Saturday, 9 January 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 15:50 Η Κίνα συνειδητοποιεί τη δύναμή της

 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η Κίνα συνειδητοποιεί τη δύναμή της

ANJA MANUEL / REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το Πεκίνο αγωνιζόταν να κάνει καλή εντύπωση στην πρόσφατη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Ιντερνετ, που φιλοξένησε. Οι συμμετέχοντες κατέλυσαν σε πολυτελείς επαύλεις του 19ου αιώνα, ένας στρατός από προσωπικό σέρβιρε τις αντιπροσωπείες που τα μέλη τους έλαβαν δωρεάν από ένα κινέζικο smartphone, το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε το κατάλληλο λογισμικό για να φορτώσει Facebook και Twitter (μολονότι είναι και τα δύο απαγορευμένα στην Κίνα).

Αυτά τα μεγαλεία αποτελούσαν τμήμα της προσπάθειας που συνεχώς καταβάλλει η Κίνα για να εμφανισθεί ως εξελιγμένη ηγέτιδα δύναμη στη διεθνή σκηνή, μια δύναμη που αξίζει τον σεβασμό όλων μας. Η Κίνα θέλει να διαδραματίσει έναν πιο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στην οικονομία της, αρχίζει να αισθάνεται και να δρα ως μεγάλη δύναμη. Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι Αμερικανοί πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων της πρότειναν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και να προσχωρήσει στο «διοικητικό συμβούλιο» του κόσμου. Κρυφή ελπίδα τους ήταν ότι σε αντάλλαγμα για τη γενναιόδωρη αυτή χειρονομία η Κίνα θα δεχόταν τους διεθνείς κανόνες που έχουν καθιερώσει ΗΠΑ και Ευρώπη, χωρίς να απαιτήσει αλλαγές. Αποδείχθηκαν ευσεβείς πόθοι... Αναλόγως με την ισχύ της, η Κίνα μάλλον θα επιδιώξει να προσαρμόσει την παγκόσμια διακυβέρνηση στις ανάγκες της.

Αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να συνομιλεί με το Πεκίνο επί όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας στο Ιντερνετ και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, επί των οποίων μάλλον δεν θα συμφωνήσουν ποτέ. Η πρόσφατη αυτή σύνοδος κορυφής δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατέστησε σαφές ότι η «ελευθερία πρέπει να συνάδει με την τάξη» στο Ιντερνετ, καθώς και ότι οι άλλες χώρες και επιχειρήσεις πρέπει να σεβαστούν την «εθνική κυβερνοκυριαρχία» της Κίνας. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελπίδα κατάργησης της λογοκρισίας για τους Κινέζους. Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι η Κίνα εναντιώνεται σε όλα τα είδη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως την κατασκοπεία για επιχειρηματικούς λόγους. Τελευταία οι παραβιάσεις αμερικανικών εταιρειών από Κινέζους χάκερς ήταν καταιγιστικές.

Η Ουάσιγκτον δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει στις κινεζικές θέσεις επί αυτών των θεμάτων. Θα έπρεπε, αντιθέτως, να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες με έντονη διπλωματία μεταξύ των κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση συνήθως κατορθώνει περισσότερα με κατ’ ιδίαν επικοινωνία, παρά με δημόσιες τοποθετήσεις. Υστερα από δεκαετίες σιωπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Πεκίνο σχεδόν τριπλασίασε τη συνεισφορά του στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, αύξησε επίσης κατά πολλές χιλιάδες τους Κινέζους στρατιώτες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και δέσμευσε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ. Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη για το Ιντερνετ φάνηκε η επιθυμία της Κίνας να αντιμετωπισθεί ως ηγέτιδα δύναμη και στη διακυβέρνηση αυτού του μέσου. Η Δύση πρέπει να αντιδράσει προσεκτικά σε αυτήν τη στάση.

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν θα διαφωνούν με την εσωτερική λογοκρισία που ασκεί η Κίνα στο Ιντερνετ και με τις συνεχείς παραβιάσεις των αμερικανικών συστημάτων από Κινέζους χάκερς. Σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση του Ιντερνετ, όμως, υπάρχει ελπίδα. Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούν να υφίστανται στο παρασκήνιο ισχυρές διαφωνίες, αλλά η Κίνα αναγνώρισε ότι οι επιχειρήσεις, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και πολλοί άλλοι πρέπει να έχουν ρόλο στη διακυβέρνηση του Ιντερνετ, και αυτό καταδεικνύει πως η θέση της ίσως αρχίζει να συγκλίνει σταδιακά με τη θέση της Δύσης.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment