Thursday 16 May 2013


Υποκρισία (συν)εταίρων
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Είχαμε, τις προηγούμενες μέρες, την ευκαιρία να θαυμάσουμε την υποκρισία των λεγομένων κοινωνικών εταίρων. Οφείλω να εξαιρέσω, προς τιμήν του, τον Σύνδεσμο των «Βιομηχάνων», που απείχε από την υποκριτική συνυπογραφή της δήθεν διατήρησης του επιδόματος «γάμου», στο πλαίσιο της δήθεν νεκροφανούς εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Κι ας έσπευσαν έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες και οι νιόφερτοι στο πολιτικό παίγνιο της διαπραγμάτευσης, ξενοδόχοι, να δείξουν «φιλεργατικό» πρόσωπο...
Ολοι οι παραπάνω και, καλύτερα από όλους, τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ, γνωρίζουν πως υποχρεωτική εφαρμογή έχουν μόνον όσα περιέλαβε ο νόμος του περυσινού Μαρτίου για τα κατώτατα όρια αμοιβής.
Σε τελευταία ανάλυση, το επίδομα γάμου δεν έχει πλέον τη δικαιολογία που του είχαν προσδώσει φιλότιμοι και πατερναλιστές βιομήχανοι στα «ηρωικά» μεταπολεμικά χρόνια. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι η πολύ σοβαρή κρατική μέριμνα στην υποστήριξη της οικογένειας, άρα το επίδομα παιδιών και όσα παρόμοια στοχεύουν ευθέως στην απάλυνση των ανισοτήτων.
Η υποκρισία όσων έσπευσαν να διαφημίσουν την κοινωνική τους «ευαισθησία» είναι αντιστρόφως ανάλογη της βαναυσότητας που πολύ συχνά επικρατεί μεταξύ των «μικρών αφεντικών». Η ανασφάλιστη εργασία, η πληρωμή μερικής απασχόλησης για πλήρη εργασία, η κλοπή, πρακτικώς, των παρακρατουμένων εισφορών για υγεία και σύνταξη, ο επανακαθορισμός των αμοιβών με συνεχείς «ελεύθερες συμφωνίες», αποτελούν τον κανόνα στον μικρόκοσμο όσων καταδικάζουν τη στάση του ΣΕΒ.
Γι’ αυτό άλλωστε καθόλου δεν κατανόησα τη φιλάρεσκη στάση του προέδρου του Συνδέσμου, απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν πρόκειται να συγκρουστείς για κάτι που πιστεύεις το κάνεις ανοικτά και χωρίς μαρξιστικές τζιριτζάντζουλες. Εξηγείς με ευθύτητα τα επιχειρήματά σου και αποδέχεσαι τις επιπτώσεις της διαφωνίας. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος παγιδεύεται -και δεν είναι η πρώτη φορά- στις καλές προθέσεις συνεννόησης, που σίγουρα τον παρακινούν, ξεχνά όμως ότι οι κοινωνικές διεργασίες προβλέπουν τη συνύπαρξη σκληρά ανταγωνιζομένων παραγόντων, συμφερόντων και απόψεων. Ο κόσμος δεν γίνεται καλύτερος όταν τον κοιτούμε πίσω από το δάκτυλό μας!
Οι πάρα πολλές σοβαρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να απασχοληθούν με τη γραφειοκρατική περικοπή του επιδόματος γάμου. Κατά κανόνα και παρά τις τεράστιες δυσκολίες, οι σοβαρές επιχειρήσεις διατήρησαν ένα λειτουργικό και ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. Την αλήθεια λέγει ο ΣΕΒ όταν υποστηρίζει πως «περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει». kathimerini

No comments:

Post a Comment