ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
Τα πρώτα project που διεκδικούν χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ»
Τις πρώτες υποψήφιες επενδυτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση τους από το «Πακέτο Γιούνκερ», που αλλάζουν την όψη της χώρας, πετυχαίνουν τεράστια εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και καταπολεμούν τη γραφειοκρατία, παρουσίασαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη που μειώνει κατά 400 εκατ. ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις ιδιωτικές εταιρίες και το δημόσιο που περικόπτει κατά 1,4 δισ. ευρώ τα κόστη, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και η έρευνα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι ορισμένα από τα projects που μπορούν να διεκδικήσουν μέρος των 375 δισ. ευρώ του “Πακέτου Γιούνκερ” κατά την περίοδο 2015-2017.
Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη.
Στην ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα “Στροφή στην ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας” ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι “η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει αποδοχή όλων των απαιτήσεων. Είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, ο οποίος θα διασφαλίσει μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα τις αμφισβητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.»
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της “Ελλάκτωρ” Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για επενδύσεις στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αντιστρέψουν την τάση αποβιομηχάνισης και μείωσης των παραγωγικών επενδύσεων που βαίνει κλιμακούμενη. Σήμερα, παρουσιάζουμε μία σειρά από ώριμες επενδυτικές προτάσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελλάδα και το ανθρώπινο δυναμικό της, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Επενδυτικό Σχέδιο της Κομισιόν, καθιστώντας εφικτή τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή τους. Επιδίωξή μας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, Ελλάδας και Ευρώπης».
•Παρουσιάζοντας την πρόταση για το έργο της «Διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Δίκτυο Ηλεκτρισμού», ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Ελλάκτωρ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα είναι ένα έργο κατ' εξοχήν αναπτυξιακό που μπορεί κάλλιστα να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI)-«Πακέτο Γιουνκέρ» και ταυτόχρονα εμπίπτει στην κύρια προτεραιότητα της νέας Επιτροπής, αυτήν της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης. Είναι έργο προϋπολογισμού της τάξεως των €850 εκατ., το οποίο μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Επιπλέον, εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης, τη βελτιστοποίηση των όρων λειτουργίας του ηπειρωτικού συστήματος και τη δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού της Κρήτης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το σημαντικότερο, όμως, από όλα είναι ότι, μειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7-8%, συμβάλλει ουσιωδώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού μειώνει το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Το κόστος από τη λειτουργία ντιζελοκίνητων μονάδων στην Κρήτη το πληρώνουν με 400 εκατ. ευρώ ετησίως οι καταναλωτές μέσα από τις ΥΚΩ στους λογαριασμούς”.
•Στην ομιλία του με τίτλο: «Αξιοποίηση του Silver Economy στην Ελλάδα», ο Πρόεδρος του Eurapco Health Business Group και Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Ομίλου Interamerican, κ. Γιώργος Βελιώτης, επεσήμανε το καθοριστικό φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού στις Ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι τόσο έντονο που τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν. Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Βελιώτη, είναι η αύξηση των χρόνιων παθήσεων, το αυξανόμενο κόστος της ιατρικής τεχνολογίας και η αλλαγή στα πρότυπα της οικογένειας και της εργασίας. Στη συνέχεια, ο κ. Βελιώτης αναφέρθηκε στην αύξηση της διασυνοριακής κινητικότητας των Ευρωπαίων. Όπως είπε «η Ελλάδα, με τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για παροχή υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η INTERAMERICAN σε συνεργασία με άλλους εταίρους προτείνει την οργάνωση εξειδικευμένου κέντρου υποστήριξης 450 ατόμων τρίτης ηλικίας. Για το συγκεκριμένο έργο που θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 64.414 τ.μ. θα επενδυθούν 35 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 350 θέσεις απασχόλησης».
•Στην παρουσίαση του με τίτλο: «Έρευνα και καινοτομία, εργαλεία ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Πρόεδρος της Pharmaten, κ. Βασίλειος Κάτσος, κατέγραψε το δυναμισμό του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, επεσήμανε το στόχο του κλάδου να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πλάνο για την ανάπτυξή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και την ανάγκη επενδύσεων πάνω σε έρευνα και καινοτομία. Ο κ. Κάτσος υπογράμμισε ότι «όλες οι Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες μπορούν να επιβεβαιώσουν στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην Pharmathen, ως παράδειγμα πρώτης ιδιωτικής ελληνικής εταιρείας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ επένδυσε σημαντικά ιδία κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή.
•Ο συντονιστής της ενότητας «Η Ψηφιακή Οικονομία ως Καταλύτης Ανάπτυξης» κ. Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, Google Ελλάδος τόνισε ότι «τo διαδίκτυο αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας συντελώντας στην αύξηση του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, οι ψηφιακές υπηρεσίες παρουσιάζουν χαμηλότερη διείσδυση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας την Ελλάδα στην τρίτη τελευταία θέση των 28 (Digital Economy and Society Index). Ταυτόχρονα η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα μηχανικών και επιστημόνων που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη με γνώμονα την τεχνολογία. Η Google και ο ΣΕΒ αναγνωρίζουν από κοινού αυτή την δυναμική και συνεργάζονται για να αναδείξουν τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, ξεκινώντας από τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και απονομή δικαιοσύνης.»
•Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΕΒ με τη Google για την ανάδειξη της ψηφιακής οικονομίας ως καταλύτη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Δουκίδης ανέλυσε το θέμα: «Επιχειρήσεις & ψηφιακή οικονομία: εφοδιαστική αλυσίδα και απονομή δικαιοσύνης».
Σημείωσε ότι «η μελέτη του ELTRUN για τον ΣΕΒ με την υποστήριξη της Google τεκμηριώνει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην απονομή δικαιοσύνης βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το πετυχαίνουν αυξάνοντας την αποδοτικότητα των διαδικασιών, μειώνοντας το κόστος συναλλαγών, αυξάνοντας παράλληλα και τα δημόσια έσοδα. Για παράδειγμα, στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομηθούν από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι 1.4 δις €, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά του και περιορίζοντας σημαντικά την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διασάφησης μπορούν να επιταχύνουν και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών διαδικασιών έως και 50%, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την εθνική στρατηγική για ανάπτυξη της χώρας μας σε διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, όπου μπορούν να επιτευχθούν μεσοσταθμικές μειώσεις κόστους και χρόνου που αγγίζουν το 71%. Το προτεινόμενο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων έργων μέσα από το EFSI αποδεικνύει ότι σε 2-3 χρόνια μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας».
•Στην ομιλία του με θέμα «IFC: στηρίζοντας τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα», ο Αντιπρόεδρος του International Finance Corporation (μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας), κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, που ούτε ο δημόσιος ούτε ο ιδιωτικός τομέας μπορούν από μόνοι τους να ξεπεράσουν. Το IFC έχει μια πολύ σημαντική εμπειρία συνεργασίας με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Εξετάζουμε μια εστιασμένη και χρονικά ορισμένη επαναδραστηριοποίηση στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος τομέας μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος για τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια, κράτος δικαίου και ένα προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον για να δραστηριοποιηθούν. Το IFC συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες για να υποστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών- όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα-, καθώς και τις εταιρείες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο για την ευρύτερη σύγκλιση, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής τους θέσης.»
•Στην ομιλία του ο κ. Marc Peterschmitt, Managing Director, της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, σε απάντηση του αιτήματος των ελληνικών αρχών προς την τράπεζα για στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή προς την οικονομική ανάπτυξη. Οι επενδύσεις της Τράπεζας– υποστηριζόμενες από τεχνική βοήθεια και διαβούλευση επί των πολιτικών- στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στη στήριξη της προόδου των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η ΕΤΑΑ θα αναπτύξει την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενισχύοντας το ρόλο της εγχώριας επιχειρηματικότητας και εμβαθύνοντας την περιφερειακή ολοκλήρωση. Συγκεκριμένα, η ΕΤΑΑ θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ΜμΕ. Αυτό είναι ένα εμπόδιο-κλειδί για την ανάπτυξη και η ΕΤΑΑ μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά με τα χρηματοδοτικά της προϊόντα. Η ΕΤΑΑ επίσης θα δραστηριοποιηθεί στη διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και στην ενέργεια.
Η Ελλάδα είναι φυσικός εμπορικός εταίρος πολλών χωρών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου υπάρχει παρουσία της ΕΤΑΑ. Σύντομα η ΕΤΑΑ θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με ομάδα που θα είναι σε ετοιμότητα για συνεργασία με επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και άλλους εταίρους. Οι δραστηριότητες της θα βρίσκονται σε άμεσο συντονισμό, και συμπληρωματικότητα, με αυτές των άλλων θεσμικών οργάνων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα.
•Στην παρέμβασή του ο κ. Jean-Christophe Laloux, Director General, Deputy Head of Operations, European Investment Bank, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδεικνύει σημαντική και συνεχή υποστήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα τελευταία 5 χρόνια, διέθεσε πάνω από 7,7 δις € στη χώρα για μια σειρά από επενδυτικά έργα, συμπεριλαμβανομένων και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το Επενδυτικό Πρόγραμμα για την Ευρώπη που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις και μέσα από την έκτακτη οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να βελτιώσει και να διευρύνει την ευρωπαϊκή στήριξη προς την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στοχεύουν σε πλήθος ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών σε στρατηγικές υποδομές και σε καινοτομία. Στοχεύουν, επίσης, στην παροχή νέων και πιο ευέλικτων μηχανισμών, κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλεί τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προτείνουν οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους. Επίσης, επιδιώκει να ενισχύσει τις δραστηριότητές της για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.ethnos
No comments:
Post a Comment