Περισσότερη Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές |
|
Του Μπαμπη Παπαδημητριου |
|
|
|
«Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις εναντίον μας. Το Βέλγιο δεν έλαβε κανένα μέτρο με σκοπό να προσελκύσει οποιονδήποτε Γάλλο πολίτη», δήλωσε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο πρωθυπουργός του Βελγίου. Η φορολογική μετανάστευση του ταλαντούχου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο μικρό χωριό Νεσέν εικονογραφεί το πρόβλημα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν οι κεφαλές της Ευρώπης. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην τακτική εξαμηνιαία σύνοδο κορυφής, η υπόθεση μιας δημοσιονομικής ομοσπονδίας μπήκε σε αναμονή.
Τουλάχιστον, όμως, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση και μπορεί να καταστεί λειτουργική στις αρχές του 2014. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των μεγάλων και μικρότερων τραπεζών του ευρωσυστήματος και επτά ακόμη κρατών αποτελεί έναν εξαιρετικό συμβιβασμό. Η εποπτεία που θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 200 μεγαλύτερες τράπεζες ανοίγει έναν ορίζοντα που δεν υπήρχε όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση, το φθινόπωρο 2008.
Με την απόφασή της αυτή, η Ευρώπη αναγνωρίζει τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του ευρώ. Παραδέχεται επίσης τη μεγάλη ατέλεια στη μέθοδο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν ως να επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση υπερχρεωμένου κράτους, το οποίο χρησιμοποίησε αντιπαραγωγικά τα δανεισμένα κεφάλαια. Αγνόησαν τη διασύνδεση ανάμεσα στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να εξυπηρετήσει το χρέος του και την κατάρρευση που προκλήθηκε στο πιστωτικό σύστημα ενός μέλους του ευρώ.
Ομως, ο Χάρτης Πορείας, τον οποίο ανέλαβε να συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, χρειάζεται νέες διορθώσεις. Οι διαφωνίες του γαλλογερμανικού άξονα έχουν δημιουργήσει σοβαρότατες δυσκολίες συνεννόησης για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η Ενωμένη Ευρώπη. Η αντίληψη των Γάλλων παραμένει κοντύτερα στην παρέμβαση του κράτους για την ανάπτυξη, οι Γερμανοί θα συμφωνούσαν υπό τον όρο της επίτευξης, προηγουμένως, μιας αξιοπρεπούς δημοσιονομικής ισορροπίας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις ατελείωτες συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό, ο Μπεν Μπερνάνκι διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει την ελλειμματική χρηματοδότηση μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 6,5%, έναντι του τρέχοντος 7,7%. Είναι προφανές ότι ούτε αυτός ο διατλαντικός συντονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα. Θα χρειαστεί, τελικά, να περιμένουμε τις εκλογές σε Γερμανία και Ιταλία. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι η Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2014 και μια σοβαρή αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η παρούσα ελληνική Βουλή πρέπει να αντέξει μέχρι τότε! kathimerini |
|
|
No comments:
Post a Comment