Wednesday, 22 May 2013

Νέο κεφάλαιο πολιτικής σύγκρουσηςΚόντρα ρατσισμού και ελευθερίας της γνώμης

Η σκληρή κόντρα για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως, ενώ δεν έχει ακόμη κατατεθεί επίσημα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης,  πλην όμως έχει ήδη οδηγηθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και κυριαρχεί στην αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα κόμματα της συμπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο μπορεί και να μην προωθηθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, αν η ΚΕΝΕ αποφανθεί πως η ισχύουσα νομοθεσία κατά της εθνοτικής και φυλετικής βίας είναι επαρκής για τον κολασμό τέτοιων αδικημάτων, καθώς η διέγερση σε βιαιοπραγίες για φυλετικούς λόγου καλύπτεται από τα άρθρα 79 παρ. 3 και 184 του Ποινικού Κώδικα.

Ο φόβος που εκφράζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται καταστολή και κολασμός όχι μόνο των πράξεων, αλλά και των λόγων, με κίνδυνο να υπάρξουν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης.

Αν και το πρόβλημα θεωρητικά μοιάζει ενδοκυβερνητικό, καθώς υπέρ του νομοσχεδίου έχουν αναφανδόν ταχθεί τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ, την οποία στην κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, ο οποίος και έφερε το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως βασίστηκε σε παλαιότερο του προκατόχου του κ. Παπαϊωάννου, που επίσης δεν συζητήθηκε ποτέ, η κόντρα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι της ΝΔ κατηγόρησαν χθες τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική στάση, επικαλούμενοι τη θέση του κόμματος, όπως αυτή είχε εκφραστεί τον Δεκέμβριο του 2011 στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προωθούσε προς ψήφιση ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. 

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε εκείνο το νομοσχέδιο, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Βασίλης Μουλόπουλος και από τα πρακτικά της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής (με ημερομηνία 13.12.2011) προκύπτει ότι ο κ. Μουλόπουλος είχε, μεταξύ άλλων, δηλώσει ότι «η πρόταση να αντιμετωπίζεται ποινικά η άρνηση, ο εγκωμιασμός ή η εκμηδένιση των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου είναι ατελέσφορη και επικίνδυνη». 

Ο βουλευτής δήλωσε, επίσης, στη συνεδρίαση εκείνη ότι «το νομοσχέδιο εγκυμονεί κινδύνους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών» και επικαλούμενος τις επισημάνσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου τόνιζε ότι «το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι η ρατσιστική βία και όχι ο ρατσιστικός λόγος». 

Για το περιεχόμενο των διατάξεων Παπαϊωάννου για τις οποίες η Ολομέλεια της Βουλής δεν αποφάσισε ποτέ, καθώς το νομοσχέδιο δεν έφτασε έως εκεί, ο κ. Μουλόπουλος είχε επίσης υπογραμμίσει ότι «το STOP στον αντισημιτισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε εγκλήματα πολέμου και στις γενοκτονίες, δεν περνάει μέσα από ειδικούς και έκτακτους νόμους» και ακόμη ότι «οι διατάξεις του ποινικού δικαίου είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες πράξεις». 

Σχολιάζοντας κύκλοι της ΝΔ την ομιλία εκείνη του κ. Μουλόπουλου, ανέφεραν: 

«Πότε είχαν δίκιο άραγε στον ΣΥΡΙΖΑ; Τότε με τον κ. Μουλόπουλο ή σήμερα»; 

Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι οι διατάξεις εκείνες είναι, κατά δήλωση του κ. Ρουπακιώτη, η βάση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προωθείται σήμερα στη Βουλή. 

Και υπενθυμίζουν την αναφορά στην εφημερίδα «Αυγή» της 9ης Μαρτίου 2011: 

«Οι νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτελούν απαράδεκτους και αντισυνταγματικούς περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης. Υπό το πρόσχημα του αντιρατσισμού, επιχειρείται μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου...». 

Η ΝΔ στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου είχε διατυπώσει επιφυλάξεις. 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης τη ΝΔ για υποκριτική στάση, υποστηρίζοντας πως η θέση του επί του θέματος υπήρξε πάντοτε σαφής:  

«Είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του. 

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας. Επιτέλους, να ενημερώσει η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της. Η υποκρισία έχει και τα όριά της». elzoni.gr

No comments:

Post a Comment