Saturday 29 December 2012

oi tragoudistades tsi Zakυνθος


Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος – Πρεμιέρα στην Κεφαλονιά

Θεματική κατηγορία: Πολιτισμός     Δημοσίευση: 24 Δεκεμβρίου 2012
Ανθρώπινος λόγος και μουσική γλώσσα
Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι
Νίκος Γράψας: Επιλέγουμε ως σημείο εκκίνησης τα Επτάνησα, που αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τους, αλλά και λόγω της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης
Σε δύσκολους καιρούς, ο πολιτισμός ενώνει
Οι ήχοι και οι μουσικές της Μεσογείου ξεκίνησαν το ταξίδι τους, με καράβι τη Ζάκυνθο και πλήρωμα τους τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος και τον Μαέστρο Νίκο Γράψα.
Η ανάδειξη της πολυφωνικής φωνητικής και ορχηστρικής παράδοσης μέσω της μουσικής παράστασης «Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι» αποδεικνύει με τον ανθρώπινο λόγο και τη μουσική γλώσσα, ότι τα μουσικά ιδιώματα – ηχοχρώματα – της Μεσογείου έχουν την ίδια πανάρχαια καταγωγή, είναι ένα πράγμα.
Οι συντελεστές, επιδιώκουν να δείξουν εμπράκτως σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ότι η μουσική μας ενώνει και με της θάλασσας τα κύματα μας ταξιδεύει, στους αιώνες. Με καράβι τη Ζάκυνθο, ένα δύσκολο μουσικό ταξίδι, προβληματίζει τον ακροατή, αναστατώνει τις παρέες, προκαλεί διάλογο, δημιουργεί απίστευτες εικόνες και επιβεβαιώνει ένα κοινό μουσικό μυστικό.
Μια νησιωτική περιοχή (Ιόνιο) στο κέντρο της Μεσογείου, παίρνει την πρωτοβουλία να αποδείξει και να καταγράψει την πλούσια μουσική της παράδοση και τις επιρροές!
Θέατρο Κέφαλος – Αργοστόλι
Το Σαββάτο το βράδυ, η πρεμιέρα της εκδήλωσης στο Αργοστόλι ήταν εξόχως επιτυχημένη. Η βραδιά αποτέλεσε την επίσημη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των γειτόνων μας. Οι εκφράσεις τόσο του κοινού, όσο και των μέσων ενημέρωσης στην Κεφαλονιά, ήταν οι πλέον συγκινητικές αλλά παράλληλα υποστηρικτικές στο ξεκίνημα αυτής της πολυπολιτισμικής δουλειάς.
Η εκδήλωση στο θέατρο Κέφαλος του Αργοστολίου, στηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς. Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων, Κωνσταντάκης Άγγελος –Πρόεδρος ΚΕΔΗΚΕ και Στεφάτου Ειρήνη, ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη (λόγω συμμετοχής του στο περιφερειακό συμβούλιο στη Λευκάδα), εξήραν το σπουδαίο έργο της πολιτιστικής ομάδας των Τραγουδιστάδων και τους ευχαρίστησαν για την επιλογή του Αργοστολίου για την πρεμιέρα τους.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Γιώργος Αρμένης, ήταν ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας στην εκδήλωση και στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για την καταπληκτική μεσογειακή μουσική ιδέα που ξεκινάει από το Ιόνιο και το πολύχρονο πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό έργο των Τραγουδιστάδων.
Όλοι μίλησαν για την ανάγκη πολιτιστικής συνοχής της περιφέρειάς μας και την ανάδειξη δράσεων εντός αλλά κυρίως εκτός των συνόρων μας.
Την μουσική παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα απαιτητικό, δύσκολο, μουσικόφιλο κοινό με ιδιαίτερα τοπικιστικά απόλυτα καλλιτεχνικά συναισθήματα, κληρονομικότητα και ιστορικές καταβολές. Χαρακτηριστική ήταν η ενθουσιώδης έκφραση ενός ακροατή, που στο τέλος της παράστασης, σηκώθηκε φωνάζοντας «Μπράβο σας, μας βάλατε τα γυαλιά εδώ στην Κεφαλονιά»!
Την εκδήλωση στήριξε το ΤΕΙ Ιόνιων νησιών με την σύσσωμη παρουσία του τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου. Παρόν ο προϊστάμενος κ. Νίκος Μπούκας και ο αναπληρωτής του κ. Κατερέλος Διονύσιος, ενώ μαθητές του τμήματος έκαναν πιλοτική ψηφιακή ηχογράφηση της εκδήλωσης, χρησιμοποιώντας δεκάδες μέτρα καλώδια, μικρόφωνα και σύγχρονα συστήματα

Μεσόγειος μια γειτονιά ένα τραγούδι
Η μουσική παράσταση περιελάμβανε μουσικές της μεσογείου. Τραγουδήθηκαν παραδοσιακά τραγούδια σε τέσσερις διαλεκτούς (Καλάβρια – Κάτω Ιταλία, Σικελία, Κορσική, Ισπανία), τραγούδια του Αιγαίου, αποσπάσματα από Ιταλικές άριες και διαχρονικά τραγούδια μεγάλων συνθετών. Οι ήχοι του Ιονίου είχαν την τιμητική τους θέση με Ζακυνθινές τετράφωνες αρέκιες και Κεφαλλονίτικες αριέτες αλλά και τραγούδια από τους Παξούς και την Κέρκυρα.
Ανάμεσα στα τραγούδια ο φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος με την καταπληκτική αφήγησή του, καθόριζε την πορεία του μουσικού ταξιδιού!
Πίσω από τους μουσικούς, σε μια γιγαντοοθόνη προβλήθηκαν πάνω από 210 καταπληκτικές φωτογραφίες που εκφράζουν τη μεσογειακή ζωή, τις μουσικές, τις τέχνες, το τοπίο!
Ο μαέστρος Νίκος Γράψας ανέλαβε έναν πολύ δύσκολο ρόλο, χρησιμοποιώντας ένα έμψυχο υλικό που αποτελείτο τόσο από ερασιτέχνες, όσο και από επαγγελματίες μουσικούς. Ο αγώνας ήταν δύσκολος. Η παιδεία και η γνώση του, πέτυχε ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα, που όμοιό του δύσκολα συναντάς στη λεκάνη της Μεσογείου. Το μουσικό έργο και η όλη οργάνωση δουλευόταν από τις αρχές του Ιουλίου.
Καταλυτική και χωρίς προηγούμενο ήταν η έκτακτη και φιλική συμμετοχή του Βαρύτονου Διονύση Σούρμπη, ο οποίος ανάγκασε το κοινό να χειροκροτεί ατελείωτα…
Με γνώση και την πρώτη εμπειρία επί τάπητος, οι μουσικοί πρεσβευτές του νησιού μας, ξεκινούν τη διάδοση αυτής της δουλειάς με επόμενο στόχο – σταθμό την Κέρκυρα. Μέσα στο 2013, οι σταθμοί εντός Ελλάδος θα είναι πολλοί και θα γίνει επιλογή από τους οργανωτές. Παράλληλα στόχος του 2013 είναι η Κύπρος, οι Βρυξέλλες και η Μάλτα.
Το ταξίδι ξεκίνησε με καράβι τη Ζάκυνθο, η οποία μπαίνοντας σε κάθε λιμάνι – σταθμό, θα έχει απίστευτα οφέλη για την ιστορία της, το κύρος, τις ανησυχίες της, την πολιτισμένη κοινωνία της και την απαραίτητη οικονομική – τουριστική της ανάπτυξη.
Η αποστολή
Νίκος Γράψας – Μαέστρος

Βυθούλκα Ειρήνη (πιανίστρια), Μουζάκη Ιωάννα (κλαρινέτο), Δρογγίτης – Γιακουμέλος Σπύρος (Τούμπα), Σεβαστιάδης Άγγελος (τρομπέτα), Νικολόπουλος Γιάννης (φλάουτο – φωνή), Καμπιώτης Σπύρος (φλάουτο – φωνή), Συνετός Διονύσιος (Μαντόλα), Διαφιγγέλης Διονύσιος (Μαντολίνο), Βαρθάλης Δημήτρης (μαντολίνο – φωνή), Μουζάκης Γιώργος (μαντολίνο), Χριστοδουλόπουλος Δημήτρης (κιθάρα), Τσιμπλή Παρασκευή (βιολί), Κούτση Κατερίνα (ακορντεόν), Βυθούλκας Πέτρος (κόρνο – φωνή), Γιατράς Γιάννης (φωνή), Τσιριγώτης Χαράλαμπος (φωνή), Χιώνης Ανδρέας (φωνή), Κεφαλληνός Νίκος (φωνή), Λυκούρεση Ανδριανή (φωνή), Μπετίνης Στάθης (φωνή), Φιορεντίνος Γιώργος ( αφηγητής), Γεώργιζας Μιχάλης (χρήση multimedia) και ο Σούρμπης Διονύσης (Βαρύτονος – Σολίστ της Λυρικής Σκηνής).
Στο παρασκήνιο… του Αργοστολιου
- Την Κεφαλλονίτικη βραδιά παρακολούθησε ο περιφερειακός σύμβουλος και λάτρης της Ζακύνθου Μάκης Φόρτες μαζί με τη σύζυγό του Ματούλα. Μάλιστα ο Μάκης, έφυγε εσπευσμένα και αεροπορικώς από τη Λευκάδα και το περιφερειακή συνεδρίαση γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει την Ζακυνθινή μουσική παράσταση.
- Στην δεύτερη σειρά στα δεξιά… της πλατείας, παρακολουθούσε ο πρώην Νομάρχης Ζακύνθου Παναγής Μαρκάτος, ο οποίος για όσους δεν γνωρίζουν έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Τραγουδιστάδες από το 1992!
- Πίσω από τον Μαρκάτο η συνάδελφος Ελένη Χιώνη του kefalonianpress η οποία δεν σταμάτησε να αποθανατίζει φωτογραφικά την βραδιά.
- Παρόν και ο Χρήστος Παπαδάτος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Ημερήσιος και του Κεφαλονιά Μαντάτα.
- Ο φίλος και συνάδελφος Σάκης Βούτος φρόντισε να αποθανατίσει και να μεταδώσει ιντερνετικά την βραδιά.
- Είναι μεγάλη τύχη για το Δήμο και την Κεφαλονιά, να έχει στους μπροστάρη στους «εργάτες του πολιτισμού» έναν άνθρωπο σαν τον σκηνοθέτη Πάνο Βαρδάκο, ο οποίος εκτός από την τρομερή καλλιτεχνική κατάρτιση και άποψη, είναι ακούραστος.
- Αξεπέραστη η αγάπη και φιλοξενία του καπετάνιου Γιώργου Γιατρά και του πληρώματος του «Ιόνιαν Σταρ» που περιέβαλαν τους τραγουδιστάδες, στο θαλασσινό κομμάτι Κυλλήνη – Πόρος. Περιττό να αναφέρουμε ότι το καράβι σειόταν από τις τετραφωνίες… Δεινός μουσικός λάτρης ο καπετάνιος, τον οποίο συντροφεύει πάντα μια ωραία κλασική κιθάρα Yamaha!      πηγη  ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ

1 comment:

  1. Μουσική πανδαισία θα την πω την παρουσία και εκτέλεση του ρεπερτορίου των τραγουδιστάδων τση Ζάκυνθος στο Αργοστόλι και στο θέατρο Κέφαλος.Μιάμυσι ώρα απόλαυσα το μεσογειακό τραγούδι, ωσαν υπέροχο μουσικό ιντερμέντζο απο τενόρους και βαρύτονους μα και από την μοναδική αοιδό που ενθουσίασε και εξέπληξε .Ηταν για μένα το θαυμάσιο γεγονός της ημέρας.και να σκεφτεί κανείς οτι ζω στο Τορόντο του Καναδά.

    ReplyDelete