Tuesday, 21 April 2015

Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

PROTOTHEMA

Οικονομία

Γιατί δεν διαγράφηκε περισσότερο χρέος νωρίτερα;

Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα
ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναπόφευκτα στο τέλος θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους αλλά μόνο σε μικρές δόσεις και μαζί με αδιάκοπο πόνο 

Να αναγνωρίσει την ευθύνη που έχει  για την κατάσταση της Ελλάδας, αντί να ζητά την αποπληρωμή και περαιτέρω λιτότητα καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα από άρθρο του στο Bloomberg, o Αμερικανός ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ασόκα Μόντι.



Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, το 2010, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν το μοιραίο λάθος αντί να επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει στο χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές, να της δανείσουν χρήματα για να το πληρώσει στο ακέραιο.

Όπως υποστηρίζει, την περίοδο εκείνη πολλοί είχαν απευθύνει έκκληση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιβάλλοντας έτσι ζημιές σε τράπεζες και επενδυτές. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ και ο Καρλ Ότο Πολ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank και ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.

«Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος. Όπως ο Πολ είχε σημειώσει, αυτό ήταν απλά μια κάλυψη για τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών», αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύει το Bloomberg.



Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, τελικά, η προσέγγιση των αρχών απλά αντικατέστησε το ένα πρόβλημα με ένα άλλο: το ΔΝΤ και τα δάνεια του επίσημου τομέα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Ακόμη, τονίζει, πως παρά την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του 2012, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν αφόρητες, απλά πλέον έχουν μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αναπόφευκτα στο τέλος θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους αλλά μόνο σε μικρές δόσεις και μαζί με αδιάκοπο πόνο και διερωτάται: γιατί δεν διαγράφηκε περισσότερο χρέος νωρίτερα;

«Κανείς δεν είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη αριθμητική και επικρατούν οι ευσεβείς πόθοι», σημειώνει, προσθέτοντας πως έχοντας αποτύχει στην ελληνική δοκιμασία το ΔΝΤ διακινδυνεύει να κάνει ξανά το ίδιο λάθος, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει παγιδευμένο από τις προτεραιότητες των μετόχων του που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

«Για να επανεπιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να υποχρεώσει τους πλούσιους μετόχους του να επωμιστούν απώλειες», καταλήγει.

No comments:

Post a Comment