Thursday, 14 January 2016

Αυτοχρηματοδοτούμενοι πρόσφυγες στη Δανία;

Αυτοχρηματοδοτούμενοι πρόσφυγες στη Δανία;

Απάνθρωπο για την ΕΕ το νέο σχέδιο νόμου στη Δανία που προβλέπει κατάσχεση αντικειμένων αξίας από πρόσφυγες για τη χρηματοδότηση της διαμονής τους, υποστηρίζει ο Αντρέας Καμ, γ.γ. του Συμβουλίου Προσφύγων της Δανίας.
Η Δανία χαράσσει το δικό της δρόμο στην προσφυγική πολιτική, που ελάχιστη σχέση έχει με τον ανθρωπισμό και τις δυτικές αξίες. Έχει στα σκαριά σχέδιο νόμου, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάσχεση προσωπικών ειδών αξίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραμονή των προσφύγων στη χώρα.
«Το σχέδιο νόμου εμποδίζει την ενσωμάτωση»
Πρόσφυγες στη Χίο. Τι πόρους μπορεί να έχoυν για να χρηματοδοτήσουν τη διαμονή τους;
Πρόσφυγες στη Χίο. Τι πόρους μπορεί να έχoυν για να χρηματοδοτήσουν τη διαμονή τους;
Ο Αντρέας Καμ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Προσφύγων της Δανίας, μιας ιδιωτικής οργάνωσης που συνενώνει συνολικά 30 πρωτοβουλίες, κάνει λόγο για μια πολιτική καθαρά συμβολική, εφόσον πρόκειται κυρίως για Σύρους που για πολλά χρόνια ήταν καθοδόν, έχουν καταναλώσει όλους τους πόρους που έφεραν μαζί τους τη χώρα τους και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τη διαμονή τους στη Δανία. Ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασχέσεις κυρίως κινητών και κομπιούτερ, των μόνων μέσων που διαθέτουν οι πρόσφυγες για να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους.
Και εδώ βρίσκεται το δεύτερο προβληματικό σημείο του σχεδίου νόμου. Προβλέπει συνενώσεις οικογενειών που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τρία χρόνια. Εάν εφαρμοστεί θα έχει δύο συνέπειες: «Πρώτον, θα δυσκολέψει σημαντικά τη διαδικασία ενσωμάτωσης και, δεύτερον, είναι απάνθρωπο για όσους ως πρόσφυγες χρειάστηκαν να μείνουν για τέσσερα χρόνια στη Συρία ή σε γειτονικές της χώρες, να περιμένουν άλλο τόσο μέχρις ότου έρθει η οικογένειά τους στη Δανία», επισημαίνει ο Αντρέας Καμ. «Αλλά εκτός αυτού μια τέτοια νομοθεσία παρεμποδίζει την ενσωμάτωση. Γιατί ποιος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όταν ανησυχεί για την τύχη της οικογένειάς του, που βρίσκεται στη Συρία ή στην ευρύτερη περιοχή».
Η ΕΕ μακριά από την πολιτική αλληλεγγύης
Το νέο νομοσχέδιο δυσκολεύει τις συνενώσεις των οικογενειών προσφύγων
Το νέο νομοσχέδιο δυσκολεύει τις συνενώσεις των οικογενειών προσφύγων
Είναι προφανές ότι με όλα αυτά τα μέτρα η Δανία επιχειρεί να αποθαρρύνει πρόσφυγες να χτυπήσουν την πόρτα της, κάτι που επιχειρούν με άλλο τρόπο κι άλλες χώρες της ΕΕ. «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως και αυτό το σχέδιο νόμου, κατατείνουν στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στην ΕΕ», πιστεύει ο Δανός ειδικός. «Αυτό με ανησυχεί. Κανονικά η Δανία κι άλλες χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να τραβήξουν άλλο δρόμο, να ενισχύσουν τη συνεργασία στους κόλπους της Ένωσης και να βασίσουν τη μεταναστευτική τους πολιτική στην αλληλεγγύη και στον καταμερισμό των βαρών. Αντ΄ αυτού ο καθένας κάνει το δικό του. Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη μέσα στην ΕΕ».
Όχι μόνο δυσάρεστη αλλά και άνευ νοήματος, συμπληρώνει ο Αντρέας Καμ. Γιατί επιπλέον οι νόμοι όχι μόνο δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, αλλά θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των προσφύγων στη Δανία και στην ΕΕ.
Έλενα Μπερς/Ειρήνη Αναστασοπούλου

1 comment:

  1. Εξυπνα τεχνάσματα πολιτισμού ?

    ReplyDelete