Sunday, 23 December 2012


Τρεις + μία καλές ειδήσεις με την εκπνοή του 2012

Ανοιξαν ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το φθινόπωρο για την ελληνική κυβέρνηση
Του Βασιλη Ζηρα
Την περασμένη Δευτέρα η Moody's σε ανάλυσή της υποστήριζε πως και μετά την επαναγορά των ομολόγων και των άλλων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η Standard & Poor's βελτίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά έξι βαθμίδες, από επιλεκτική χρεοκοπία, σε Β-. Ακόμη και μετά το PSI, τον Μάιο, η S&P είχε αξιολογήσει τα ελληνικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι θέσεις των δύο οίκων μοιάζουν αντιφατικές. Δεν είναι. Η Moody's λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, άρα υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και η S&P αναβάθμισε μεν την Ελλάδα, αλλά σε βαθμίδα χαμηλή, που την διατηρεί εκτός επιλογής των επενδυτών.

Πολιτική βούληση

Η ουσιαστική διαφορά τους είναι πως η S&P αξιολόγησε, πρώτον, το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η Ευρωζώνη θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα και δεύτερον, ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει την πολιτική βούληση να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Αυτά τα δύο στοιχεία βρίσκονται στη βάση των καλών ειδήσεων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, δηλαδή:
1. Η έγκριση μιας μεγάλης δόσης. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την εισροή 52,4 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις. Τα πρώτα 34,3 δισ. ήδη ήρθαν, για τα υπόλοιπα αρκεί η ψήφιση του φορολογικού, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι εύκολα, αλλά είναι λίγα. Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το νωρίτερο στις 19 ή στις 26 Φεβρουαρίου για την επόμενη αξιολόγηση.
2. Η επανέναρξη της απευθείας χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν σημαίνει περισσότερη, αλλά φθηνότερη ρευστότητα. Κυρίως είναι μια έμπρακτη δήλωση ότι η ΕΚΤ εμπιστεύεται και πάλι την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Μετά το PSI δεν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, καθώς ακολουθούσαν οι εκλογές. Για τον ίδιο λόγο, την εκλογική αβεβαιότητα, η S&P τον περασμένο Μάιο είχε αξιολογήσει την Ελλάδα με CCC και όχι με Β-.
3. Η έναρξη των εκταμιεύσεων των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύστερα από πολλούς μήνες αναμονής και κωλυσιεργίας. Η ΕΤΕπ προφασιζόταν τεχνικές δυσκολίες. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά.
Βεβαίως, η αξιοπιστία της Ελλάδας βελτιώθηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Περισσότερο φαίνεται να ζυγίζει στις αποφάσεις όλων ότι η Ευρωζώνη, και κυρίως το Βερολίνο, θέλει όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον κάποια μέλη της- φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το φθινόπωρο για να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει αυταπάτες. Εάν το πολιτικό σύστημα αντέξει κι εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, η χώρα μπορεί να βγει από τη ζώνη του λυκόφωτος προς το τέλος του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, οι καλές ειδήσεις των τελευταίων ημερών θα καταγραφούν ως οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ενός success story. Σε αντίθετη περίπτωση, κανένας δεν θα θυμάται τη νηνεμία πριν από τη μεγάλη καταιγίδα.                 kathimerini

No comments:

Post a Comment