Tuesday 14 May 2013

ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥΣΣτα χαρακώματα για το ευρώ
14/05/2013
Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ παραμένει η συζήτηση περί της παραμονής ή όχι της Κύπρου στο ευρώ, καθώς τον νέο κύκλο αντιπαράθεση πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα δήλωση του Κύπριου ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Λευκωσία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης τον Μάρτιο, καθώς οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή.

«Επρόκειτο για έναν εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C», ανέφερε. 

Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους. 

«Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις - στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία - να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης», υποστήριξε. 

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου Γ. Λουκαΐδη, άδραξε την ευκαιρία για να στηρίξει πάνω σε έναν προβληματισμό του Μαρτίου της κρίσης τη σημερινή στάση του κόμματος. 

Όπως είπε, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για μελέτη από πλευράς κυβέρνησης της προοπτικής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, γεννούν εύλογα ερωτήματα, «τα οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ καλούνται να απαντήσουν». 

Ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε, γιατί η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιτρέπεται να προβληματίζονται για την προοπτική εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μετά τις τραγικές εξελίξεις που επέφεραν οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου, αλλά την ίδια ώρα, όπως είπε, «απαξιώνουν με ακραίο και αφοριστικό τρόπο την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, ανάλογο προβληματισμό». 

Ακόμα ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε στη βάση ποιών επιστημονικών μελετών και με ποιους διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση, όταν προβληματιζόταν για την προοπτική απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και για έξοδο από την Ευρωζώνη. 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πρότασή του για έξοδο από το ευρώ, δήλωσε ότι «το ΑΚΕΛ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πρότασή του στο Εθνικό Συμβούλιο στις 15 Μαΐου, όπου θα υπάρξει διάλογος». 

Σε δηλώσεις προέβη και ο διάδοχος του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του στο εκλογικό συνέδριο για τα νέα μέλη του ΠΓ του κόμματος, πως «στην δική μας παράταξη δεν χωρεί ο λαϊκισμός. Εδώ δεν χωρούν συμβιβασμοί», αποκαλώντας τον λαϊκισμό «έγκλημα που συνεχίζεται». 

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στους λόγους που έφεραν μια ημικατεχόμενη πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας: 

«Εδώ και δεκαετίες, ο κομματικός, ο εργοδοτικός, ο εργασιακός συνδικαλισμός, αλλά και τα εγκληματικά λάθη συγκεκριμένων τραπεζιτών και διοικήσεων και εποπτικών αρχών, έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας», είπε.                   www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment