Friday, 31 May 2013

Πολιτική

Συνοριακοί έλεγχοι στην «Ευρώπη χωρίς σύνορα»

Αναγκαία προσαρμογή ή κατάργηση ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου; Τα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν αποφάσισαν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Τη συμφωνία ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Είχαν περάσει 25 χρόνια από τότε που πέντε ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών η Γερμανία- συνυπέγραψαν στον οικισμό Σένγκεν του Λουξεμβούργου τη συμφωνία για την κατάργηση των ενδοκοινοτικών συνοριακών ελέγχων. Μία ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων έζησε την απόλυτη ελευθερία στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ.
Έρχεται τώρα το τέλος ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου; Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ δεν θέλει να δραματοποιεί τα πράγματα, αλλά προειδοποιεί: «Ίσως δεν είναι το τέλος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να διαβρωθεί η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και η ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών να ταξιδεύουν στη ζώνη του Σένγκεν» τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
Η αρχική Συνθήκη του Σένγκεν είχε προβλέψει το δικαίωμα μίας χώρας να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε περιόδους με ιδιαίτερη κρισιμότητα για την ασφάλειά της, για παράδειγμα σε περίπτωση κινδύνου για τρομοκρατική επίθεση ή ακόμη και κατά τη διάρκεια μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.
Ποιος θέλει να κλείσει τα σύνορα;
Στο Σένγκεν του Λουξεμβούργου είχε υπογραφεί η σχετική συνθήκηΣτο Σένγκεν του Λουξεμβούργου είχε υπογραφεί η σχετική συνθήκη
Γιατί χρειαζόταν ένας ακόμη περιορισμός στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης; «Το θέμα άρχισε να ξανασυζητείται με την Αραβική Άνοιξη, όταν πολλοί πρόσφυγες έφθαναν στην Ιταλία, έπαιρναν χαρτιά και πήγαιναν στη Γαλλία. Εκεί είχε τεθεί το αίτημα να ξαναδούμε το Σένγκεν. Η Κομισιόν έλεγε ότι η ελευθερία μετακίνησης αποτελεί ευρωπαϊκό αγαθό και γι' αυτό ή όποια απόφαση για τον περιορισμό της θα έπρεπε να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι εμείς συμφωνούμε ως Πράσινοι. Αλλά τώρα μας πάνε ένα βήμα πίσω» υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλά κράτη-μέλη είχαν ζητήσει περιορισμούς, μάλιστα η Γαλλία είχε απειλήσει με αποχώρηση από το Σένγκεν στα τέλη του 2012, ενώ η Δανία είχε κλείσει προσωρινά πριν από δύο χρόνια τα σύνορα με τη Γερμανία. Αλλά και η Γερμανία πρωτοστατούσε τον τελευταίο καιρό στις προσπάθειες για τροποποίηση επί το αυστηρότερο της νομοθεσίας του Σένγκεν.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική του Βερολίνου: «Θεωρώ ιδιαίτερα υποκριτική τη γερμανική στάση. Όταν η Δανία έκλεισε τα σύνορά της, όλοι εξανέστησαν, μεταξύ αυτών και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ. Όλοι έλεγαν ʻπώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματαʼ. Αλλά μόλις τίθεται η πρόταση για να κλείσουν τα σύνορα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την υποστηρίζει. Νομίζω ότι πρόκειται για λανθασμένη απόφαση» λέει η Σκα Κέλερ.
Πιθανοί κίνδυνοι για την Ελλάδα
Πρόσφυγες από όλον τον κόσμο αναζητούν καλύτερη τύχη στην ΕΕΠρόσφυγες από όλον τον κόσμο αναζητούν καλύτερη τύχη στην ΕΕ
Επιπλέον η νέα συμφωνία προβλέπει και νέες αιτιολογίες για την προσωρινή επαναφορά ελέγχων, για παράδειγμα όταν μία χώρα-μέλος του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στα συμπεφωνημένα και δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορά της. Φωνές κριτικής στην κατεύθυνση αυτή είχαν ακουστεί για την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Και πράγματι, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής της νέας ρήτρας, τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
«Ουσιαστικά ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων είναι το προσχηματικό επιχείρημα για να κλείσουν τα σύνορα. Το κριτήριο που λέει ότι μία χώρα έχει κενά στην αστυνόμευση των συνόρων της, μπορεί να εκπληρώνεται απλώς και μόνο όταν έρχονται πολλοί πρόσφυγες σε αυτήν τη χώρα, για παράδειγμα στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα, μπορεί να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό σίγουρα θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους πρόσφυγες, γιατί βέβαια και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να τους κρατήσει μακριά από τα σύνορά της».
Προς το παρόν, ο γερμανικός τύπος στηλιτεύει την Ιταλία με μία φημολογία που προκαλεί αίσθηση: Λέγεται ότι οι ιταλικές αρχές δίνουν σε αφρικανούς πρόσφυγες βοήθεια 500 ευρώ και τους συμβουλεύουν να πάνε στη Γερμανία με αυτά τα χρήματα. Οι ιταλικές αρχές επιβεβαιώνουν την πληρωμή, αλλά όχι την…ταξιδιωτική οδηγία. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; «Το απαράδεκτο δεν είναι τόσο ότι οι πρόσφυγες εμφανίζονται στη Γερμανία, όσο το ότι η Ιταλία δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς και τους αφήνει στο δρόμο. Είναι κι αυτό μία απόδειξη ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκό δίκαιο για την παροχή ασύλου, παρότι υπάρχουν ήδη σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Νομίζω ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει απλούστατα να πιέσουν περισσότερο την Ιταλία για να υλοποιήσει τις οδηγίες που έχει συνυπογράψει» τονίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Friederike Wintgens / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης:Δήμητρα Κυρανούδη                                   DW DE

Πολιτική

Κόντρα Γερμανίας-Ιταλίας για τους πρόσφυγες

Οι ιταλικές αρχές προωθούσαν πρόσφυγες στη Γερμανία δίνοντάς τους 500 ευρώ, σύμφωνα με τον τύπο. Η Ιταλία δεν επιβεβαιώνει. Το γερμανικό υπ. εσωτερικών αναφέρει ότι υπήρξαν διαπραγματεύσεις για την επαναπροώθησή τους.
«Κόντρα» μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με θέμα οικονομικούς πρόσφυγες από την Αφρική, στους οποίους η Ιταλία φέρεται να χορήγησε ταξιδιωτικά έγγραφα τρίμηνης παραμονής στο χώρο του Σέγκεν, δίνοντάς τους 500 ευρώ ώστε να αναχωρήσουν για τη Γερμανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ γερμανικών και ιταλικών αρχών η Ιταλία δεσμεύθηκε να δεχθεί πίσω τους μετανάστες.

Η υπόθεση απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξή της στο γερμανικό τύπο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι περιμένει απαντήσεις από τη Ρώμη για τον ακριβή αριθμό των μεταναστών καθώς και τους λόγους για τους οποίους τους καταβλήθηκε το παραπάνω ποσό.
Aναβρασμός στην κυβέρνηση μετά τα δημοσιεύματα
H ιταλική κυβέρνηση δεν επιβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα δεχτεί πίσω τους μετανάστεςH ιταλική κυβέρνηση δεν επιβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα δεχτεί πίσω τους μετανάστες
H ιταλική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει επίσημα τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται να ξαναδεχθεί τους αφρικανούς πρόσφυγες που φέρεται να ενθάρρυνε να μεταβούν στην Γερμανία. Πηγές του ιταλικού τύπου αναφέρουν ότι η θέση και το μέλλον των προσφύγων αυτών πρόκειται να εξετασθούν προσεκτικά, η κάθε περίπτωση με ξεχωριστό τρόπο.
Κάτι που δείχνει ότι υπάρχει διάθεση της Ρώμης να ξαναδεχθεί μέρος τουλάχιστον των 5.700 προσφύγων, που σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα BILD έλαβαν από την Ιταλία 500 ευρώ ο καθένας για να μεταναστεύσουν σε διάφορες γερμανικές πόλεις.
«Η Ιταλία ενδίδει»
«Η Ιταλία ενδίδει και παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που έστειλε στην Γερμανία»«Η Ιταλία ενδίδει και παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που έστειλε στην Γερμανία»
Από την άλλη, όμως, όπως διαρρέει, οι ιταλικές αρχές θέλουν να δείξουν ότι δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο σχέδιο αποστολής των προσφύγων αυτών στην Γερμανία. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ρώμης, δηλαδή, παραμένει ότι «δεν παραβιάσθηκε ποτέ η συνθήκη του Σέγκεν, που ρυθμίζει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η υπόθεση όμως έλαβε μεγάλη έκταση στον ιταλικό τύπο, που αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά και στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης προσφύγων στα λεγόμενα κέντρα διαμονής τους. Το δε ειδησεογραφικό πρακτορείο Αgenzia Italia τιτλοφορεί την σχετική του είδηση: «η Ιταλία ενδίδει και παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που έστειλε στην Γερμανία».
Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη                               DW DE
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Βερολίνο υπέρ Άγκυρας, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Βερολίνο υπέρ Άγκυρας, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Ριζικές αλλαγές και βελτιώσειςΒροχή από προτάσεις νόμου κατά του ρατσισμού
Βροχή πέφτουν από χθες τα αντιρατσιστικά νομοσχέδια, καθώς μετά από το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από κοινού, την εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αναγγελία κατάθεσης άλλου σχεδίου νόμου από την πλευρά του κόμματός του την προσεχή Δευτέρα και την ανακοίνωση πως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτίθενται να καταθέσουν και αυτοί δική τους πρόταση νόμου, η Νέα Δημοκρατία έλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει σχέδιο νόμου που, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της, σκοπό έχει να αποκλιμακώσει και να εκτονώσει την ένταση, με μια πρόταση ενωτική, επί της οποίας μπορούν να συμφωνήσουν όλοι. 

Το σχέδιο νόμου φέρει τις υπογραφές 86 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και με αυτό επιχειρείται η συμπλήρωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και η επικαιροποίησή της. 

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τέσσερις διατάξεις  με τις οποίες:

Αντικαθίστανται οι παράγραφοι 1 και 2 του νόμου 927/1979, γίνονται προσθήκες στο άρθρο 2 του ίδιου νομοσχεδίου και αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται για να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας με την απόφαση πλαίσιο που εξέδωσε το 2008 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την οποία συνιστά στα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 της πρότασης νόμου αναφέρεται:

Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του Τύπου, μέσω διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί βία ή μίσος που άμεσα στρέφεται κατά προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές ή την εθνική ή εθνολογική καταγωγή τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Η νέα διατύπωση διαφέρει από την παλιά, στο ότι βάζει στο στόχαστρό της και την ρατσιστική ή μισαλλόδοξη προπαγάνδα που ασκείται μέσω του Διαδικτύου και στο ότι προβλέπει ελάχιστες ποινές φυλάκισης και χρηματικών προστίμων, που απουσιάζουν απ' την υφιστάμενη διάταξη.

Με τις ποινές της παραγράφου 1 τιμωρείται και όποιος συνιστά η συμμετέχει σε οργάνωση, η οποία επιδιώκει οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητα κάθε μορφής κατά προσώπων με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο 2 σημειώνεται:

Όποιος με πρόθεση δημόσια, προφορικά ή δια μέσου του Τύπου, μέσω διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει ή υποτιμά τη σοβαρότητα Γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού, τα οποία αναγνωρίστηκαν από διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τιμωρείται με τις ποινές του προηγούμενου άρθρου.

Έτσι, η νομοθετική αυτή ρύθμιση, θέτει εξίσου στο στόχαστρό της τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και εκείνους που αρνούνται την Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Τέτοιες ρυθμίσεις απουσιάζουν επίσης από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

Κατά νομικού προσώπου, του οποίου τα φυσικά πρόσωπα που νομίμως το εκπροσωπούν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις του παρόντος νόμου που τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό του, επιβάλλονται διαζευκτικά ή σωρευτικά οι ακόλουθες κυρώσεις:

Διοικητικό πρόστιμο από δέκα έως εκατό χιλιάδες ευρώ
Αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, πάσης φύσεως, όπως είναι οι επιχορηγήσεις, οι ενισχύσεις οι επιδοτήσεις και οι προμήθειες για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες.
 
Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, εισάγεται εξαίρεση για τα προηγούμενα άρθρα, η οποία αφορά το ίδιο το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (στα οποία υπάγεται και η Εκκλησία) : «Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου, δεν εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανά του, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους, και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου».
 
Τέλος, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, με αναβαθμισμένη τη σημασία των ρατσιστικών κινήτρων ενός εγκλήματος για τα δικαστήρια που το εκδικάζουν: Ενώ στην προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 79, η τέλεση ενός εγκλήματος με ρατσιστικά ή μισαλλόδοξα κίνητρα συνιστούσε «επιβαρυντική περίσταση», με τη νέα διάταξη το δικαστήριο επιφορτίζεται να εξετάσει ειδικά εάν η εκτέλεση της πράξης προκλήθηκε από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής του παθόντος. Σημειώνεται επίσης, ότι από τη νέα διατύπωση απουσιάζει η αναφορά στο «μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού», το οποίο συνιστά μέχρι σήμερα, «επιβαρυντική περίσταση». 
 
Η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 

Με επικεφαλής τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη κατατέθηκε χθες στη Βουλή η πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. 

Την πρόταση υπογράφουν συνολικά 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. δεν υπογράφει ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν) και οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση νόμου αποτελείται από εννέα άρθρα και προτείνεται η αντικατάσταση του Ν. 927/1979 με την εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών.
 
«Aντικατάσταση του Ν. 927/1979» 

«Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις συνιστούν απειλή για τις ομάδες και τα πρόσωπα, που γίνονται στόχος τους, γι' αυτό απαιτείται η παροχή από το κράτος αυξημένου βαθμού προστασίας με τη λήψη ποικίλων μέτρων χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τα μέσα του ποινικού δικαίου, ώστε να επιβάλλονται αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις τόσο κατά των φυσικών προσώπων τα οποία διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, όσο και κατά των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτά», αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

Ως προς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και την ανάγκη επικαιροποίησης του, επισημαίνεται ότι «στην ελληνική έννομη τάξη, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλεται ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. 

Για τον λόγο αυτόν θεωρείται επιβεβλημένη η εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος, σε αντικατάσταση του προηγουμένου, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών».
 
Τα νομικά μέτρα προστασίας και οι κυρώσεις 

Για τις προωθούμενες διατάξεις, αναφέρεται ότι με την πρόταση νόμου «δημιουργείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος, εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις». Επισημαίνεται ειδικότερα ότι: 

α. Εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες. 

. Θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ή στη διάπραξη εγκλημάτων με τέτοια κίνητρα. 

γ. Επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους, αλλά και τον γενετήσιο- σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον ομάδων ή προσώπων, αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κλπ).

δ. Παρέχεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, που εδρεύουν στην Ελλάδα, σε δίκες που αφορούν εγκλήματα του παρόντος και μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση να περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς (γενικό, ειδικό, roster) στον σχετικό κατάλογο που τηρείται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).
 
Εννέα άρθρα 

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει εννέα άρθρα στα οποία προβλέπονται, μεταξύ άλλων τα εξής: 

- Η Eλληνική Πολιτεία στο πλαίσιο της καταπολέμησης, μέσω του ποινικού δικαίου, των ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σέβεται απολύτως τα θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και λαμβάνει κάθε αναγκαίο και ανάλογο μέτρο. 

- Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000- 20.000) ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση, και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα. 

- Προβλέπεται η ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή τον εγκωμιασμό ή την κακόβουλη άρνηση ή την εκμηδένιση της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κυρωθεί με το Ν. 3003/2002, ή στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945, εφ' όσον θεωρούνται πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση ομάδων ή προσώπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3. Η ποινική απαξία των συγκεκριμένων συμπεριφορών συνίσταται στην κακόβουλη άρνηση ή εκμηδένιση ιστορικών γεγονότων, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να επιδιώκεται η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας. Γι' αυτό άλλωστε οι πράξεις αυτές τιμωρούνται μόνον εφ' όσον έχουν αναγνωριστεί ως εγκλήματα με αμετάκλητη απόφαση είτε ελληνικού είτε διεθνούς δικαστηρίου. 

- Προβλέπεται η επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατά το πρότυπο μιας σειράς αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομοθεσία σε εκπλήρωση διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων. Η παρούσα διάταξη δεν περιορίζεται στις πράξεις που τελούνται «προς όφελος» του εμπλεκόμενου νομικού προσώπου (όπως προβλέπεται στην απόφαση- πλαίσιο), αλλά καλύπτει όλες τις περιπτώσεις αδικημάτων που τελέσθηκαν «μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό» νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που έχει εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων ή κατέστησαν δυνατές από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου ενός τέτοιου προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή της ύπαρξης σκοπού προσπορισμού οποιουδήποτε οφέλους υπέρ του νομικού προσώπου. Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν δε, να είναι i) πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ii) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα και iii) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω, εάν η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, οι κυρώσεις που προβλέπονται από το παρόν άρθρο επιβάλλονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, από το ΕΣΡ, προς το οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

- Ρυθμίζεται η παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες που αφορούν τα εγκλήματα του παρόντος νόμου και κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εδρεύουν στην Ελλάδα, ενώ τίθεται ως προϋπόθεση να περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς (γενικό, ειδικό, roster), στον σχετικό κατάλογο που εκπονείται με τρόπο αντικειμενικό και διαφανή από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC). 

- Προβλέπεται η εξασφάλιση της παρουσίας σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και μέχρι την έκδοση απόφασης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, των αλλοδαπών θυμάτων ή ουσιωδών μαρτύρων. Τα παραπάνω πρόσωπα, εάν βρίσκονται παράνομα στη χώρα, δεν απελαύνονται μέχρι την έκδοση απόφασης από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, υπό τον όρο ότι αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια. 

- Καταργούνται ο προγενέστερος ν. 927/1979, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και το άρθρο 39 §4 του ν. 2910/2001. 

- Καθορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

Για «επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη στάση της απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εξηγήσει ακόμα και στους κυβερνητικούς της εταίρους την υπαναχώρησή της για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τον ενταφιασμό του με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Επίσης, προσθέτει ότι η υιοθέτηση, εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος, της ατζέντας και των θέσεων της Χρυσής Αυγής, που εκθέτουν και διεθνώς τη χώρα, δεν κρύβεται πίσω από προσθήκες στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, στις οποίες σύρθηκε μεν η ΝΔ, αλλά κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι στη σημερινή συγκυρία για να απαντήσουν στην άνοδο της ρατσιστικής βίας. Για το κόμμα, όμως, που έχει κάνει σημαία του τη θεωρία των δύο άκρων, αυτά είναι ψιλά γράμματα, συμπληρώνει.
 
Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι «τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο».
 
Η πρόταση νόμου την οποία καταθέτουν από κοινού τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΚΚΕ 

«Επιβεβαιώνεται ότι η στάση των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού και της οργανωμένης έκφρασης αυτών των ιδεολογιών, που στην Ελλάδα είναι κυρίως η Χρυσή Αυγή», επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ. 

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι κάθετα αντίθετο με κάθε σχέδιο ή πρόταση νόμου που ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ, επιβάλλει την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών και της λαϊκής πάλης» αναφέρεται στο σχόλιο του κόμματος, το οποίο καταλήγει αναφέροντας πως «το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί του συνόλου και των άρθρων των παραπάνω προτάσεων νόμου το αμέσως επόμενο διάστημα». 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 

Πρωτοβουλία για τον αντιρατσιστικό νόμο θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό δεν επαρκεί, ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης φαινομένων ρατσισμού και νεοναζισμού στη χώρα», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ενώ έγινε γνωστό ότι η πρωτοβουλία δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και μπορεί να συνίσταται είτε στην κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου, είτε στην κατάθεση τροπολογιών στα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν από τα άλλα κόμματα. 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τους κυβερνητικούς εταίρους πως αντί να καλύψουν τα νομοθετικά κενά και να επικαιροποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία, «διαγκωνίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο και τις εθνικές θέσεις, όπως την αναγνώριση των γενοκτονιών και την ελεύθερη έκφραση, αλλά και προσπαθούν να καλύψουν στελέχη τους που στο παρελθόν εξέθεσαν σοβαρά τη χώρα με τη συμπεριφορά τους». 

Η ΕΕ 

Την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση νόμου από την Ελλάδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα» για την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής απόφασης - πλαίσιο, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. 

Ο Μ. Τσερκόνε αποσαφήνισε ότι η κοινοτική επίτροπος ουδέποτε παρενέβη για την ουσία ή τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. 

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Στο μεταξύ, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές και να υπερψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στη διάψευση του Ολοκαυτώματος». WWW.ELZONI.GR

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών» επισημαίνει. 

«Θεωρούμε ζωτικής σημασίας θέμα την ενίσχυση της Παιδείας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που θα δώσουν στους νέους, κυρίως, τη γνώση και τη δύναμη της κρίσης ώστε να μην επιτρέψουν στην αυριανή κοινωνία να διολισθήσει στις ιδεολογίες εκείνες που έγραψαν τις μελανότερες και απεχθέστερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας στέλνοντας στο βιομηχανοποιημένο θάνατο αθώους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6.000.000 Εβραίους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

Thursday, 30 May 2013

Πολιτική

Περισσότερος συντονισμός και full time πρόεδρος στο Eurogroup

Περισσότερο συντονισμό και ενίσχυση της συνεργασίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής καθώς και έναν «πλήρους απασχόλησης» πρόεδρο του Eurogroup ζητούν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ.
Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν η νομισματική ένωση να διευθύνεται στο μέλλον από έναν κανονικό πρόεδρο με αποκλειστική αρμοδιότητα τον συντονισμό της ευρωζώνης και ο οποίος δεν θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα στην χώρα του. Αυτό υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι. «Απαιτείται περισσότερος συντονισμός στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής…και ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ευρωζώνης», συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Οι δύο ηγέτες επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν κοινές προτάσεις για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας
Υπό καταρρακτώδη βροχή η άφιξη της Μέρκελ στο προεδρικό μέγαροΥπό καταρρακτώδη βροχή η άφιξη της Μέρκελ στο προεδρικό μέγαρο
Γερμανία και Γαλλία θα ζητήσουν από τους εταίρους τους την σύσταση ειδικού προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα γαλλογερμανικά σχέδια για την ενίσχυση της απασχόλησης, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να βοηθά ταχύτερα επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην βούληση της κυβέρνησής του να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο τρόπος και η μέθοδος της εφαρμογής συνιστά αρμοδιότητα της γαλλικής κυβέρνησης.
Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτερης αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών στην κρίση. «Διαπιστώνουμε ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης ενεργοποιείται όταν ήδη βρισκόμαστε σε κατάσταση ανισορροπίας και όταν ήδη πλησιάζουμε στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, παραπέμποντας στην ανάγκη περισσότερου οικονομικού συντονισμού. Στο σημείο αυτό η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να συναντούνται συχνότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης αλλά και οι εκπρόσωποι του Eurogroup.
Συγχώνευση ESM με μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών;
Την αφιερωμένη στη Γερμανία έκθεση επισκέφθηκαν Μέρκελ και ΟλάντΤην αφιερωμένη στη Γερμανία έκθεση επισκέφθηκαν Μέρκελ και Ολάντ
Μέρκελ και Ολάντ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM με τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών που βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία του σχεδιασμού. Ο ESM «θα διαδραματίζει το ρόλο μιας πρόσθετης εσχάτης ασφαλιστικής δικλείδας, δια της χορήγησης δανείων στις χώρες μέλη ή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο κυβερνήσεων. «Μελλοντικά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα συγχώνευσης του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών με τον ESM», προστίθεται στο κείμενο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε μια διακήρυξη 11 σελίδων που μεταξύ άλλων εμπεριέχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Σταμάτης Ασημένιος, afp, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου       dw de

Πολιτική

Περισσότερος χρόνος για μεταρρυθμίσεις

Χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αλλά και αυστηρές συστάσεις επεφύλαξε η Κομισιόν για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Τι ειπώθηκε για το ρόλο της Γερμανίας
Ήταν κάτι παραπάνω από μία συνήθης διατύπωση συστάσεων από αυτές που κατά καιρούς πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: αρχικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφώνησε κάτι σαν προγραμματική ομιλία και στη συνέχεια οι επίτροποι Οικονομικών, Φορολογικών αλλά και Κοινωνικών Υποθέσεων έκαναν τη δική τους τοποθέτηση σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Έναν χρόνο επιπλέον για να υλοποιήσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση πήραν Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ισπανία εξασφάλισαν δύο χρόνια παράτασης. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «λόγω της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε την πορεία σταθεροποίησης, ανάλογα και με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα».

Ναι μεν χαλάρωση, αλλά και μεταρρύθμιση

Εκτός επιτήρησης βγαίνει η Ιταλία.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται κυρίως η Γαλλία, για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει αρχίσει καν την επώδυνη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στους επικριτές περιλαμβάνεται και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση όταν, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Γαλλία έκανε «μηδέν προετοιμασία» για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Όλα τα υπόλοιπα μέλη της Κομισιόν αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως τις δηλώσεις Έτινγκερ. Ωστόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει υποστεί απώλειες στην ανταγωνιστικότητά της.

Εκτός δημοσιονομικής επιτήρησης βγαίνει η Ιταλία, γιατί η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περικοπές έχουν ήδη φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο το χρέος παραμένει στο 130% του ΑΕΠ, γι' αυτό η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ιταλία. Αλλά και οι υπόλοιποι εταίροι της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους, τονίζει ο επίτροπος Ρεν: «Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν το περιθώριο που δίνουμε, ώστε να υλοποιήσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές που θα βάλουν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο ρόλος της Γερμανίας
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις Έτινγκερ για τη Γαλλία.
Στη συνεδρίαση της Κομισιόν συζητήθηκε εκτενώς και ο ρόλος της Γερμανίας. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για να αποκατασταθούν οι μακροοικονομικές ισορροπίες στην ευρωζώνη, η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει την εγκρατή δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική της, ώστε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Ο επίτροπος Ρεν ζητεί πράγματι από τη Γερμανία να μειώσει την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, ωστόσο την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει αυτό που και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διακηρύξει: «Δεν προτείνουμε στη Γερμανία να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική. Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίζει κανείς ότι για να αναπτυχθούν οι χώρες της περιφέρειας, η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει τη δική της προσπάθεια διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μία ισχυρή γερμανική οικονομία στο κέντρο της Ευρώπης».

Επικρίσεις και από τον επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων Λάσλο Άντορ, ο οποίος στρέφει τα πυρά του προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Μερικοί από αυτούς που τώρα μας λένε ότι ανησυχούν για τη νέα γενιά, ήταν αυτοί που επέμεναν στις περικοπές εκείνων ακριβώς των κονδυλίων που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση της ανεργίας» λέει χαρακτηριστικά ο επίτροπος Άντορ.

Christoph Hasselbach / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                   dw de

Επισκόπηση τύπου

Η λιτότητα «οδηγός επιβίωσης»

Κυρίαρχο θέμα οι συστάσεις της Κομισιόν προς τις χώρες της ευρωζώνης
Για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Γαλλία γράφει η σημερινή La Croix: «Εντός 24 ωρών η Banque de France, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και η Κομισιόν έστειλαν επί της ουσίας το ίδιο μήνυμα: η Γαλλία δεν μπορεί να περιοριστεί σε περικοπές, αλλά θα πρέπει να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Για να κερδίσει τη στήριξη των Γάλλων προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει ορισμένα επιχειρήματα. Έτσι, για παράδειγμα, τα βήματα που έχουν γίνει ήδη, οδήγησαν στο να εγκρίνουν οι εταίροι μας τη διάθεση περισσότερου χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε μια πολύ αυστηρή πολιτική λιτότητας. Πέραν αυτού, η αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων θα προσδώσει στη Γαλλία μεγαλύτερο βάρος στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, για παράδειγμα στη συζήτηση για την ισοτιμία του ευρώ, η οποία είναι πολύ υψηλή».
Για το ίδιο θέμα το σχόλιο της επίσης γαλλικής Le Figaro: «Οι απαιτήσεις της Κομισιόν (…) έχουν μεγάλη βαρύτητα. Δραστική μείωση δημοσίων δαπανών, συρρίκνωση δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μείωση εργατικού κόστους: ο κατάλογος αυτός, που εξοργίζει τους Σοσιαλιστές, δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν οδηγό επιβίωσης. Λίγο ή πολύ περιλαμβάνει τα όσα εφήρμοσε στη Γερμανία ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε ‘παράδειγμα’ ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος θα πρέπει να κάνει τώρα τα λόγια του πράξεις».
Ανεξεταστέα η Ισπανία
"Είναι προς το συμφέρον της Ισπανίας να περάσει ο Ραχόι την εξέταση"
Το σχόλιο της ισπανικής El Mundo για τη διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ισπανία για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων: «Αφενός η Κομισιόν εμφανίζεται γενναιόδωρη, αφετέρου ζητά όμως από την Ισπανία ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Μαδρίτη έχουν εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων. Μέχρι σήμερα όμως δεν τις έχει δρομολογήσει. Η Ισπανία θυμίζει μαθητή που λαμβάνει προειδοποιητική επιστολή επειδή κινδυνεύει να μείνει ανεξεταστέος. Η χώρα πρέπει τώρα να προλάβει να καλύψει το χαμένο έδαφος, προκειμένου να μην συμβεί αυτό. Είναι προς το συμφέρον της Ισπανίας να περάσει ο Ραχόι την εξέταση».
Το σχόλιο της General-Anzeiger της Βόννης: «Ποιος θέλει πραγματικά να αμφισβητήσει ότι η Ιταλία είναι ‘σχεδόν ακυβέρνητη’; Και ποιος θέλει να αμφισβητήσει ότι η Γαλλία δεν προχωρά με τις τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Όσον αφορά τις Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οικονομική και δημοσιονομική τους κατάσταση δεν είναι μυστική. Είναι γεγονός ότι βράζει κάτω από την επιφάνεια και κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει πραγματικά πού θα γίνουν οι επόμενες εκρήξεις».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος     dw de

O δικός μας κοντινός αστεροειδής

Με ανυπομονησία περιμένει η επιστημονική κοινότητα το πέρασμα του αστεροειδούς 1998 QE2 διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων, ο οποίος την Παρασκευή θα προσεγγίσει τη Γη στο πιο κοντινό σημείο που αναμένεται να βρεθεί αστεροειδής τους επόμενους δύο αιώνες. Σύμφωνα με τη NASA θα βρεθεί σε απόσταση 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης με τη Σελήνη κατά προέκταση δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και να μελετήσουν την επιφάνειά του.
φωτ:Reutersφωτ:Reuters
Ο αστεροειδής θα βρεθεί στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη στις 20:59 ώρα Γκρίνουϊτς αλλά δεν αναμένεται να δημιουργήσει οποιονδήποτε κίνδυνο δεδομένουν ότι θα βρίσκεται σε απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Το πέρασμά του όμως θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια να μελετηθούν τα ουράνια σώματα που δυνητικά μπορούν να είναι απειλητικά για τη Γη.
 
Οι επιστήμονες τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1998. Εκτιμάτι ότι η λάμψη του θα είναι σχεδόν εκατό φορές μικρότερη από το πιο αχνό αστέρι, ορατό σε μια φωταγωγημένη πόλη. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν τον αστεροειδή μέσω των εικόνων που θα μεταδίδει το τηλεσκόπιο της NASA και όσοι έχουν απορίες μπορούν να τις διατυπώσουν μέσω Twitter στο @AsteroidWatch με το #asteroidQE2.
 
Εάν ο συγκεκριμένος αστεροειδής χτυπούσε τη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει τέραστια καταστροφή καθώς έχει διάμετρο 2,7 χιλιομέτρων.
 
Στις 15 Φεβρουαρίου, αστεροειδής διαμέτρου 45 μέτρων είχε περάσει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη την ίδια ημέρα που ένας μετεωρίτης είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας χίλια άτομα.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ, NASA)
 
Δ.Κ
 
H απόσταση του αστεροειδούς από τη Γη όπως απεικονίζεται από τη NASAH απόσταση του αστεροειδούς από τη Γη όπως απεικονίζεται από τη NASA                                                                            ENET

Mammoth discovery? Jurassic Park takes a step closer to reality as Russian scientists find 'blood' in woolly mammoth

Discovery in Siberia passed on to researchers who hope to clone extinct animal

 
 
1 / 3
The Jurasssic Park dream of cloning long-dead animals from their genetic remains may have taken a step closer to reality, as scientists claim to have found mammoth blood.
The purported discovery came inside the carcass of a female mammoth, which died 10,000 to 15,000 years ago.
Semyon Grigoryev, the head of the expedition, told The Siberian Times the discovery of blood and muscle tissue was "the most astonishing case in my entire life," and could be a boost to researchers who dream of cloning the animal.
He said: "When we broke the ice beneath her stomach, the blood flowed out from there, it was very dark.
"This is the most astonishing case in my entire life. How was it possible for it to remain in liquid form? And the muscle tissue is also red, the colour of fresh meat."
Mr Grigoryev, who is a scientist at the North-Eastern Federal University, in Yakutsk, Siberia, said the bottom of the carcass was so well preserved because it ended up in a frozen pool. The upper part of the body is thought to have been eaten by predators.
The discovery, made in an ice tomb in the New Siberian Islands, or Novosibirsk Islands, gives new hope to researchers in their quest to bring the woolly mammoth back to life, according to Mr Grigoryev.
"This find gives us a really good chance of finding live cells which can help us implement this project to clone a mammoth," he said.
"Previous mammoths have not had such well-preserved tissue."
Last year, Mr Grigoryev's Northeastern Federal University signed a deal with cloning pioneer Hwang Woo-Suk of South Korea's Sooam Biotech Research Foundation, who in 2005 cloned a dog for the first time.
Mammoth specialists from South Korea, Russia and the United States will now study what remains of the carcass, which is being kept at an undisclosed location. INDEPENDENT