Tuesday 11 December 2012

Κ.Μουσουρούλης: «Η ναυτιλία στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» 

Η ναυτιλία είναι μια διεθνής δραστηριότητα, που λειτουργεί μέσω ενός πλέγματος off-shore εταιρειών και οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, αναφέρουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανώτερα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, σχολιάζοντας το θέμα με τα φορολογικά προνόμια, το οποίο επαναφέρουν με ερώτησή τους επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση προτίθετο να προχωρήσει σε κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών, τότε θα έπρεπε πρώτα να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 107 (Προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και ειδική οικονομική νομοθεσία) που με στόχο την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, έδωσε φορολογικά πλεονεκτήματα με το νομοθετικό πλαίσιο ΑΝ 89/1967, ΑΝ 378/1968 και Ν 27/1975.
Σημειώνουν, επίσης, ότι αν τελικά γινόταν η φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών, τότε σίγουρα οι περισσότερες από αυτές θα αποφάσιζαν να μεταφέρουν την έδρα τους (κτιριακές εγκαταστάσεις, υπαλλήλους γραφείων, πληρώματα πλοίων) εκτός Ελλάδας.
Το γεγονός ότι πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν για έδρα τους την Ελλάδα δεν είναι μόνο για τα φορολογικά κίνητρα, αλλά το έμπειρο και ικανό προσωπικό, που μεταφέρει τη τεχνογνωσία της θάλασσας στη στεριά, λένε.
Προσθέτουν πως οι ναυτιλιακές εταιρείες, που διαχειρίζονται πλοία, είτε με ελληνική σημαία, είτε άλλης χώρας, για να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, που προκύπτουν από την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, εισάγουν ναυτιλιακό συνάλλαγμα για πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, πάντως, μιλώντας σήμερα στο φόρουμ που διοργάνωσε η WISTA Hellas (εκπροσώπηση των γυναικών στη ναυτιλία), με θέμα «The Greek State and Greek Shipping - Can they pace together?» (σσ. Το ελληνικό κράτος και η Ελληνική Ναυτιλία - Μπορούν να βρουν ένα ρυθμό μαζί;), δήλωσε ότι η ναυτιλία στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση, καθώς το 2011 οι συναλλαγματικές εισροές αντιστοιχούσαν στο 6,72% του ΑΕΠ και στο 35,28% του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία προσφέρει στη χώρα πολύτιμους πόρους, γι αυτό και το κράτος θα συνεχίσει να τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στα ναυτιλιακά θέματα, καλούνται να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και προβολή της ναυτιλίας, μέσα από την οποία θα έλθει και η ενίσχυση της απασχόλησης.
Ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι αυτό που αποκαλούμε σήμερα «το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας» στηρίχθηκε στην τριμερή συνεργασία Πολιτείας, ναυτεργασίας, πλοιοκτησίας και αυτή τη σχέση, όπως είπε, προσπαθούμε να εμβαθύνουμε, διατηρώντας αναλλοίωτες τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

No comments:

Post a Comment