Friday, 5 April 2013


Επισκόπηση τύπου

«Μη αγαπητός ηγεμόνας»

Ο ρόλος του Βερολίνου στην κυπριακή διάσωση, η όξυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο αλλά και η φθίνουσα δημοτικότητα του Φρ. Ολάντ στη σημερινή επισκόπηση.
«Μη αγαπητός ηγεμόνας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, που αναφέρεται στο ρόλο της Γερμανίας στη διάσωση της Κύπρου και στην εντεινόμενη κριτική από τις υπόλοιπες χώρες. Κύκλοι του γερμανικού υπ. Εξωτερικών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα επισημαίνουν ότι μετά το δράμα για τη διάσωση της Κύπρου «που αποκάλυψε μια νέα ποιότητα στη μάχη κατά της κρίσης», είναι σαφές ότι η Γερμανία βρίσκεται όχι απλώς στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά «εν μέσω διασταυρούμενων πυρών». Παρόλο που παρόντες στις διαπραγματεύσεις ήταν πολλοί, «όλα τα βλέμματα στην ευρωζώνη στρέφονται στη Μέρκελ, η οποία υποτίθεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα δραστικά μέτρα μείωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου».

Η γερμανική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική και ως παράδειγμα για το πόσο εύκολα μπορεί να οξυνθεί η κατάσταση αναφέρεται η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υποτιθέμενου «εκβιασμού» από τους πιστωτές. Για αυτό το λόγο προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για «γερμανική εμμονή».

Σκληρές κυρώσεις στη Β. Κορέα η λύση;
Πόσο σοβαρές είναι οι απειλές του νεαρού Κιμ Γιονγκ Ουν;Πόσο σοβαρές είναι οι απειλές του νεαρού Κιμ Γιονγκ Ουν;
Μια ματιά στον διεθνή τύπο, όπου κυριαρχεί σήμερα η νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Οι Times του Λονδίνου επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση Ομπάμα θα έπρεπε να διασφαλίσει στη Νότια Κορέα την ενίσχυση του περιφερειακού αντιπυραυλικού της συστήματος. Αυτό θα ενθάρρυνε τη νέα κυβέρνηση της Σεούλ (…). Θα έπρεπε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Το καθεστώς επιδίδεται σε εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να καταγγελθεί για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα έπρεπε να μπει φρένο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της Βόρειας Κορέας εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες ότι δια της θαλάσσιας οδού μεταφέρεται πυρηνικό υλικό. Η απομόνωση της Βόρειας Κορέας θα είναι χρονοβόρα και επίπονη, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ολάντ
Δεν έπεισε στην τηλεοπτική συνέντευξη ο Φρ. ΟλάντΔεν έπεισε στην τηλεοπτική συνέντευξη ο Φρ. Ολάντ
Την τηλεοπτική συνέντευξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχολιάζει σήμερα η ρωσική Kommersant: «Ο Ολάντ είναι λιγότερο δημοφιλής από τους προκατόχους του. (…) Υπάρχουν όμως και αντικειμενικοί λόγοι για την απογοήτευση αυτή έναντι του προέδρου. Οι πλούσιοι είναι δυσαρεστημένοι με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ισούται με κατάσχεση και οι φτωχοί για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση αυτή έχει κολλήσει. Η ανεργία αυξάνεται. Ένας από τους υπουργούς-κλειδιά κατηγορείται για φορολογική απάτη. Ο Ολάντ στέλνει στο Μάλι τους στρατιώτες που αποσύρει από το Αφγανιστάν. Και την ίδια ώρα υπάρχουν εντεινόμενες εντάσεις με τους γείτονες στην ενωμένη Ευρώπη».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

No comments:

Post a Comment