Η επαναγορά ομολόγων, η μεγάλη απούσα, η ανάπτυξη, οι υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και οι έφοδοι στη Deutsche Bank, είναι τα θέματα που απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο.
Η επαναγορά ομολόγων επέτυχε, διαπιστώνουν άπαντες, αλλά για τους Έλληνες δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ξεπέρασμα άλλου ενός εμποδίου για την οικονομική επιβίωση της χώρας τους, και γι αυτό χρειάζεται ανάπτυξη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχολιαστικό άρθρο στη ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
«Deal για την Αθήνα»
Γιάννης Στουρνάρας και Κριστίν Λαγκάρντ
«Παρά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το χρέος δεν είναι βιώσιμο για μια οικονομία που συρρικνώνεται συνεχώς» διαπιστώνει ο σχολιαστής της. «Αν αυτή η τάση δεν σταματήσει, τότε η θετική επίδραση της επαναγοράς ομολόγων θα εξατμιστεί. Η συνεχιζόμενη ύφεση έχει τις αιτίες της: από τη μια η ανασφάλεια για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας. Για τους Έλληνες θα έρθει η πραγματική αλλαγή όταν γίνει ορατή η ανάπτυξη" καταλήγει.
Η αυστριακή Die Presse κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και υποστηρίζει ότι η χώρα, που αποκαλεί «Δούρειο Ίππο» έγινε η αφορμή για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. «Παρά το γεγονός ότι οι άλλες χώρες διαπιστώνουν προόδους στην κατεύθυνση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα είναι και παραμένει πονοκέφαλος για την ΕΕ. Η Αθήνα βρίσκεται υπό καθεστώς προτεκτοράτου της τρόικας και συνεχίζει να είναι οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο στο εργαστήρι του ευρώ» σημειώνει. Σε άλλο σημείο του σχολίου ο αυστριακός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αν αποτύχουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η επιστροφή στην ανάπτυξη, τότε υπάρχει το λεγόμενο «deal για την Αθήνα», δηλαδή ελεγχόμενη και με τη συναίνεσή της έξοδoς από την ευρωζώνη κατά το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Υπερπλήρεις φυλακές
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται διεξοδικά στην πρόσφατη επίσκεψη τους Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Νιλς Μουιζνιέκς, στις ελληνικές φυλακές, σε κρατητήρια για ανηλίκους και μετανάστες. Και περιγράφει την κατάσταση όπως την ξέρουμε: φυλακές υπερπλήρεις, χωρίς ζεστό νερό, χαρτί τουαλέτας και σαπούνι, απερίγραπτες συνθήκες διαβίωσης για λαθρομετανάστες που περιμένουν την απέλασή τους. Αναφέρεται επίσης στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και την πολιτική εκμετάλλευση από τη Χρυσή Αυγή.
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Στη Βιέννη αύριο ο Μίκης Θεοδωράκης
Οι επιφυλλίδες της Süddeutsche Zeitung φιλοξενούν αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, τον «άνδρα, που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο», όπως επιγράφεται το άρθρο. «Όταν αύριο στη Βιέννη, θα παιχτεί το «Ρέκβιεμ» του, θα βρίσκεται εκεί… συνήθως δεν μετακινείται από το σπίτι του, αλλά το ότι αυτή τη φορά ο δρόμος τον οδηγεί για τελευταία φορά στο εξωτερικό και μάλιστα με το κομμάτι αυτό, δεν το θεωρεί κακό οιωνό» παρατηρεί η αρθρογράφος, που τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Αθήνα και περιγράφει τους βασικούς σταθμού της ζωής τους αλλά και αυτούς που θα διαχειριστούν την μουσική κληρονομιά του.
Πλήγμα για την εικόνα της τράπεζας
Έφοδος στην Deutsche Bank πραγματοποίησαν οι γερμανκές αρχές
Η χθεσινή αιφνιδιαστική έφοδος της αστυνομίας στην έδρα της Deutsche Bank στην Φραγκφούρτη και στα υποκαταστήματά της στο Βερολίνο και στο Ντίσελντορφ, για φορολογικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχολιάζεται εκτενέστατα σήμερα από τον γερμανικό τύπο. «Περισσότερο δεν θα μπορούσε να βλάψει η δικαιοσύνη τη φήμη του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης» σημειώνει ηFrankfurter Rundschau, «20 αυτοκίνητα της αστυνομίας μπλόκαραν γύρω – γύρω όλες τις εισόδους της τράπεζας. Η ογκώδης επιχείρηση ίσως να φέρει σε μια πρώτη ματιά στοιχεία λαϊκισμού, όμως, αν δει κανείς πιο προσεκτικά, παρατηρεί ότι οι διωκτικές αρχές αναζήτησαν ευθύνες εκεί ακριβώς που υπάρχουν, στα ανώτατα κλιμάκια της τράπεζας. Σε κανένα άλλο κλάδο τα ήθη και τα έθιμα δεν ήταν τόσο διαβρωμένα, όσο στο investment banking. Ποιος όμως καλλιέργησε αυτή την ηθική; Ασφαλώς οι topmanager, στους οποίους ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γύργκεν Φίτσεν ανήκει προ πολλού. Το γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας κάνει λόγο για αλλαγή νοοτροπίας προδίδει ότι η έλλειψη ηθικής από την εποχή του προκατόχου του, Άκερμαν του είναι γνωστή» καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος.
Την αλλαγή στη διοίκηση της Deutsche Bank ζητά η Heilbronner Stimme. «Το πλήγμα στη φήμη της τράπεζας είναι τεράστιο» παρατηρεί. «Ιδρύματα αυτού του διαμετρήματος δεν έχουν την πολυτέλεια να διατηρούν τέτοιους διοικητές. Καλά θα κάνει λοιπόν, η τράπεζα να αναζητήσει διάδοχο κρατώντας βέβαια όλα τα προσχήματα. Θεωρείται αμφίβολο ωστόσο, ότι θα τον βρει από μέσα» σημειώνει ο σχολιαστής της.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθυνος Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
No comments:
Post a Comment