Saturday 18 May 2013


ΤΗΝ (ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ) ΜΑΧΗ ΤΗΣ... ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ξεκαθάρισμα... συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση ενίσχυσης του κυβερνητικού προφίλ στην πορεία προς το Συνέδριο για ενιαιοποίηση του κόμματος.
Επιχείρηση ενίσχυσης του κυβερνητικού προφίλ στην πορεία προς το Συνέδριο για ενιαιοποίηση του κόμματος.
Του Ηλία Μπενέκου
Τη δεκαετία του '80, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μικρός, παρακολουθούσε με πάθος τις ταινίες του Όλιβερ Στόουν και κυρίως το Πλατούν, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός σκηνοθέτης περιέγραφε τον πόλεμο και τις μάχες στο Βιετνάμ. Τρεις δεκαετίες αργότερα, έχοντας κερδίσει τη «μάχη» των εντυπώσεων και τα εγκωμιαστικά σχόλια του ειδώλου του στο Ζάγκρεμπ, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κληθεί να δώσει μία άλλη «μάχη» χαμηλότερου πρεστίζ, μείζονος όμως σημασίας για την πορεία του ίδιου, αλλά και της παράταξής του, αυτή των συνιστωσών.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τα προσυνεδριακά κείμενα του Συνεδρίου στις 10 - 14 Ιουλίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα αποτελέσει το «πεδίο αναμέτρησης» μεταξύ της εκπεφρασμένης βούλησης της ηγεσίας για αυτοδιάλυση των συνιστωσών στην πορεία ενοποίησης και των αντιρρήσεων που έχουν φροντίσει να καταστήσουν σαφείς τα τελευταία 24ωρα οι διάφορες τάσεις.
Ξεκαθάρισμα... συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ
Ετοιμος για σύγκρουση
Το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας προ ημερών αναφορικά με τον τρόπο που βλέπει το μέλλον των συνιστωσών, μάλλον δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και να συγκρουστεί, αν δεν γίνεται αλλιώς, με την εσωκομματική αντιπολίτευση. «Εγώ δεν ξέρω στον κόσμο κανένα κόμμα, που να λειτουργεί ως κόμμα σε ενιαία συσκευασία πολλών κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δίνοντας το σύνθημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών -με πρώτη τον ΣΥΝ του οποίου ηγείται ο ίδιος- ξεκαθάρισε: «Δεν εκβιάζει κανένας κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε το ραντεβού με την ιστορία για το πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες» για να δημιουργήσουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να προκρίνει οι εκλογές για την ανάδειξη της ΚΠΕ στο Συνέδριο, να μη γίνουν με λίστες αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Οι απόψεις αυτές ωστόσο, που εκφράζουν την πλειονότητα, δεν φαίνεται ότι θα περάσουν χωρίς εντάσεις. Ήδη την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε έντονος προβληματισμός και σωρεία παρεμβάσεων από στελέχη που εκφράζουν βασικές συνιστώσες της παράταξης.
Σε κάθε περίπτωση οι αντιρρήσεις του Αριστερού Ρεύματος, επί βασικών θεμάτων όπως εκείνο των συνεργασιών ή της θέσης του κόμματος απέναντι στην Ευρωζώνη είναι γνωστές, ενώ αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου και τροπολογίες το Σαββατοκύριακο. Ενστάσεις όμως διατυπώνονται ήδη και αναφορικά με τις επιλογές του κ. Τσίπρα αναφορικά με τις συνιστώσες. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Σόφης Παπαδόγιαννη, κορυφαίου στελέχους του αριστερού ρεύματος όπου μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι «η τελεσιγραφική κατάργηση των συνιστωσών, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική πολιτική συζήτηση στα πολιτικά όργανα, τις εξωθεί στη βίαιη προσαρμογή στην πλειοψηφική άποψη ή στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Απέναντί του ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει ήδη και τον Αντ. Νταβανέλο εκφραστή της ΔΕΑ ο οποίος σε δικό του σχόλιο σημείωνε πως «η συμφωνία μετάβασης στον ενιαίο φορέα προέβλεπε τη «διπλή ένταξη», δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολυτασικό-ομοσπονδιακό «φορέα» τουλάχιστον ως το Δεύτερο Συνέδριό του». Στις καταγεγραμμένες διαφωνίες αξίζει να αναφερθούν και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η Κίνηση για την Ενότητας δράσης της Αριστεράς του Γιάννη Θεωνά, ενώ ήρθε να προστεθεί και το ΔΗΚΚΙ που με παρέμβασή αντιτίθεται στη διάλυση των συνιστωσών.
Στο πλευρό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται ότι έχει την «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας, Στάικος), που σε κείμενο θέσεων για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο υιοθέτησε πρότεινε «την ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα».
Στην Κ.Ε.
«Διακήρυξη αρχών»
Επί τάπητος θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή το πολυσέλιδο κείμενο της «διακήρυξης αρχών και προγραμματικών θέσεων» του κόμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε αυτό γίνεται σαφής αναφορά στις προτεραιότητες του κόμματος, όπως την ακύρωση του Μνημονίου στη Βουλή, την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να «αναμετρηθεί ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση». Όπως αναφέρεται «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί κυβέρνηση της Αριστεράς που θα στηρίζεται σε μια νέα, πλατιά και ισχυρή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», καθώς και η δέσμευση ότι η κυβέρνηση αυτή «θα αξιοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις».
Παράλληλα σημειώνεται ότι ο φορέας που θα δημιουργηθεί είναι «πλουραλιστικός, ανοιχτός στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης». Επίσης δημοσιοποιήθηκε και ο κανονισμός των προσυνεδριακών διαδικασιών, όπου μεταξύ άλλων προτείνεται το εκλογικό μέτρο να είναι ένας αντιπρόσωπος σε κάθε 15 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ αναφορικά με την εκλογή των αντιπροσώπων υπάρχει πρόταση είτε για ενιαίο ψηφοδέλτιο, είτε -εφόσον ζητηθεί- για διαμόρφωση ξεχωριστών ψηφοδελτίων.     HMERHSIA

No comments:

Post a Comment