Monday, 13 April 2015

Ντ. Ρέντικερ: «Εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, δεν θα χάσει η Ευρώπη»

Ντ. Ρέντικερ: «Εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, δεν θα χάσει η Ευρώπη»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
Ο κ. Ντάγκλας Ρέντικερ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα, δεν έχει κάνει τίποτα για να τον προωθήσει, ενώ αν είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει μια επανάσταση στην Ευρώπη, θα αποτύχει και το κόστος για τη χώρα θα είναι υψηλό, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ντάγκλας Ρέντικερ, ο οποίος ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ την κρίσιμη περίοδο που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια, γνωρίζει εκ των έσω την πορεία των Μνημονίων. Εχοντας συμβάλει στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα στο «ελληνικό ζήτημα», τονίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη για την Ευρώπη, αλλά καταστροφική για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παράσχει βοήθεια χωρίς όρους.
– Πώς προσεγγίζουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση Τσίπρα;

– Δεν παίρνουν θέση υπέρ ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης έναντι άλλων. Θέλουν μια σταθερή και ασφαλή Ελλάδα που είναι σημαντική ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

– Πώς την στηρίζουν, πέρα από δηλώσεις συμπαράστασης;
– Η αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δίνεται μέσω του ΔΝΤ όπου οι ΗΠΑ αποτελούν υποστηρικτική φωνή για την Ελλάδα, πάντα εντός του υφιστάμενου προγράμματος. Οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την αξιοποίηση δημοσιονομικών περιθωρίων όπου αυτά υπάρχουν. Αλλά, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν τα προγράμματα του ΔΝΤ τα οποία έχουν αποδειχθεί επιτυχή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν λέει κανείς να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και να ξεκινήσουμε από διαφορετική αφετηρία.

– Πώς βλέπει η κυβέρνηση Ομπάμα το ενδεχόμενο Grexit;

– Το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι σημαντικό, αλλά τελικά διαχειρίσιμο. Για την Ελλάδα θα είναι δραματικό σε όλα τα επίπεδα και για πολλά χρόνια. Εάν η χώρα βγει από το ευρώ θα οφείλεται στην αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιληφθεί τι σημαίνει να είσαι μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα όταν αποφάσισε να ενταχθεί. Επίσης, ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να σκέπτονται καν το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αυτό συζητείται τώρα και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.

– Η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των εταίρων;

– Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων πτυχών των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα, και στην πρόκληση μιας αχρείαστης αβεβαιότητας στους τομείς που προανέφερα: της πολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας. Πρόσφατες δηλώσεις που δείχνουν να έχουν ως απώτερο στόχο την αύξηση της έντασης με τους εταίρους της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης και να δημιουργούν ερωτήματα για τις σχέσεις με άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης προκαλούν σαφώς ανησυχία.

– Ποιες επιλογές έχει η Ελλάδα;

– Να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, αποδεχόμενη την ανάγκη επώδυνων μεταρρυθμίσεων, με μια περιορισμένη δυνατότητα να διαπραγματευθεί κάποιες αλλαγές από το υφιστάμενο πρόγραμμα, ή να βγει από το ευρώ διατηρώντας μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής της πορείας. Οι ΗΠΑ προτιμούν και υποστηρίζουν την πρώτη επιλογή, καθώς υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και ανησυχία σε όλους τους τομείς -πολιτική, οικονομία, ασφάλεια- για την περίπτωση που η Ελλάδα ακολουθήσει τη δεύτερη.

– Το 2012 η κατάσταση ήταν πιο «επικίνδυνη»;

– Η ανησυχία σχετικά με την Ελλάδα είναι τώρα πολύ μικρότερη, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ, ή την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, παραμένει. Παράλληλα, τα ζητήματα ασφάλειας έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα σε σχέση με το 2012.

– Ο κ. Τσίπρας ζητεί να γίνει σεβαστό το μήνυμα των εκλογών.

– Προφανώς εναπόκειται στους ίδιους τους Ελληνες να επιλέξουν το μέλλον τους. Ολοι ελπίζουν ότι θα κάνουν τις σωστές επιλογές και δεν θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας τους πλήττοντας υφιστάμενες σχέσεις, αλλά και θεσμούς στους οποίους ανήκουν. Η ουσία της Ευρώπης είναι η τήρηση των ισορροπιών μεταξύ των συμφερόντων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

– Πώς αποτιμάτε τις μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Τσίπρα;

– Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα, ή είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει μια επανάσταση στην Ευρώπη. Εάν συμβαίνει το πρώτο, δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει τον στόχο αυτό. Αν ισχύει το δεύτερο, η επανάσταση θα αποτύχει και το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο.
Η Ρωσία δεν θα δώσει βοήθεια χωρίς όρους
– Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μόσχα. Κάποιοι στην Ελλάδα προσβλέπουν σε ενίσχυση από τη Ρωσία.
– Αυτή είναι μια μείζων στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εάν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο σηματοδοτούσε πραγματικά μια απόφαση των Ελλήνων να αλλάξουν πορεία και να απομακρυνθούν από την Ε.Ε., την Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο κινείται η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Εάν όχι, τότε ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν παίζει το «χαρτί της Ρωσίας». Δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια χωρίς όρους. Σίγουρα όχι από τη Ρωσία, όπου η εμπειρία από τη συμπεριφορά της στην περιφέρεια είναι επώδυνη. Εάν σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως ανοιχτή εναλλακτική έναντι των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών όπως το ΔΝΤ και την Ε.Ε., οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της Ελλάδας είναι σημαντικοί, δημιουργούν προβληματισμό. Οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι νομίζουν κάποιοι και αυτή είναι μια πορεία που αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μόνο εφόσον είναι απόλυτα σίγουρη ότι αυτό είναι κάτι που πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες της Ελλάδας.

– Η Αθήνα λέει ότι ΕΚΤ και εταίροι τη στραγγαλίζουν.

– Το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αφορά τη ρευστότητα. Ζητεί αυτό που ονομαζόταν «γέφυρα», δηλαδή κάποια χρήματα για να ζήσει μέχρι να είναι σε θέση να εφαρμόσει το συνολικό της σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι είναι θεσμοί που λειτουργούν με κανόνες. Οι κανόνες έχουν επανειλημμένα χαλαρώσει για να διευκολυνθεί η Ελλάδα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι οι κανόνες αποτελούν απλά μια «ενόχληση» και μπορούν να παραβιάζονται με βάση πολιτικές αποφάσεις. Δεν λειτουργεί έτσι η Ε.Ε. Βασίζεται σε κανόνες και συνθήκες.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment