Wednesday, 10 April 2013

Τα αυριανά, καλά νέα
10/04/2013

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, κοινοτικά κονδύλια, κατά μέσο όρο, θα τροφοδοτούν, κάθε χρόνο, τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας από το 2014 -2020, αν οργανωθούμε σωστά. 

Αλλά πόσο καλά οργανωμένοι θα είμαστε, ώστε να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, και δικαιούμεθα για την περίοδο 2014-2020;

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιώργος Γιαννούσης στο πρώτο Εθνικό  Αναπτυξιακό Συνέδριο για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, που έγινε προ ημερών στην Αθήνα, τα κοινοτικά κονδύλια που θα τροφοδοτήσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας από το 2014 έως το 2020 φθάνουν, συνολικά τα 35-36 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει:

Τα περίπου 20,45 δισεκατομμύρια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως  θα ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ το 2014,που θα το διαδεχθεί, και τα οποία προέρχονται από τα 14.5 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης  

(ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), και  του Ταμείου Συνοχής. Σε αυτά προστίθενται 2 δις που αναμένονται το 2016 από την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, περίπου άλλα 3,7 δις από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και περίπου 200-250 εκ. από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. 

Στα κοινοτικά κονδύλια του ΣΕΣ, προστίθενται, τα 15-16 δισεκατομμύρια, που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις για τους αγρότες. 

Έτσι  φθάνουμε, είπε ο κ. Γιαννούσης, στο ποσό των 36 δις, που δεν είναι όλα για το ΣΕΣ, αλλά είναι ρευστότητα για την ελληνική οικονομία έως το 2020. 

(Διευκρινίζουμε, πως τα κοινοτικά αυτά κονδύλια είναι επιδοτήσεις, δηλαδή χρήματα που δεν επιστρέφουμε. Δεν είναι δάνεια). 

Τις δύσκολες στιγμές είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Γιαννούσης, δεν κάνεις μόνο διαχείριση  κρίσης, αλλά βάζεις και τα θεμέλια για την επόμενη μέρα.  Η επόμενη μέρα θα έρθει  σύντομα, και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. 

Αυτά είπε στη διάρκεια της εκτενούς και κατατοπιστικής  ομιλίας του, ενώ επισήμανε, πως η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ), θα δραστηριοποιηθεί και στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΣΕΣ.

Θυμίζουμε, ότι η ΜΟΔ στηρίζει, τη Δημόσια Διοίκηση με στελέχωση των ειδικών υπηρεσιών, με πληροφοριακά συστήματα και λειτουργία , με στέγαση  εξοπλισμός κλπ. για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων. Η ΜΟΔ, πρόσφατα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στο να μη χαθούν τα περίπου 2 δις από μη υλοποίηση έργων 

Τα τριάντα πέντε δις ευρώ 

Μπορεί ζώντας στην κρίση, και με τις εκκρεμότητες των υποχρεώσεων, πολύ από εμάς να ξεχνάμε πως έχουμε και δικαιώματα. 

Τα 35 δις τα έχουμε μετά από μια σκληρή  διαπραγμάτευση και είναι δικά μας, ανήκουν στην Ελλάδα, κράτος μέλος της ΕΕ, όπως ανήκουν στην Πολωνία τα δικά της, που είναι  πολύ πολύ περισσότερα των ελληνικών κλπ. Να θυμίσουμε, πως από τα 960 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, (2014-2020) περίπου τα 850 δισεκατομμύρια ξαναγυρίζουν, μοιράζονται στα κράτη μέλη, άμεσα ή έμμεσα. 

Τα  κονδύλια του ΣΕΣ (20,5 δις) προέρχονται από την εφαρμογής της Πολιτικής Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής της ΕΕ, μια πολιτική που αποβλέπει στην κοινωνικοοικονομική σύγκλιση των κρατών μελών της ΕΕ, και για το λόγο αυτό, οι πιο αδύναμες χώρες, κανονικά, χρηματοδοτούνται περισσότερο. 

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως κατά ένα μέρος τα συνολικά κοινοτικά κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, προέρχεται από την ελληνική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Μόνο η Ελλάδα ωφελείται από τα δικά της  πέντε δις; 

Η απάντηση είναι: «όχι», ωφελείται ολόκληρη η ΕΕ και μερικές  χώρες μέλη της , με ανταγωνιστικές οικονομίες ωφελούνται περισσότερο. 

Υπολογίζεται, πως ένα μέρος των κονδυλίων του ΣΕΣ, περίπου 35% επιστρέφει στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εταιρίες των οποίων συμβάλλουν με μηχανήματα, υπηρεσίες και συμμετοχή σε διαγωνισμούς στην υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, σήμερα και του ΣΕΣ, αύριο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τα οφέλη που έχουν πλούσια κράτη από τη βοήθεια στις λιγότερο πλούσιες χώρες μέλη, είναι και αυτό της Πολωνίας. 

Το 2009, η Πολωνία, ο μεγαλύτερος αποδέκτης κοινοτικής  χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής εκπόνησε μια μελέτη για τα οφέλη που συνεπάγεται για τις παλαιότερες 15 χώρες - μέλη η εφαρμογή της πολιτική συνοχής στην Πολωνία. 

Με βάση μια  επισκόπηση των συμβάσεων που υπέγραψαν επιχειρήσεις από τις δέκα πέντε παλαιότερες χώρες μέλη  της ΕΕ15, η μελέτη δείχνει ότι περίπου το 8% του συνολικού όγκου συμβάσεων στην Πολωνία συνήφθη από εταιρείες των χωρών αυτών με τις γερμανικές επιχειρήσεις να κατέχουν με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό. Σε γενικές γραμμές οι  εταιρείες αυτές είχαν επιτυχίες σε ευρύτερα έργα της Πολωνίας. 

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται, πως η πολιτική Συνοχής είναι μέσο ευρωπαϊκής ανάπτυξης 

Θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τα 35 δις; 

Καταρχήν να σημειώσουμε πως τα κονδύλια του ΣΕΣ, τα 20,5 δισεκατομμύρια που αφορούν χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής θα συμβάλουν σε επενδύσεις πολύ υψηλότερων ποσών. 

Η  πολιτική συνοχής κατά την περίοδο 2000-2006 είχε ως αποτέλεσμα απόδοση 2,1 ευρώ για κάθε ευρώ που επενδύθηκε. Μέχρι το 2020, η απόδοση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,2 ευρώ ανά ευρώ που επενδύεται. 

Επιπλέον, θα υπάρξουν σημαντικά κονδύλια που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα την επταετία στην οποία αναφερόμαστε ( 2014-2020) υπό μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 

Αυτά τα ποσά , που θα ξαναδώσουν ζωή στην αγορά, θα ανοίξουν λουκέτα , θα ξεκλειδώσουν πόρτες επιχειρήσεων και θα δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα; 

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό δε φαίνεται εύκολο. Οι σημερινές δομές της Διοίκησης δεν υπόσχονται επιτυχία στο εγχείρημα, για το οποίο η προετοιμασία πρέπει να είναι πολύ καλή και να γίνει μέσα στους περίπου οκτώ μήνες που απομένουν. 

Ωστόσο, και αυτό ας είναι κατάθεση πρότασης, αν η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΜΟΔ σημαίνει αναγνώριση του έργου της και ανάγκη αύξησης αυτού, τότε, το κάθε συναρμόδιο για το ΣΕΣ υπουργείο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δική του μονάδα τύπου ΜΟΔ, την οποία  θα στελεχώσει με άξια στελέχη που συνταξιοδοτούνται ηθελημένα η αθέλητα, και άλλα από την αγορά εργασίας. 


Blog: marina anastas.kourbela                                   www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment