Wednesday, 3 April 2013

Ποιά είναι τα «άτυπα τζαμιά» της Αθήνας
Ως χώροι συνάθροισης, προσευχής, εκπαίδευσης και οικονομικής υποστήριξης προς τα μέλη κάθε κοινότητας μεταναστών λειτουργούν τα λεγόμενα «άτυπα τζαμιά» που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την Αττική - στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά προάστια, πέριξ του Πειραιά και σε άλλες περιοχές.
Του Κώστα Ονισένκο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, πριν από λίγους μήνες ο αριθμός των «πολιτιστικών κέντρων», όπως είναι χαρακτηρισμένα, ξεπερνούσε τα 100, ωστόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει έντονα και τους μετανάστες, κάποια από αυτά έχουν κλείσει ή είναι στα πρόθυρα να κλείσουν. Πρόκειται στην ουσία για χώρους που βρίσκονται συνήθως στα ισόγεια ή τα υπόγεια πολυκατοικιών και έχουν υποστεί μια στοιχειώδη διαρρύθμιση, προκειμένου να λειτουργούν ως χώρος προσευχής με έναν τουλάχιστον ακόμα βοηθητικό χώρο. Συχνά ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί και την κατοικία του ανθρώπου που έχει αναλάβει τα χρέη ιμάμη. Τα έξοδα ενοικίασης και συντήρησης του χώρου, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων μεταναστών, προέρχονται από δωρεές μελών της κοινότητας που ζουν και εργάζονται αρκετό καιρό στην Ελλάδα.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν συνήθως τους συγκεκριμένους χώρους με δυσπιστία ή και με εχθρικότητα, καθώς αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Οι μετανάστες με τους οποίους μίλησε η «Κ» αναφέρουν ότι πρόκειται για το μοναδικό μέρος όπου μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους συμπατριώτες τους σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον. «Δεν ξέρω τι θεωρούν οι ντόπιοι ότι γίνεται εδώ μέσα, πάντως μπορείτε να δείτε ότι έχει παιδιά που κάνουν μαθήματα και ανθρώπους που προσεύχονται», μας λέει Αφγανός σε αυτοσχέδιο τζαμί κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Από την πλευρά τους, οι ντόπιοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία τους. «Η συμβίωση με αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολη. Μαζεύονται κατά εκατοντάδες, χτυπούν τα κουδούνια για να μπουν μέσα, δύο μέρες όλη η πολυκατοικία γεμίζει με παπούτσια. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βρωμιά, τα ποντίκια, τους κοριούς», λέει μια κάτοικος της οδού Φυλής, στην πολυκατοικία της οποίας υπάρχει παράτυπο τζαμί. Αλλοι είναι περισσότερο κατηγορηματικοί: «Πιστεύουμε πως αυτοί λειτουργούν ως χώροι πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών. Βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο άτομα με μπόγους και βαλίτσες να περνούν από αυτόν τον χώρο».
Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για συσχετισμό αυτών των χώρων με παραβατικότητα, τουλάχιστον σοβαρής μορφής. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των μουσουλμανικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι η ίδια η Πολιτεία ωθεί στη λειτουργία τέτοιων χώρων από τη στιγμή που δεν έχει δημιουργήσει νόμιμο χώρο λατρείας για τους πιστούς του συγκεκριμένου θρησκεύματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Πολιτείας, όταν ή εάν λειτουργήσει το τέμενος, είναι να πιέσουν για το σταδιακό κλείσιμο των μισών και πλέον άτυπων τζαμιών της Αθήνας. «Δεν είναι εύκολο να πούμε ότι όλα μπορεί να κλείσουν, καθώς η χωρητικότητα του τεμένους δεν είναι αρκετά μεγάλη για να εξυπηρετεί όλους τους μουσουλμάνους της Αθήνας», σχολίασε πηγή με γνώσεις του θέματος.   kathimerini

No comments:

Post a Comment