Friday, 15 January 2016

Σε ποια χώρα ανήκει εν τέλει η Κριμαία;

Σε ποια χώρα ανήκει εν τέλει η Κριμαία;

Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία ή τη Ρωσία; Η περίπτωση της Coca-Cola, η οποία στους χάρτες της συμπεριέλαβε την χερσόνησο στη ρωσική επικράτεια δεν είναι η πρώτη. Οι Ουκρανοί αντιδρούν και απαντούν με μποϊκοτάζ.
Η Coca-Cola ζήτησε συγγνώμη από την Ουκρανία για τους χάρτες που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, οι οποίοι δείχνουν την Κριμαία να ανήκει στη ρωσική επικράτεια. Αρχικά ο χάρτης δεν έδειχνε καν την επίμαχη χερσόνησο γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα, ενώ στη συνέχεια την εμφάνιζε ως κομμάτι της Ρωσίας, γεγονός που εξαγρίωσε το Κίεβο. Κι όταν η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων του αμερικανικού κολοσσού η Coca-Cola απέσυρε τελικά τον επίμαχο χάρτη από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ο Άντον Σεχόφσοφ από το βρετανικό Ινστιτούτο Legatum δηλώνει ότι όλο και συχνότερα χάρτες περιλαμβάνουν την Κριμαία στα ρωσικά εδάφη. Πρόκειται για μια «χαρτογραφική νομιμοποίηση της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία», λέει στην DW ο ουκρανικής καταγωγής πολιτικός επιστήμονας και μπλόγκερ. Ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν πλέον την Κριμαία ως κομμάτι της ρωσικής επικράτειας, επειδή de facto διοικείται από τη Μόσχα ή επειδή απλώς δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και δεν θέλουν να χαλάσουν με τους Ρώσους, προσθέτει ο Άντον Σεχόφσοφ.
Λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο διάφορες «πρωτότυπες» λύσεις για το πρόβλημα. Έτσι για παράδειγμα η Google Maps εμφάνιζε την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος στη ρωσική ιστοσελίδα και ως ουκρανικό στην ουκρανική ιστοσελίδα.
Σχολικά βιβλία και άτλαντες
Η Κριμαία «μήλον της έριδος» για το Κίεβο και τη Μόσχα
Η Κριμαία «μήλον της έριδος» για το Κίεβο και τη Μόσχα
Αναστάτωση προκάλεσε στο μεταξύ τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουκρανία η είδηση ότι δύο εκδοτικοί οίκοι παρουσίαζαν την Κριμαία ως μέρος της ρωσικής επικράτειας. Ο άτλαντας του γαλλικού οίκου Larousse επικρίθηκε έντονα από το Κίεβο. Παρά το γεγονός ότι ο εκδοτικός οίκος δεν πήρε θέση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την «προσάρτηση της Κριμαίας». Κριτική δέχθηκε και το σχολικό βιβλίο του βρετανικού οίκου Oxford University Press, το οποίο επίσης συμπεριελάμβανε την Κριμαία στα ρωσικά εδάφη. Μετά την παρέμβαση του ουκρανού πρέσβη ο εκδοτικός οίκος υποσχέθηκε να συνοδεύσει το χάρτη με την θέση του ΟΗΕ για την Κριμαία.
Μέχρι στιγμής πάντως στη Γερμανία δεν έχουν εντοπιστεί χάρτες που περιλαμβάνουν την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια. Στους πολιτικούς χάρτες η Κριμαία αποτυπώνεται με τα ουκρανικά χρώματα, λέει στην DW ο Τόμας Μίχαελ από τον εκδοτικό οίκο Westermann Verlag, που εκδίδει χάρτες και σχολικά βιβλία. Όμοια είναι η άποψη και του αυστριακού εκδοτικού οίκου Freytag & Berndt. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάρι δηλώνει ότι αν συνεχίσει να αμφισβητείται το status της Κριμαίας, τότε ίσως στο μέλλον να αποτυπώνεται με μια διακεκομμένη γραμμή στα ρωσικά και ουκρανικά χρώματα. Όπως δηλώνει ωστόσο ο αυστριακός, η Κριμαία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκδοτικοί οίκοι με την περιοχή του Κασμίρ, που διεκδικούν Ινδία και Πακιστάν ή την Ιαπωνική Θάλασσα, «μήλον της έριδος» μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας.
Ρόμαν Γκοντσαρένκο / Στέφανος Γεωργακόπουλος

No comments:

Post a Comment