Διάθεση για... συνεργασία από όλες τις πλευρές αλλά αποτέλεσμα μηδέν
Με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να τρέχουν σε αδιέξοδο και τη ρευστότητα να έχει στερεύσει, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές με τους εταίρους της, ενώ Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισαν ότι μοιράζονται τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση των τριών θεσμών, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου, προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαΐου.
Ωστόσο, παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς, όπως είπε, παραμένουν άλυτα πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
«Από το τελευταίο Eurogroup έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος… Λαμβάνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Όμως, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, να εμβαθυνθούν περαιτέρω, με περισσότερες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα – ας είμαστε ρεαλιστές», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Την ίδια ώρα, σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαπίστωσαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, συζήτησαν το ζήτημα των μισθολογικών εξελίξεων και του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ειδικότερα, κατά την επικοινωνία τους οι δύο άντρες, σύμφωνα με κοινή δήλωση κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την κοινή τους δήλωση, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
«Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» σημειώνεται.
«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» αναφέρεται κλείνοντας στην κοινή δήλωση.
No comments:
Post a Comment