Friday, 8 January 2016

H Ιαπωνία τιμά τα θύματα του Ναγκασάκι

H Ιαπωνία τιμά τα θύματα του Ναγκασάκι

70 χρόνια συμπληρώνονται από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Περισσότεροι από 74.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι συνέπειες παραμένουν εμφανείς μέχρι σήμερα.
Japan 70. Jahrestag
Την μνήμη των 74.000 θυμάτων από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι τίμησαν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι. Επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων, πολιτικοί και αντιπροσωπείες από 75 χώρες συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι. Στις 11:02 τοπική ώρα, τη στιγμή ακριβώς της ρίψης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας Σίντζο Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μέχρι σήμερα έχει πληγεί από ατομική βόμβα και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σίντζο Άμπε δέχθηκε πολλές επικρίσεις διότι σε εκδήλωση που είχε γίνει για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ρίψη της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, δεν είχε προβεί σε παρόμοιες σαφείς δηλώσεις. Κριτική είχε δεχθεί πρόσφατα και ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε δηλώσει πως ο νέος αμυντικός νόμος της χώρας δίνει την δυνατότητα σε Ιάπωνες στρατιώτες να μεταφέρουν τα πυρηνικά όπλα ξένων στρατευμάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των Ιαπώνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αρνείται η Ιαπωνία να αλλάξει την ειρηνική αρχή της αποκήρυξης του πολέμου, την οποία έχει υιοθετήσει.
Αμφιλεγόμενη η ιστορική σημασία της ρίψης των πυρηνικών βομβών
H ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
H ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
Στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα στο Ναγκασάκι πήρε μέρος και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Καρολάιν Κέντεντι.
Ο αμερικανικός στρατός τις τελευταίες ημέρες του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου βομβάρδισε καταρχάς την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα με μια ατομική βόμβα. Από την έκρηξη στις 6 Αυγούστου του 1945 περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τρεις μέρες αργότερα ο αμερικανικός στρατός έριξε ακόμα μια πυρηνική βόμβα στο Ναγκασάκι. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από τις συνέπειες της έκλυσης της πυρηνικής ενέργειας.
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι η ρίψη των δυο πυρηνικών βομβών ήταν περιττή, παρά το γεγονός ότι με την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου τελείωσε ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιαπωνία είχε ταχθεί τότε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και πολεμούσε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών συμμάχων.
Μαρία Ρηγούτσου (RTRD, AFPD)

No comments:

Post a Comment