Saturday 22 December 2012

Καλά νέα από το μέτωπο της κρίσης

Η Ε.Ε. βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων, εκτιμά το 41% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου 2012.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να θεωρούν την ΕΕ ως τον πλέον αποτελεσματικό φορέα, περισσότερο και από και τις εθνικές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η ΕΕ διατηρεί την πρώτη θέση (23%, + 2), αλλά ακολουθούν με μικρή απόσταση οι εθνικές κυβερνήσεις (20%, - 1). Η ομάδα G20 (14%, αμετάβλητο ποσοστό) έρχεται στην τρίτη θέση και ακολουθείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (15%, - 2).

Η ανεργία (48%, + 2), η γενικότερη οικονομική κατάσταση (37%, + 2), ο πληθωρισμός (24%, αμετάβλητο ποσοστό) και το δημόσιο χρέος (17%, - 2) είναι τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σε εθνικό επίπεδο, ενώ, σε προσωπικό επίπεδο, ο πληθωρισμός θεωρείται σαφώς ως το σοβαρότερο πρόβλημα (44%, -1).

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε αυτή τη στιγμή είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (53%, -1), η ανεργία (36%, + 4 ) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (32%, - 2).

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, με την άποψη αυτή συμφωνεί ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε δέκα κράτη μέλη και χαμηλότερο από 2% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την απασχόληση που προτείνονται στην στρατηγική «Ευρώπη 2020», τη στρατηγική της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη.                       elzoni.gr

No comments:

Post a Comment