Wednesday, 22 May 2013

ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 60 ΕΚ. ΑΣΙΑΤΩΝ ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΑ 260 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ410 δις δολάρια έστειλαν οι μετανάστες
22/05/2013
Το ιλιγγιώδες ποσό των 410 δις δολαρίων απέστειλαν συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο οι μετανάστες στις πατρίδες τους κατά το 2012, με την μορφή εμβασμάτων, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν για πρώτη φορά από κοινού το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Μόνο τα 60 εκατομμύρια των Ασιατών μεταναστών έστειλαν το ποσό των 260 δις ευρώ και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πολλά από αυτά πρέπει να κατευθυνθούν σε αποταμιεύσεις και επενδύσεις. 

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν τα κόστη για τη ροή των εμβασμάτων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν σε επενδύσεις και για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. 

Η ροή αυτή «είναι πιο σημαντική, σε όρους χρηματοοικονομικών ροών, από το σύνολο της αναπτυξιακής βοήθειας που παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ και δωρητές σε διμερές επίπεδο», σχολίασε ο Κέβιν Κλίβερ, αντιπρόεδρος του IFAD. 

«Εάν μόλις το 5% αυτών των 260 δις δολαρίων χρησιμοποιείτο για επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, θα επρόκειτο για ένα ποσό μεγαλύτερο από όλη την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια το 2012 για τη γεωργία, η οποία ανήλθε σε περίπου 8,5 δις δολάρια», σημείωσε ο Κλίβερ. 

Η κοινή έκθεση του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνει οι ασιατικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον το οποίο θα ενθαρρύνει περισσότερο ανταγωνισμό στην διαχείριση των εμβασμάτων, ώστε να μειωθούν τα κόστη της αποστολής τους. 

Στην Ασία, σχεδόν το 75% του συνόλου των εμβασμάτων χειρίζονται τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν κατά μέσον όρο 8,35% του ποσού του εμβάσματος για την διεκπεραίωσή του, σημείωσε ο ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα εμβάσματα Μάσιμο Τσιράσινο. 

Μόλις το 5% των εμβασμάτων χειρίζονται τα —πολύ φθηνότερα— ταχυδρομεία των κρατών της Ασίας κι ένα 2% οργανισμοί μικροπιστώσεων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. 

Η μεγέθυνση της αξιοποίησης των εμβασμάτων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της Ασίας όπου εξακολουθούν και σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων, μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η μειούμενη αναπτυξιακή βοήθεια από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).   www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment