Monday 27 May 2013

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥΟμηρομυθεύματα - Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα
27/05/2013

Η ιστορία της Ιλιάδας μέσα από την πένα του Νάσου Χριστογιαννόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. 

Η Ιλιάδα διεκτραγωδεί τον 10ο και τελευταίο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Η αφορμή του πολέμου αυτού, η αρπαγή της Ελένης, συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου από τον Πάρι, γιό του Πριάμου βασιλιά της Τροίας είναι γνωστή και εν πολλοίς αμφισβητούμενη, όμως εν προκειμένω δεν είναι αυτό το ζητούμενο. 

Επιθυμία του συγγραφέα είναι: Πρώτον, να παρουσιαστεί η Ιλιάδα με τρόπο εύληπτο, ευθυμογραφικό και έτσι αναγνώσιμο συγκριτικά ευχερέστερα από μια άρτια λογοτεχνική και επιστημονική μετάφραση, η οποία αναγκαστικά δεν εκφεύγει από μορφολογικής πλευράς του πρωτοτύπου. 

Δεύτερον, να επισημανθεί η συνέχεια της φυλής, διότι είναι τόσα τα στοιχεία ομοιότητας και οι δυνατοί παραλληλισμοί ανάμεσα στον ομηρικό και στον σύγχρονο Έλληνα, που σχεδόν ωθούν στην υπογράμμισή τους. 

Τρίτον, να γεννηθούν σκέψεις σχετικά με την αναλογία των τότε διαδραματισθέντων στην Τροία με διάφορες κινήσεις και συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και παρατηρούνται ακόμη στην ελληνική, μα και στη διεθνή πολιτική κονίστρα. 


Από τον Πρόλογο του Γιώργου Λακόπουλου: 

Για την Ιλιάδα έχουν μιλήσει οι σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος σε όλη τη γη , ανά τους αιώνες. Και τα ομηρικά έπη βασάνισαν τους πιο φωτισμένους Έλληνες λογοτέχνες και διανοούμενους, για να μεταφραστούν και να παραδοθούν σε κατανοητή γλώσσα. 

Αλλά εκτός από την φιλολογική και τη λόγια ανάγνωση, υπήρχαν πάντα και υπάρχουν και σήμερα πολλοί τρόποι να διαβάσει κανείς την Ιλιάδα, να την κατανοήσει και να τη μεταφέρει στο κοινό. Από την τσιφορική μαστοριά μέχρι τα εύληπτα Κλασικά Εικονογραφημένα. 

Ακριβώς έναν άλλο τρόπο διαλέγει ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος. Για την ακρίβεια τον δημιουργεί εξ αρχής ο ίδιος σε αυτό το βιβλίο. Είναι ο προσωπικός του τρόπος. Εντελώς πρωτότυπος, αλλά όχι νέος: τον έχει χρησιμοποιήσει και άλλες φορές ο ίδιος στο παρελθόν. 

Αρκετοί προσπάθησαν να παρωδήσουν κατά καιρούς τα ομηρικά έπη. Στην περίπτωση του Χριστογιαννόπουλου όμως δεν πρόκειται για παρωδία, ούτε για σάτιρα. Πρόκειται για την ανάπλαση ολοκλήρου του έργου με έναν συναρπαστικό τρόπο που βασίζεται στο εύρημα, στο χιούμορ, την ατάκα και στην κριτική, χωρίς να προδώσει αυτή καθεαυτή την ιστορία. 

Ο ίδιος, αν μη τι άλλο, δείχνει βαθειά γνώση του ομηρικού κειμένου και το έχει μελετήσει προσεκτικά. Θέλει να το μεταδώσει χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέσει: το ταλέντο του στο γράψιμο. Αλλά και την προσωπική οπτική του για τη ζωή και τα πράγματα εν γένει… Μήπως κάπως έτσι δεν σκεφτόταν ο Όμηρος; 

Η απόπειρα να αποδοθεί η Ιλιάδα με αυτόν τον τρόπο εκτός από επιτυχής είναι και χρήσιμη. Γιατί κακά τα ψέματα: πόσο καλά ξέρουμε αυτό το σπουδαίο έργο; Ιδίως οι νεότεροι πόσο εξοικειωμένοι είναι με τους ήρωες της; Αλλά και όσοι παλαιότεροι έτυχε να καταπιαστούν για διάφορους λόγους, πόσο μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από τον μύθο; 

Άρα ο Χριστογιαννόπουλος καλύπτει μια πραγματική ανάγκη. Και δεν το κάνει μόνο με έμπνευση, αλλά και με εντιμότητα και σεβασμό στις ιστορικές αναλογίες. 

Δεν προσπαθεί να απομυθοποιήσει τους πρωταγωνιστές του έπους, ελαφρύνοντας την αφήγηση. Προσπαθεί να τους καταστήσει οικείες φιγούρες στους σημερινούς ανθρώπους. 

Ο συγγραφέας

Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσίευσε νομικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Υπήρξε συντονιστής έκδοσης και ένας από τους συγγραφείς νομικής ερμηνείας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. 

Το 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του από τις εκδόσεις Γκοβόστη. 

Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: ‘Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα’, ‘Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής’, ‘Έρωτας καθολικώς’, ‘Μελάνι ανεξίτηλο’, καθώς και το λεύκωμα ‘Ορμυθοσκαλίσματα’. Η συνέχεια του λευκώματος αυτού είναι το βιβλίο με τίτλο ‘Μυθοπερπατήματα’. (εκδόσεις Περίπλους) Από τις εκδόσεις Fagotto κυκλοφορεί το ‘Πάσχα στην Κέρκυρα’. Από τις εκδόσεις Νέδα εκδόθηκε το 2010 το βιβλίο του ‘7 Φανταστικοί Διάλογοι- Διατρέχοντας την ιστορία μέσα από συζητήσεις’, αλλά και το βιβλίο λεύκωμα: ‘Αναζητώντας ελληνικό στοιχείο. Ταξίδια απ’ άκρη σ’ άκρη της γης’ το 2012. www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment