Sunday 23 December 2012


ANAΛYΣH : «Ρευστότητα - Εργα - Διαρθρωτικά», ο τριπλός στόχος
Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Το στοίχημα για το 2013 είναι διπλό. Το πρώτο είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ώστε να σταματήσει το αρνητικό σπιράλ. Αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου. Απαιτεί τη χωρίς διαλείμματα είσπραξη των δανειακών κεφαλαίων του προγράμματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ίδρυση ενός εντελώς νέου φορολογικού πλαισίου.
Το δεύτερο εξαρτάται από τον βαθμό επιτυχίας του τριπλού στόχου «Ρευστότητα - Εργα - Διαρθρωτικά». Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πιστεύει στα κεφάλαια που θα έρθουν, επιτέλους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία. Στο υπουργείο έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς το άνοιγμα νέων τραπεζικών πιστώσεων για πολλούς ακόμη μήνες.
Επομένως, η ενίσχυση της ρευστότητας πρέπει να είναι κατευθυνόμενη, θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικές διαδικασίες, και αναμένεται να έχει αποκτήσει κρίσιμη μάζα περί τα τέλη της άνοιξης. Περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις (ένα πρόσθετο 1,5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD). Διευκόλυνση εγγυητικών επιστολών μέσω ΕΣΠΑ για τις τεχνικές εταιρείες, για τις οποίες θα υπάρξει ευχέρεια στην απόκτηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Νέο πρόγραμμα για μικρομεσαίους με δανειοδότηση ισόποση προς τη δική τους συμμετοχή. Και βεβαίως, πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τις δημόσιες επενδύσεις.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στις Βρυξέλλες ότι θα κατορθώσει να ξαναβάλει μπροστά τα έργα παραχώρησης όλων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μέχρι τον Απρίλιο. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν τα έργα του μετρό στην Αθήνα, αλλά και η νέα γραμμή στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης καθώς και η επέκταση του τραμ. Τίποτε όμως δεν θα έχει κερδηθεί εφόσον δεν υπάρξει επαρκής συντονισμός των συγκεκριμένων παραπάνω δράσεων, με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η ψήφιση του νέου νομοθετικού εργαλείου, η λειτουργία της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Αρχής, η δυνατότητα των επενδυτών να προχωρούν χωρίς να περιμένουν τη διοίκηση και, γενικότερα, η «απλοποίηση των διαδικασιών». Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις υποχρεωτικές συναλλαγές τους με κρατικές υπηρεσίες υπολογίζεται σε 6,8% του ΑΕΠ, όταν είναι μόλις 1,5% σε Μεγ. Βρετανία και Σουηδία.
Κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, μέσα στα τόσα αρνητικά μηνύματα της κρίσης, αλλά η δημιουργία Υπηρεσιών Μιας Στάσης απέφερε τη δημιουργία 9.000 νέων εταιρειών! Πρακτικό όφελος θα έχει και η γνωμοδότηση (πληρωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε τη θέση της Ελλάδας στον δείκτη επιχειρηματικότητας.
Μεγάλο όφελος μπορεί να προκύψει από τη διευκόλυνση των εξαγωγών, οι οποίες υπερέβησαν το 10% του ΑΕΠ, επίδοση ρεκόρ για τη χώρα μας αλλά πολύ χαμηλή σε σχέση με Ιταλία και Πορτογαλία όπου το μερίδιό τους φτάνει στο 20%. Το συγκεκριμένο έργο διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια Ολλανδών και Σουηδών εμπειρογνωμόνων και περιλαμβάνει σοβαρές διοικητικές αλλαγές.
Σε κανέναν δεν διαφεύγει πως το κλίμα στην οικονομία εξαρτάται από τις συνθήκες εμπορίου. Ομως, η βελτίωση του τζίρου και της κερδοφορίας δεν θα έρθει με τον πληθωρισμό, όπως γινόταν μέχρι ακόμη και μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης. Η παραγωγικότητα του ελληνικού λιανεμπορίου είναι χαμηλότερη κατά 30%-40% από εκείνη της Ευρωζώνης. Το κόστος μεταφορών και αποθήκευσης είναι καταστροφικό. Το ωράριο λειτουργίας είναι περιοριστικό και επιβαρύνει το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών. Μια νέα μελέτη από τον ΟΟΣΑ αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τον νέο ρόλο του εμπορίου στην οικονομική δραστηριότητα.
Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, ένα είναι σίγουρο. Η διασφάλιση της σταθερότητας και η χάραξη ρεαλιστικής προοπτικής βελτίωσης μπορεί να γίνει στη διάρκεια του 2013 υπό την προϋπόθεση μιας σχεδόν τέλειας συνεργασίας όλων των παραγόντων της αγοράς. Η πρόθεση του κ. Χατζηδάκη να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα μέτρων και ενεργειών για ολόκληρο το 2013 βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να κερδηθεί η μάχη έναντι όσων δυσπιστούν για τις μεταρρυθμίσεις και επιμένουν στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος. Δυστυχώς, το πολιτικώς διαθέσιμο χρονικό περιθώριο δεν ξεπερνά το πρώτο εξάμηνο του έτους.               kathimerini

No comments:

Post a Comment