Αυστηρά μηνύματα από την Ολλανδική Προεδρία για Μνημόνιο και Προσφυγικό
Τι υποστήριξε ο ολλανδός πρέσβης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 29'
Σε δύο σαφή μηνύματα συμπύκνωσε ο ολλανδός πρέσβης Κάσπαρ Βέλντκαμπ τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που έχει αναλάβει η χώρα του για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το πρώτο ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει με ταχύτητα την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και στη αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι απαιτείται πρόοδος στο Προσφυγικό διότι "ο χρόνος τελειώνει" όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από χώρα transit σε χώρα στην οποία μπορεί να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων. Όπως μάλιστα είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα αποπομπής της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά μελλοντικά απέφυγε να το αποκλείσει καθώς αν δεν μειωθούν οι ροές πολλά κράτη - μέλη μπορεί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρέσβη της Ολλανδίας, αυτή τη στιγμή συζητείται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. "Οι πιστωτές δεν έχουν προτείνει μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική του συστήματος" πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αξιολόγηση της πρότασης από τους θεσμούς και όχι οι επισκέψεις υπουργών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - μήνυμα προφανώς στις επισκέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Βερολίνο και αλλού. Ο κ. Βέλντκαμπ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ολλανδία δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για κάτι διαφορετικό.
Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, αποτελεί μία προτεραιότητα στην οποία η Ολλανδία (σσ. ασκεί για 12η φορά την προεδρία της ΕΕ) θα δώσει πολύ μεγάλη έμφαση. Η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία, η ολοκλήρωση των hotspots στα νησιά, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας συνιστούν την πεντάδα των κινήσεων.
Ο ολλανδός πρέσβης τόνισε ότι στα hotspots υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και ότι η χώρα του θα βοηθήσει υλικά για τη δημιουργία αυτού στη Χίο. Συνολικά 50 - 60 άτομα θα βοηθήσουν να στηθεί το hotspot στο νησί (ήδη έχουν έρθει 43) ενώ έχουν διατεθεί δύο περιπολικά σκάφη. Επίσης, μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου θα μετεγκατασταθούν 50 πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Ολλανδία.
Τέλος, αναμένεται μεγαλύτερη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας καθώς παρά τις δεσμεύσεις της δεν έχει υπάρξει σημαντική διαφορά στον έλεγχο τω ροών. Κρίσιμο σημείο που επεσήμανε ο κ. Βέλντκαμπ ήταν η ανάγκη να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στην Τουρκία από χώρες που δεν βρίσκονται πχ σε εμπόλεμη κατάσταση και άρα δεν είναι πρόσφυγες, αλλά στη συνέχεια επιδιώκουν την είσοδο στην Ευρώπη.
No comments:
Post a Comment