Tuesday, 14 May 2013


Οικονομία

Οι νέες τεχνολογίες στην εργασία

«Νέες τεχνολογίες και εργασία στη Γερμανία - ευχή η κατάρα;» είναι ο τίτλος έκθεσης του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για τις επιπτώσεις που έχουν ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία στον τρόπο εργασίας.
Μέχρι και κάμποσα χρόνια πριν, σε κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων μπροστά από πύλες εργοστασίων, αναγράφονταν σε πλακάτ συνθήματα όπως: «Το Σάββατο ο μπαμπάς ανήκει σε μένα». Σήμερα οι εργαζόμενοι διαβάζουν επαγγελματικά email και τις Κυριακές, έχουν πρόσβαση σε δεδομένα της επιχείρησης όλο το 24ωρο ή δέχονται κλήσεις από τον εργοδότη τους μετά τη δουλειά ή ακόμα και τις αργίες.

Ο κοινωνιολόγος Μίχαελ Σβέμλε, o οποίος συμμετείχε στην σύνταξη έκθεσης για τις επιπτώσεις που έχουν ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία στον τρόπο εργασίας με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και εργασία στη Γερμανία – ευχή η κατάρα;» πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να μη δέχονται κλήσεις εκτός των νόμιμων ωρών εργασίας:

Χρειάζονται συγκεκριμένοι κανόνες
O ιδανικός εργαζόμενος: Δέχεται κλήσεις ακόμα και όταν οδηγεί
«Δεν αρκεί ο εργαζόμενος να λέει απλά ότι τώρα δεν έχω όρεξη να μιλήσω στον προϊστάμενό μου. Θα πρέπει να είναι σε θέση να παραπέμψει σε συγκεκριμένους κανόνες, που περιλαμβάνονται είτε σε νόμο είτε στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι εργαζόμενοι διευκολύνονται αν έχουν ως σύμμαχό τους εκπροσώπους, όπως τα συμβούλια εργαζομένων ή τα συνδικάτα».

Όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικών, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά κλείνουν, λέει η Μαριάνε Γιάνικ από τη Microsoft Γερμανίας, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο. Τονίζει μάλιστα την ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι οι χρήστες των νέων τεχνολογιών, η οποία κατά την άποψή της θα έπρεπε να καλλιεργείται ήδη στο σχολείο.

Τι κάνει η Microsoft;

Όσον αφορά την δική της εταιρία, την Microsoft, η Μαριάνε Γιάνικ λεέι ότι αν ένας εργαζόμενος θέλει να εργαστεί νυχτερινές ώρες μπορεί να το πράξει. Δεν μπορεί όμως να περιμένει και από τους συνεργάτες του να κάνουν το ίδιο. Ο καθένας πρέπει να αποφασίζει για τον εαυτό του πότε ή πόσο θα εργαστεί:

«Είναι καλύτερο για μένα να εργάζομαι 3 μέρες στο γραφείο και 2 στο σπίτι; Όλοι οι εργαζόμενοι δεν είναι ίδιοι, ούτε η ζωή τους βρίσκεται στην ίδια φάση. Κάποιοι έχουν οικογένεια, άλλοι πάλι όχι. Όταν είσαι εργένης μπορεί να προτιμάς το γραφείο για να εργαστείς. Κάθε μέρα λοιπόν πρέπει ο εργαζόμενος να παίρνει και μια διαφορετική απόφαση».

Matilda Jordanova-Duda / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                 dw de

No comments:

Post a Comment