Thursday, 9 April 2015

«Μετωπική» στη Βουλή με φόντο το ν/σ για την δημόσια διοίκηση ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

«Μετωπική» στη Βουλή με φόντο το ν/σ για την δημόσια διοίκηση

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Με τον κ. Γ.Κατρούγκαλο να βρίσκεται στο επίκεντρο και φόντο το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, διατάξεις του οποίου προβλέπουν την επαναπρόσληψη υπαλλήλων των οποίων η απόλυση κρίθηκε αντισυνταγματική, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά στη Βουλή.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα για το γεγονός ότι εισηγητής του σχεδίου νόμου είναι εκείνος που υπερασπιζόταν επαγγελματικά, ως δικηγόρος, το συμφέρον εκείνων που «τακτοποιούνται» τώρα μέσω του νομοθετήματος. Η κυβέρνηση απάντησε κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις και για πόλεμο σε βάρος της από κέντρα διαπλοκής.
«Γίνεται προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια με άλλους πυλώνες μνημονιακών πολιτικών, σε κάθε νομοσχέδιο να μπαίνει θέμα που αφορά είτε πρόσωπα της κυβέρνησης είτε κάποια πράγματα, ώστε να ασχολούμαστε όχι με την ουσία, αλλά με προδιαδικαστικά ζητήματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δίνουν αγώνα «με νύχια και με δόντια» με στόχο να αποδειχθεί «παρένθεση» η σημερινή κυβέρνηση.
«Με ποιό ηθικό έρεισμα έρχεται οκ. Κατρούγκαλος να μιλήσει γι αυτό το νομοσχέδιο;» άνοιξε τη θυελώδη συζήτηση ο κ. Σ. Κεδίκογλου (ΝΔ), αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση που εμφάνισε στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών να ανακύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς δικηγορούσε υπέρ των συμφερόντων απολυμένων του δημοσίου που τώρα, με το σχέδιο νόμου, επιλύονται. «Φέρνει νομοσχέδιο από το οποίο ωφελούνται οι πελάτες του» πρόσθεσε.
«Υπάρχει ζήτημα καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων. Θα μπορούσε ο κ. Βούτσης να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Αλλιώς, είμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση, θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Α. Λοβέρδος και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τη συνεδρίαση. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια πολιτκώς αήθη διαδικασία» σημείωσε.
«Εστω να είναι εισηγητής ο κ. Βούτσης» συμφώνησε ο κ. Κ.Τζαβάρας (ΝΔ). «Η αριστερά κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα; Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα επάγγελμα και το εξαργυρώνει τώρα ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου» είπε σε υψηλότατους τόνους ο κ. Β. Κικίλιας.
«Να μην ανοίξουμε το στόμα μας περί εξαργυρώσεως», ακούστηκε να σχολιάζει σε ανάλογο τόνο ο κ. Βούτσης.
«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να ασκεί τη δικηγορία. Ούτε και να πληρωθεί τις υπηρεσίες που παρείχε. Το πρόβλημα είναι ότι έχει θέση στην κυβέρνηση που τον φέρνει σε σύγκρουση συμφέροντος αφού θα λάβει αποφάσεις που θα ικανοποιούν αιτήματα πελατών του. Είναι προφανέστατη η σύγκρουση συμφέροντος. Δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή τόσο το Ποτάμι όσο και το ΚΚΕ διά των εκπροσώπων τους ανέφεραν ότι δεν προκύπτει τέτοιας εκτάσεως ζήτημα που να θεωρείται πως εγείρεται θέμα για το πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου όσον αφορά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Δεν είχαμε γνώση για το πόσο πολύ ενοχλεί η πολιτική έξω από μνημονιακές ρήτρες. Δεν ήταν τυχαία η περίσταση. Εχει σχέση με αυτό το κρίσιμο θέμα της δικαίωσης ανθρώπων που είχαν μπει στην κρεατομηχανή μνημονιακών δεσμεύσεων. Για την κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασυμβιβάστου είτε ωφέλειας, υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη προς τον Γ. Κατρούγκαλο» τόνισε σε νέα παρέμβασή του ο κ. Βούτσης.
«Να συζητήσουμε την ποιότητα υπηρεσιών κάποιων δικηγορικών γραφείων και προσώπων στην τρόικα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Φίλης. «Είναι ψεύδη και συκοφαντίες όσα λένε για τον κ. Κατρούγκαλο» φώναζε διαμαρτυρόμενος ο κ. Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στόχος είναι η κυβέρνηση και όχι εκείνος προσωπικά: «Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να εξακολουθείς να έχεις την ίδια αντίληψη υπέρ των συμφερόντων του λαού, είτε βρίσκεσαι εντός, είτε εκτός θέσεων εξουσίας». Και συνέχισε: «Η αρχική βρώμικη κατηγορία έχει καταπέσει. Ξανακατάπιαν τον οχετό αυτοί που τον εξέμεσαν, ότι θα είχα οικονομικές απολαβές από το νομοσχέδιο». Υπενθυμίζεται ότι εμφανιζόταν ως δικηγόρος να λαμβάνει ως αμοιβή το 12% επί των επιδικασθέντων υπέρ των πελατών του. Εκανε λόγο για «ελάχιστη αμοιβή που επιβάλει ο κώδικας δικηγόρων» («αλλιώς θα εθεωρείτο αθέμιτος ανταγωνισμός» είπε). Και αφού σημείωσε ότι αφού το όλο ζήτημα επιλύεται με πολιτική απόφαση-νόμο, και όχι μέσω δικαστηρίων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δικηγορικής αμοιβής, συνέχισε: «Οσοι είστε καλόπιστοι, μην επαναλαμβάνετε τον οχετό κατηγοριών που χαλκεία κατασκεύασαν. Ιδια η πολιτική και ηθική στάση μου πριν και τώρα εντός του πολιτικού στίβου. Αλλιώς, ένας ακτιβιστής για οικολογικά ζητήματα δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ υπουργός Περιβάλλοντος; Σύγκρουση συμφερόντων θα υπήρχε μόνο για έναν υπάλληλο της Γκόλντμαν Σακς αν γινόταν υπουργός και μετά επέστρεφε και στην εταιρεία. Αν επικρατούσε η δική σας αντίληψη, θα μπορούσαν να μπουν στην πολιτική μόνο ανεπάγγελτοι και γόνοι συστημικών οικογενειών που είναι στην διαπλοκή».
Η συζήτηση συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή, προς το παρόν με ποιο ήρεμους τόνους και εκτιμάται πως θα κορυφωθεί στην Ολομέλεια, πιθανότατα την δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα.

No comments:

Post a Comment