Thursday, 20 December 2012


Πολιτική

Οι παγίδες της ενεργειακής στροφής

Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προχωρά πολύ γρήγορα. Ωστόσο δεν λείπουν ο σκεπτικισμός και ο φόβος μήπως τελικά αποτύχει το εγχείρημα εξαιτίας της άκρατης φιλοδοξίας των πρωταγωνιστών του.
Η Γερμανιδα καγκελάριος εγκαινίασε προχθές ένα δίκτυο υψηλής τάσης ανάμεσα στις πόλεις Σβερίν και Αμβούργο. Βέβαια για τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από το Βορρά στο Νότο της χώρας θα πρέπει να επεκταθούν τα καλώδια κατά 1834 χιλιόμετρα. Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα είναι έτοιμα παρά μόνο τα 250, ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοεί η ΄Αγκελα Μέρκελ. Παρόλα αυτά μεταδίδει μηνύματα αισιοδοξίας:
«Σήμερα είναι μέρα, κατά την οποία καταδεικνύεται ότι επιβραβεύονται οι κόποι μας. Κατ' αρχάς, αυτή η γραμμή συμβάλλει στην σταθερότητα των δικτύων γιατί δεν διαθέτουμε πολλά ανάμεσα στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Και δεύτερον, το νέο δίκτυο συμβάλλει στη μεταφορά συνεχώς αυξανόμενων ποσοτήτων από το βορειοανατολικό τμήμα στα κέντρα κατανάλωσης».
Τα πάνω - κάτω φέρνει η ενεργειακή αλλαγή και αυτό ανησυχεί πολύ την οικονομία. Η Γερμανία είναι σε ποσοστό 24% βιομηχανική χώρα και πολλές από τις βιομηχανίες της καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.
Αυξάνει το κόστος παραγωγής
Βιάζεται η καγκελάριος;Βιάζεται η καγκελάριος;
Η ενεργειακή στροφή προκαλεί μείωση της ανταγωνιστικότητάς σε κάθε δεύτερη επιχείρηση, όπως υπογραμμίσει ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν, πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Συνδέσμου.
«Στην ουσία όλοι οι επιχειρηματίες θα ξοδέψουν περισσότερα για ηλεκτρικό ρεύμα το 2013, ανεξαρτήτως του εάν μπορέσουν να επιτύχουν ειδική ρύθμιση ή όχι. Μόνο για την δική μου επιχείρηση ανεβαίνει το ποσό από 300.000 σε 400.000 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που ωθεί τον επιχειρηματία να διερωτάται από αλλού μπορεί να κάνει οικονομίες».
Γύρω στα 23 ευρώ κατά μέσον όρο κοστίζει διεθνώς ένα μεγαβάτ την ώρα. Στη Γερμανία κοστίζει 45 ευρώ. Μετά τη Δανία, η Γερμανία έχει την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού στην Ευρώπη. Επικρίσεις διατυπώνονται και για το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας. Η Γερμανία έχει κατά μέσον όρο 15 λεπτά το χρόνο μπλακ άουτ και είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες. Θα παραμείνει έτσι όμως όταν κρυφτεί ο ήλιος και ο αέρας να σταματήσει να φυσάει;
Στο πλευρό των βιομηχάνων τάσσεται και ο επίτροπος ενέργειας Γκύντερ ΄Ετινγκερ. Εάν η Γερμανία θέλει να διατηρήσει τις βιομηχανίες της θα πρέπει να βάλει όριο στη τιμή του ηλεκτρικού, υποστηρίζει. Επίσης ζητά να μπει φρένο στην ενεργειακή στροφή, προσαρμογή της στις δυνατότητες που της προσφέρουν τα υπάρχοντα δίκτυα, καθώς και να αναπτυχθούν δυνατότητες αποθήκευσης. Ο κ. Έτινγκερ καλεί ακόμη τη γερμανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους γείτονες. Ο Γερμανός επίτροπος θέλει να επικαιροποιήσει το νόμο για τις Α.Π.Ε. και μέχρι την επόμενη άνοιξη να εναρμονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα εθνικά σχέδια ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών.
Sabine Kinkatzs/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment