ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
ΔΝΤ: Δεν πιέσαμε για «κούρεμα» χρέους, αν είναι βιώσιμο
Στο Μνημόνιο του 2012 και στη δήλωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους, παραπέμπει ανακοίνωση του ΔΝΤ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ζήτησε στη Ρίγα της Λετονίας από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, κούρεμα του ελληνικού χρέους και σκληρά μέτρα λιτότητας.
Μετά από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε τα εξής:
«Κατά την διάρκεια του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη κλίμακας ελάφρυνση του χρέους όπως μετέδωσαν μερικά μέσα ενημέρωσης.
» Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πολ Τόμσεν, και σε σχέση με το συμβιβασμό που πρέπει να υπάρξει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν και οι στόχοι δεν πρέπει να απέχουν από τις αρχικές δεσμεύσεις του 2012, διότι τότε θα αυξηθεί η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο».
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση το Ταμείο απαιτεί να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με βάση το Μνημόνιο του 2012 και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της ίδιας χρονιάς, που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κάλυψης χρηματοδοτικού κενού από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν εμπλακεί σε ένα καυγά για ένα θέμα ταμπού, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο –για το Ταμείο- αποτελεί άμεση ανάγκη, με δεδομένη τη θέση των αξιωματούχων του, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ είπε προχθές στον Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα απαιτείται δραστική λύση.
Με βάση λοιπόν αυτή τη θέση, το Ταμείο λόγω Καταστατικού δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Αρα, είτε απαιτείται κούρεμα, είτε νέα μέτρα, που σημαίνει νέο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο πιστεύουν τα εξής:
Πρώτον, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την απόφαση για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα μέχρι τον Ιούνιο. Αρα να δώσουν αυτοί τα χρήματα. Στην περίπτωση αυτή το Ταμείο θα συμφωνήσει. Δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μέτρα διότι από τη στιγμή που η νέα διάγνωση αναφέρει ότι αντί πλεονάσματος οι αριθμοί δείχνουν έλλειμμα, πρέπει –λένε στο Ταμείο- να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα ή να γίνει κούρεμα ή και τα δύο ταυτόχρονα.
Η κατάσταση πάντως δεν είναι καλή και με δεδομένη την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη συνομιλία του με την κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες να πληρώσει αύριο τους τόκους και σε έξι μέρες τη δόση του δανείου, μπορούμε να πούμε ότι οι μέρες που διανύουμε είναι χειρότερες και από αυτές του Απριλίου-Μαίου του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια του Ταμείου και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι.
Μιχάλης Ιγνατίου
No comments:
Post a Comment