Monday 13 May 2013

Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΙΕΖΕΙ, ΑΛΛA ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩΒιάζονται για «λύση» στο Κυπριακό
13/05/2013

Στη διεθνή σκακιέρα της ενέργειας προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμη και με απειλές, να μπει και η Τουρκία. 

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC) του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έκανε λόγο για ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου τριών τρις κυβικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ότι αυτό «θα καταστήσει ακόμη πιο σημαντική τη θέση της Τουρκίας στην ενεργειακή γεωγραφία, αφού έχει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και μία ευρεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Όπως είπε, «στα σχέδια σχετικά με τις πηγές της περιοχής, η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως περιοχή που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και της Τουρκία», ενώ «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».
  
Είπε επίσης ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό» και τόνισε: «Αλλιώς τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. Και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό».

Παράλληλα, έσπευσε να προσθέσει πως «τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί δεν είναι λογικά και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην ΤΔΒΚ». 

Ο Γκιουλ τόνισε ότι «το βήμα που θα συμβάλει στην επίλυση των υφιστάμενων πολιτικών προβλημάτων μπορεί να ξεκινήσει με την οικονομία και να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ένα νέο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας. Πράγμα που μπορεί να γίνει μάλιστα στο πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε να προκύψει ένας νέος πυλώνας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας που ανέφερε ο Πρόεδρος Γκιουλ, ο Γιλντίζ είπε πως η Τουρκία κάνει προετοιμασίες για «ενδεχόμενα σχέδια τόσο με τη Νότια Κύπρο, όσο και με το Ισραήλ» και τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια αυτά αν τα έσοδα, οι πηγές, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν μοιραστούν σε ολόκληρη της Κύπρο». 

Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει εντείνει, όπως δήλωσε, τις επαφές του με μέλη και των δύο κοινοτήτων που έχουν επιρροή, καθώς και διεθνείς ενδιαφερόμενους, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού.
Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο κ. Ντάουνερ προσβλέπει στο επικείμενο δείπνο των οικογενειών των ηγετών των δύο κοινοτήτων που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου και προστίθεται ότι ο κ. Ντάουνερ είναι «ενθαρρυμένος» από την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο κ. Ντάουνερ, που επιστρέφει στην Κύπρο στις 27 Μαΐου,  είναι αποφασισμένος να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερους ενδιαφερομένους, εννοώντας παράγοντες των δύο κοινοτήτων με επιρροή, όσο και ξένους, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.   www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment