ίχνος αστυνομικών δυνάμεων στον δρόμο, γι' αυτό θα ήθελα να έρθω και να διαδηλώσω».
Η εμπειρία στην Τυνησία
Η 21χρονη κατά το παρελθόν μαζί με άλλες ακτιβίστριες της οργάνωσης είχε προτάξει τα γυμνά της στήθη μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ανγκελα Μέρκελ, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στην Τυνησία για επίσης γυμνόστηθη διαμαρτυρία προκειμένου να αποφυλακιστεί η Τυνήσια ακτιβίστρια Αμίνα Τάιλερ, είχε εισβάλει σε στούντιο με τα στήθη της χρωματισμένα ως μπάλες ποδοσφαίρου, διαμαρτυρόμενη κατά των συνθηκών εργασίας στο Κατάρ για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είχε διακόψει λειτουργία στον καθεδρικό της Κολωνίας, ανεβαίνοντας ημίγυμνη στο ιερό με το σύνθημα «Είμαι θεά» γραμμένο στο κορμί της.
Σύμφωνα με την ίδια, «η δράση που με επηρέασε περισσότερο ήταν αυτήν στην Τυνησία, καθώς η φυλάκισή μου για έναν μήνα με έκανε να καταλάβω τι είναι η ελευθερία. Η στέρηση της ελευθερίας μου εκεί με έκανε να καταλάβω ότι τόσο καιρό ήμουν ελεύθερη και πως εκτός φυλακής έχει ο καθένας τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα, έχει την ελευθερία μέχρι και να είναι ακτιβιστής».
Η φυλακή, όπως ανέφερε, είναι κάτι πολύ σκληρό και αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος για να ριζοσπαστικοποιηθεί κάποιος και να στραφεί σε σκληρότερες δράσεις. «Αυτό δεν συνέβη σε μένα», τονίζει και ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά ότι στηρίζει μόνο τη μη βίαιη μορφή διαμαρτυρίας.
Για τη Ζοζεφίνε «η μη βίαιη εκδήλωση διαμαρτυρίας πετυχαίνει τους στόχους που θέτει ο διαμαρτυρόμενος καλύτερα από τις βίαιες πρακτικές, αφού δεν δίνει τροφή στην απέναντι πλευρά». Οπως ανέφερε πάντως «υπάρχει μια διαφοροποίηση στη βία κατά αντικειμένων και κατά των ίδιων των ανθρώπων, όμως εγώ είμαι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας».
ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι γονείς μου με έκαναν ακτιβίστρια
Οι γονείς μου με έκαναν ακτιβίστρια
Οπως μας εκμυστηρεύθηκε «είχα αναπτύξει από πολύ μικρή ηλικία το ενδιαφέρον για τον ακτιβισμό. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με ιστορίες από την αντίσταση κατά των ναζί, με ιστορίες μαχητών για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Με διηγήσεις για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και για άλλες μεγάλες προσωπικότητες των κοινωνικών αγώνων του περασμένου αιώνα». Η αφύπνισή της και η επιθυμία να κάνει ακτιβισμό στα πλαίσια και του φεμινισμού ήρθαν στη Βολιβία, όπου μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο εργάστηκε για μια φιλανθρωπική οργάνωση που οργάνωνε προγράμματα για παιδιά. Εκεί «οι ιστορίες μικρών κοριτσιών που είχαν βιαστεί ή είχαν ζήσει την έμφυλη βία στο πετσί τους ατσάλωσαν τη θέλησή μου». Ετσι στράφηκε προς τη FEMEN, μια οργάνωση που, σύμφωνα με την ίδια, ήταν «η πιο ενδιαφέρουσα εκείνη τη στιγμή». Μερικούς όμως μήνες πριν από την «επίθεση» κατά του Ντράγκι η Ζοζεφίνε αισθάνθηκε ότι ο τρόπος δράσης των FEMEN ήταν περιορισμένος και εξαιρετικά στοχευμένος.
Εκτοξεύθηκαν οι followers«Ηθελα», όπως μας είπε, «να κάνω κάτι δικό μου, καθώς υπάρχουν και άλλοι μη βίαιοι τρόποι διαμαρτυρίας που πετυχαίνουν και χωρίς να βγάζεις έξω το στήθος σου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το ξαναβγάλω». Οπως υπογραμμίζει θα συνεχίζει να στηρίζει τη δράση της φεμινιστικής οργάνωσης με την οποία συνεργαζόταν. Προς το παρόν η Ζοζεφίνε Βιτ (το πραγματικό επώνυμό της είναι Μάρκμαν) θέλει να δρα μόνη της, χωρίς όμως να απορρίπτει ενδεχόμενη πρόταση από κάποια οργάνωση που θα θέλει κοινή δράση. Το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά την «επίθεση» στον Ντράγκι ο λογαριασμός της στο Twitter είχε μόλις 350 followers, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το πλήθος των «ακολούθων» της φτάνει τα 9.500 άτομα, είναι πάντως μια ένδειξη ότι η Βιτ έχει πλέον τη δυναμική να επηρεάσει ευρύ ακροατήριο με τη φεμινιστική, αντιφασιστική και ακτιβιστική δράση της.
Χρήστος Στασινόπουλος
stasinopoulos@pegasus.gr
stasinopoulos@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment