Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ απονέμει εύσημα στην ευρωπαϊκή πολιτική που ασκεί σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ και προτείνει μια ειδική εταιρική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Handelsblatt, o Ζακ Ντελόρ υποστηρίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ότι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. «Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι θέλει να ενισχύσει θεσμικά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση», υπογραμμίζει ο γάλλος πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Οι κυβερνήσεις μας οφείλουν να αναπτύξουν περισσότερα εποικοδομητικά οράματα. Προς το παρόν εμφανίζονται αδύναμοι για κάτι τέτοιο, με εξαίρεση την κυρία Μέρκελ».
Ωστόσο, ο Ζακ Ντελόρ δεν παραλείπε να ασκήσει δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο για τη στάση της στα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης: «Στα πρώτα τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η στάση της ήταν τόσο παθητική και διστακτική που δεν το άντεξε ούτε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μόνο μεγάλος ευρωπαίος δεν είναι», λέει ο Ζακ Ντελόρ και προσθέτει: «Τώρα προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ότι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό η Γαλλία δεν το έχει καταλάβει».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του»
Η Ά. Μέρκελ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλον, πιστεύει ο Ζακ Ντελόρ
Σε παρατήρηση της εφημερίδας ότι ο ρόλος της Μέρκελ δεν αναγνωρίζεται θετικά σε Ελλάδα και Ισπανία και ότι στις χώρες αυτές η καγκελάριος απεικονίζεται με ναζιστική στολή, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά: «Η δημαγωγία ενισχύεται. Αλλά εάν κάποιοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάστασή τους στους Γερμανούς, απατώνται. Οι δικές τους κυβερνήσεις οδήγησαν τις χώρες τους στο αδιέξοδο και τώρα καλούνται οι απλοί πολίτες να τις βγάλουν από εκεί. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του. Το σύνθημα είναι: βοήθησε τον εαυτό σου για να σε βοηθήσει η Ευρώπη».
Αναφερόμενος στη Βρετανία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει μια «προνομιακή εταιρική σχέση» με την ΕΕ. «Εφόσον οι Βρετανοί δεν αντέχουν την τάση προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μπορούμε παρά ταύτα να παραμείνουμε καλοί φίλοι, αλλά σε διαφορετική βάση», τονίζει ο κ. Ντελόρ, διευκρινίζοντας ότι για τους Βρετανούς ζητούμενο είναι τα οικονομικά τους συμφέροντα και τίποτε περισσότερο.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
No comments:
Post a Comment