Monday, 13 May 2013

Αντ. Σαμαράς: Το Μνημόνιο σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΣΕΒ μίλησε για «ελληνικό θαύμα» και τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της δανειακής σύμβασης μιαν ώρα αρχύτερα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ εμφανίστηκε βέβαιος πως στο Eurogroup θα ανακοινωθεί η εκταμίευση και της δόσης του Ιουνίου, ενώ η τρόικα θα έρθει στη χώρα μας για την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το κλίμα πλέον για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικό και η αξιολόγηση της τρόικας πολύ καλή με αποτέλεσμα να λάβουμε και τη δόση του Ιουνίου, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επανέλθουν το φθινόπωρο.
«Έχουμε ήδη κάνει εδώ και μήνες πολλά και τώρα ξετυλίγεται κομμάτι- κομμάτι» είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πάντως πως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα περάσει καθώς παραμένει η ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και την ανεργία. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, η ψυχολογία έχει αλλάξει, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές αποδίδουν, ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί» ανέφερε και τόνισε πως ήδη η χώρα πιάνει τους στόχους της και μάλιστα τα πράγματα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα.
Για τον κ. Σαμαρά η έγνοιά του είναι να συνεχιστεί η πορεία αυτή με τον ίδιο ρυθμό και να μην υπάρξει καμία χαλάρωση.
«Δεν θέλω να πάμε καλύτερα από ότι μας υπολογίζουν. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα από όσο φαντάζονται. Θέλω να πάμε πιο μπροστά γιατί το μπορούμε» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της ρευστότητας που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.
Σκληρή ήταν η γραμμή που κράτησε και όσον αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σπάμε ταμπού με την απομάκρυνση των ακατάλληλων υπαλλήλων».
«Έχετε ξαναδεί να αλλάζουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο; Τα λόγια είναι καλά, να σπας αυγά είναι το δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ευημερία από τη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοπρέπεια προς κάθε κατεύθυνση» είπε θέτοντας τις προτεραιότητές του που είναι οι επενδύσεις με στόχο τη μείωση της ανεργίας, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, και οι μεταρρυθμίσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στις συνδικαλιστικές πρακτικές χαρακτηρίζοντας την απεργία πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις «απαράδεκτη και αποκρουστική».
«Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν συνδικαλιστικές πρακτικές να τινάζουν στον αέρα τα πάντα επειδή τους ζητήθηκε να δουλέψουν δύο ώρες παραπάνω, το δημόσιο συμφέρον πάνω από συνδικαλιστικές ιδιοτέλειες» δήλωσε. Έστειλε μάλιστα πολλαπλά μηνύματα λέγοντας πως «αν θέλουν να φέρουν επενδύσεις επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920 τί να πω. Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρείες και απέκλειαν λιμάνια. Ας το καταλάβουν όλοι, αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες. Τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν». Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο της τρικομματικής κυβέρνησης η οποία όπως είπε άλλαξε σε ελάχιστο διάστημα όσα δεν άλλαζαν για χρόνια στη χώρα.
Το Μνημόνιο σε δύο-τρια χρόνια δεν θα υπάρχει πια! Και σύντομα κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δεν θα χρειαστεί άλλα Μνημόνια. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.
Οδηγούμε τη χώρα σε Ανάκαμψη, βάζουμε από τώρα τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας Ανάπτυξης με Ανταγωνιστικότητα.
Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Ήθελαν να βγούμε αμέσως από το Μνημόνιο, αλλά δεν ήταν σίγουροι αν ήθελαν να μείνουμε στο ευρώ. Στην πραγματικότητα οδηγούσαν στη δραχμή, είτε γιατί δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν, είτε γιατί δεν έλεγαν αυτό που πραγματικά πίστευαν. Σε κάθε περίπτωση, οδηγούσαν σε πολύ χειρότερη κατάρρευση, από εκείνη που ήδη σταματήσαμε τους τελευταίους μήνες. Και σε πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από «Μνημόνια», από εκείνη που ήδη περιορίζουμε και που σε λίγο πια δεν θα υπάρχει».KATHIMERINI

No comments:

Post a Comment