Sunday, 26 April 2015

Πρώτη η Στουτγάρδη στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Περιβάλλον & Επιστήμη

Πρώτη η Στουτγάρδη στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Πολλές γερμανικές πόλεις εμφανίζουν ποσοστά ρύπανσης που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Την πρωτιά κατέχει η Στουτγάρδη.
Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας η ποσότητα βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα και το νερό είναι πολύ υψηλή. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχετική ερώτηση που έθεσε η παράταξη των Πρασίνων.
Ειδικότερα στην πόλη της Στουτγάρδης μετρήθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, αλλά και σε διοξείδιο του αζώτου. Το τελευταίο μάλιστα βρέθηκε σε υπερδιπλάσια ποσότητα από το επιτρεπτό όριο.
Η γεωγραφική θέση της πόλης, η οποία βρίσκεται σε κοιλάδα, ευνοεί την συσσώρευση βλαβερών ουσιών. Στη λίστα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Γερμανία βρίσκονται επίσης το Μόναχο, το Ρόιτλινγκεν, το Ντύρεν, το Κίελο, το Λίμπουργκ και το Φράιμπουργκ.
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προσβάλλουν τους βλεννογόνους υμένες και εάν εισέλθουν στους πνεύμονες μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία ή και να προκαλέσουν καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος κάθε χρόνο περίπου 430.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.
Η κυβέρνηση ως παρατηρητής
«Σχεδόν σε κάθε κρατίδιο υπάρχουν περιοχές με υψηλές τιμές ρύπων»
«Σχεδόν σε κάθε κρατίδιο υπάρχουν περιοχές με υψηλές τιμές ρύπων»
Η πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του κοινοβουλίου και μέλος των Πρασίνων Μπέρμπελ Χεν κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνοεί το πρόβλημα. «Είναι τρομακτικό σε πόσα σημεία μέτρησης οι τιμές των ρύπων υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια. Σχεδόν σε κάθε κρατίδιο της Γερμανίας υπάρχουν περιοχές με υπερβολικά υψηλές τιμές», δήλωσε η βουλευτής. Ο συνάδελφός της Πέτερ Μάιβαλντ, που ανήκει επίσης στο κόμμα των Πρασίνων, μίλησε σε πιο δραματικό τόνο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί και επιτρέπει την επιδείνωση της υγείας πολλών ανθρώπων». Σε αρκετές γερμανικές πόλεις πάντως το πρόβλημα συναντάται μόνο σε οδούς με αυξημένη κίνηση, κάτι που αποδίδεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Επιπλέον σε ορισμένες περιοχές της Κάτω Σαξονίας τα υπόγεια ύδατα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα με νιτρικό άλας, η εμφάνιση του οποίου συνήθως σχετίζεται με αγροτικές καλλιέργειες και επομένως οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον.
Παρ' όλα αυτά υπάρχει και μία θετική είδηση. Σύμφωνα πάλι με την γερμανική κυβέρνηση, σε κανένα σημείο της χώρας δεν διαπιστώνεται πλέον υπερβολική συσσώρευση διοξειδίου του θείου, η οποία προκαλείται από καύση άνθρακα και πετρελαίου. Την τελευταία εικοσαετία η συγκέντρωση αυτών των ρύπων μειώθηκε αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Αλεξάνδρα Κοσμά (dpa / Spiegel Online)

No comments:

Post a Comment