Friday 17 May 2013

Η ΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ»Οικονομική ευρωπαϊκή κυβέρνηση ζητά ο Ολάντ
17/05/2013
Την άποψή του ότι η ίδια η φυσιογνωμία της Ευρώπης απειλείται από την παρατεταμένη ύφεση εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι η οικονομική κρίση είναι πλέον υπό έλεγχο και βρίσκεται «πίσω μας», ωστόσο «εκείνο το οποίο είναι το μείζον για την Ευρώπη είναι η ύφεση, η οποία προκαλείται από την πολιτική λιτότητας». 

«Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει μπροστά, θα εκπέσει ή και θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη», πρόσθεσε. 

Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «πολιτικής ένωσης» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει το δικό της προϋπολογισμό, το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα. 

Ανακοίνωσε μάλιστα μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «τεσσάρων σημείων» διευκρινίζοντας ότι οι άξονές της θα περιστρέφονται γύρω από την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, τη νεολαία, την ενέργεια και ένα νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

Μεταξύ άλλων, πρότεινε την εγκαθίδρυση μιας «οικονομικής κυβέρνησης που θα συναντιέται κάθε μήνα υπό την προεδρία ενός επικεφαλής διορισμένου για μακρό χρονικό διάστημα». 

Στα καθήκοντά της θα περιλαμβάνεται να συζητά τις κυριότερες αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών, να εναρμονίσει τη φορολογία και να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», εξήγησε. 

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο του σχεδίου του, ο κ. Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα να αποδεσμευτεί άμεσα ένα μέρος των ευρωπαϊκών πόρων οι οποίοι προορίζονται για τους νέους, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. WWW.ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment