Saturday, 2 May 2015

Αιφνιδιασμός από Κωνσταντοπούλου

Αιφνιδιασμός από Κωνσταντοπούλου

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Εξουσία να επαναφέρει στο προσκήνιο μείζονος σημασίας υποθέσεις που απασχολούν εδώ και καιρό τον δημόσιο βίο της χώρας, επιφυλάσσει για τον εαυτό της η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον κύκλο των δυνατοτήτων που της παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, να παρεμβαίνει με τρόπο ηχηρό στο πολιτικό σκηνικό.

Ελάχιστο καιρό μετά τις αποφάσεις της να τεθεί πρόεδρος στις επιτροπές για το δημόσιο χρέος και τις γερμανικές οφειλές, από το απόγευμα της Πέμπτης ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εξασφάλισε και το δικαίωμα να «ανοίξει» εκ νέου τις υποθέσεις Siemens και λίστα Λαγκάρντ, αφού ζήτησε και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη όλων –προφανώς αιφνιδιασμένων από την εξέλιξη– των μελών της, να λειτουργεί η επιτροπή και ως εξεταστική, ανασύροντας τους φακέλους των δύο προαναφερόμενων υποθέσεων. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως η Επιτροπή Θεσμών «έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Τα δύο αυτά άρθρα ορίζουν το εύρος της δικαιοδοσίας των εξεταστικών επιτροπών και μεταξύ άλλων προβλέπουν πως «ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής έχει τις εξουσίες ανακριτή».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού ανέγνωσε τα εν λόγω άρθρα του Κανονισμού, μίλησε για τα δύο «ζωντανά σκάνδαλα που εξακολουθούν να κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας, τις υποθέσεις Siemens και λίστα Λαγκάρντ, και ζήτησε να ανασυρθούν οι δύο φάκελοι προκειμένου κατά προτεραιότητα η επιτροπή να ασχοληθεί με αυτούς. «Οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν διαφωτιστεί ούτε έχουν διαλευκανθεί. Είναι υποχρέωση της Βουλής να τις ερευνήσει και κυρίως είναι επιτακτικό το καθήκον τα στοιχεία που έχει η Βουλή να τα δημοσιοποιήσει και αναδείξει προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής διαλεύκανσης και εξυγίανσης του δημόσιου βίου», είπε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι στον σχεδιασμό εντάσσεται και η εξέταση της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ (σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης).

Πολιτικά χαρακτηριστικά

Η κίνηση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου έχει εμφανώς πολιτικά χαρακτηριστικά με επίκεντρο την ίδια, δεδομένου ότι παρά τη σπουδαιότητα που, όπως είπε, έχουν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, δεν ακολουθείται η «κλασική» κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής: σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, για κάτι τέτοιο απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών (60), συζήτηση στην ολομέλεια και λήψη απόφασης για σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής με πλειοψηφία όχι μικρότερη των 120 βουλευτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξάλλου, θα ήταν δύσκολο να γίνει η πρόεδρος της Βουλής μέλος της και ακόμη δυσκολότερο πολιτικά να διεκδικήσει την προεδρία της. Η οδός που επέλεξε, πέραν όλων των άλλων, της δίδει πλήρη πολιτική –αλλά και, όπως προαναφέρθηκε– «ανακριτική» εξουσία, να καλεί πολιτικά πρόσωπα για «ακρόαση». Ακόμη και να διατάσσει «βίαιη προσαγωγή τους», εάν αρνηθούν να προσέλθουν μετά την κλήση τους, διαμορφώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όποτε το επιλέγει, την «ατζέντα» των δημόσιων συζητήσεων και των εξελίξεων.

«Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε για όλα τα θέματα σχετικά με τη διαφάνεια», δήλωσε ο κ. Γ. Τραγάκης (Νέα Δημοκρατία), υπενθυμίζοντας πάντως ότι με τις υποθέσεις αυτές ασχολείται πλέον η Δικαιοσύνη. «Αν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο να το εξετάσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Λ. Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο προκάτοχος της σημερινής προέδρου κ. Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε έντονο προβληματισμό και ενστάσεις ως προς τις προτεινόμενες διαδικασίες.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως η κ. Ραχήλ Μακρή (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε η επιτροπή να ασχοληθεί και με τα εξοπλιστικά.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment