Οι τρεις σκληροπυρηνικοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ
Το προφίλ των Παν. Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά μέσα από τα μάτια των Financial Times. Ο πόλεμος κατά του μνημονίου, η ρητορική για το ευρώ και ποιες κινήσεις προβληματίζουν τους ξένους. Πόσο απειλούν την κυβέρνηση.
Για όσους είναι εκτός Ελλάδας, τα πιο γνωστά πρόσωπα από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ευθύς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο διάσημος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Πίσω από αυτό το ζευγάρι όμως, υπάρχει μία ομάδα πολιτικών με ιδεολογικά κίνητρα που δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν την πρόσβασή τους στην εξουσία για να στρέψουν την Ελλάδα σε αριστερή κατεύθυνση.
Ενώ αναζωπυρώνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ, παρατίθενται τα προφίλ τριών από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες που εμπλέκονται στο ριζοσπαστικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Τα γυαλιά με το μεταλλικό σκελετό και το περιποιημένο κοντό μούσι δίνουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη μία απατηλή ήπια εμφάνιση. Όμως, ο ισχυρός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν μέλος του σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος επί 30 έτη προτού μεταπηδήσει στον σχηματισμό από τον οποίο δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε λίγες ώρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο κ. Λαφαζάνης ακύρωσε αρκετές ιδιωτικοποιήσειςπου είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, μεταξύ των οποίων σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες κοινής ωφέλειας αλλά και του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους ξένους επενδυτές, μπλοκάροντας τη συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ επένδυση από την Eldorado Gold, την καναδική μεταλλευτική εταιρεία.
«Είναι σκληροπυρηνικός, αλλά όλοι στο κόμμα σέβονται την ειλικρίνειά του» δήλωσε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα και δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόταση της Gazprom να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον Turkish Stream, το νέο σχέδιο για αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Άφησε επίσης να διαρρεύσει ότι η Αθήνα θα λάβει έως και 5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για αυτό το έργο για να διευκολυνθεί η όλο και πιο απελπιστική κρίση ρευστότητας.
Είναι μαθηματικός και ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, της επίσημης εσωτερικής αντιπολίτευσης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 12 ακροαριστερές συνιστώσες που αντιτίθενται σθεναρά σε νέα συμφωνία με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη κι αν το κόστος είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ο δικός μου τρόπος είναι όχι μνημόνιο, όχι ευρώ» δήλωσε στο κοινοβούλιο πέρσι.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι εάν το θέμα έρθει σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης και οι βουλευτές που υποστηρίζουν τη δραχμή είναι έτοιμοι να διασπαστούν από το κόμμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Νίκος Βούτσης
Πριν από δύο χρόνια, οι κάμερες φωτογράφισαν το Νίκο Βούτση, τον στρατευμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαμαρτυρόταν έξω από το κλειστό κτίριο της ΕΡΤ και έσπρωχνε τους άνδρες των ΜΑΤ που ήταν οπλισμένοι με ασπίδες και ρόπαλα. Ο «σκληρός άνδρας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα βουλευτής και υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει εξουσία επί των υπηρεσιών ασφαλείας και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ογκώδης φιγούρα με το χαρακτηριστικό του γκρι κοστούμι και το μαύρο πουκάμισο με τον ανοιχτό γιακά, ο 63χρονος ήταν ακτιβιστής από τα φοιτητικά του χρόνια.
«Δεν υποστηρίζουμε τη βία, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται στο δρόμο» δήλωσε μιλώντας στους Financial Times, ενώ εξηγούσε την πολιτική προσέγγιση της ρήξης.
Ως υπουργός Εσωτερικών δεν έχει χάσει καθόλου χρόνο, ανατρέποντας σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε επιβάλει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση κατ’ εντολήν των διεθνών πιστωτών της χώρας.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τα μέτρα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προχωρά με σχέδια για την αποκατάσταση της δημοτικής αστυνομίας που είχε διαλυθεί, ως όργανο αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Έλληνες όμως είναι τα σχέδιά του για ηπιότερη αστυνόμευση και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των εγκληματιών, στα οποία περιλαμβάνεται ο νόμος για το κλείσιμο των φυλακών υψίστης ασφαλείας για τους καταδικασμένους τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες υψηλού κινδύνου και το να δοθεί το δικαίωμα σε επιλεγμένους φυλακισμένους για υπό όρους αποφυλάκιση.
Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα στο Σάββα Ξηρό, μέλος της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές σε ισόβια, να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του.
Οι υποστηρικτές του Σ. Ξηρού κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου για δύο εβδομάδες -χωρίς να τους εμποδίσει η αστυνομία- πιέζοντας για την απελευθέρωσή του. Για το Γιώργο Μομφεράτο όμως, το γιο ενός εκδότη που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη, το νομοσχέδιο είναι «ντροπή και λάθος».
Αριστείδης Μπαλτάς
Επιφανής μαθηματικός και φιλόσοφος με σπουδές στο Παρίσι, ο Αριστείδης Μπαλτάς προκάλεσε απελπισία στους Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου με τα σχέδια απεμπόλησης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν, μετά από πολύ κόπο, στο κρατικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Ο 72χρονος υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, επίτιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο -όπου ο Τσίπρας ξεχώρισε ως ηγέτης φοιτητικών αριστερών οργανώσεων- σόκαρε τους καθηγητές και τους δασκάλους όταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι η παιδεία στην Ελλάδα «δε θα πρέπει να κυβερνάται από την αρχή της αριστείας…, πρόκειται για μια στρεβλή φιλοδοξία».
Τώρα ο υπουργός και συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ένα καινούριο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει και πάλι στους προπτυχιακούς φοιτητές να φοιτούν όσα χρόνια θέλουν για να πάρουν το πρώτο τους πτυχίο, ενώ σχεδιάζει και την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με έναν πρώην συνάδελφό του, τα σχέδια αυτά πρόκειται «να επανεγκαθιδρύσουν ένα αρρωστημένο σύστημα βαθιά πολιτικοποιημένων πανεπιστημίων που θα τα διοικούν οι φοιτητές και όχι οι καθηγητές».
Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο, θα απαγορευτεί και πάλι η είσοδος της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, μέτρο που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ευρείας ανομίας στις πανεπιστημιουπόλεις.
Επιπλέον, οι φοιτητές θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις πρυτανικές εκλογές – με τις ψήφους τους να μετρούν κατά 70% στην όλη διαδικασία. Τέλος, οι συμβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες περιλαμβάνουν διαπρεπείς ξένους ακαδημαϊκούς και Έλληνες καθηγητές στο εξωτερικό, θα καταργηθούν μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία τους.
«Μας πήρε χρόνια για να ξεκινήσουμε τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων», δήλωσε ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τώρα πάμε πίσω στη δεκαετία του ’70» .Euro2day
No comments:
Post a Comment