Monday, 6 May 2013


Επισκόπηση τύπου

«Λερναία Ύδρα» η ακροδεξιά τρομοκρατία

Η έναρξη της δίκης για τη νεοναζιστική οργάνωση NSU, η κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή και η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ίμβρο το Πάσχα, συνθέτουν την επισκόπηση.
Για «ανάσταση ενός νησιού» κάνει λόγο η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung Κριστιάνε Σλέτσερ στο οδοιπορικό της στο άλλοτε ελληνικό νησί της Ίμβρου, που ονομάζεται σήμερα, ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας, Γκεκτσεαντά. Η γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει με αφορμή την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί για τους εορτασμούς του Πάσχα παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων ότι «για πρώτη φορά ένας ορθόδοξος Πατριάρχης γιορτάζει το Πάσχα σε τουρκικό έδαφος». Το δημοσίευμα περιλαμβάνει τη μαρτυρία μίας ελληνίδας κατοίκου που διατηρεί την ανωνυμία της. Όπως σημειώνεται, «Ντερέκοϊ λέγεται σήμερα ο τόπος γέννησής της. Οι Έλληνες ονόμαζαν Σχοινούδι το χωριό, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο στην Τουρκία, μέχρι την απόφαση της Άγκυρας να διώξει από το νησί όλους τους Έλληνες. Τώρα όμως θέλει η Άγκυρα την επιστροφή των κυνηγημένων μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να ξαναζωντανέψει το νησί, που ανήκε για τόσο καιρό στα φαντάσματα και στους νεκρούς. Προσφάτως επετράπη η αποκατάσταση του πρώτου ελληνικού σχολείου, το οποίο λέγεται ότι θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. ‘Αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ’» λέει η Ελληνίδα, η οποία πρόλαβε να πάει μόλις ένα χρόνο στο σχολείο του χωριού της, καθώς το 1964 η Τουρκία απαγόρευσε καθολικά τη διδασκαλία ελληνικών στο νησί.
«Για πρώτη φορά ένας ορθόδοξος Πατριάρχης γιορτάζει το Πάσχα σε τουρκικό έδαφος»«Για πρώτη φορά ένας ορθόδοξος Πατριάρχης γιορτάζει το Πάσχα σε τουρκικό έδαφος»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το Πάσχα (…) γιορτάζεται παραδοσιακά στην εκκλησία του πατριαρχείου στο Χρυσό Κέρας. Για τον 72χρονο Βαρθολομαίο ήταν όμως ‘μία επιθυμία που διατηρούσε επί μακρόν’ να τελέσει την ακολουθία στον τόπο γέννησής του: στους Αγίους Θεοδώρους, που ονομάζονται σήμερα Ζεϊτινλί, στην Ίμβρο. Περιγράφοντας την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί η εφημερίδα σημειώνει: «Οι Έλληνες που θέλουν πίσω τα σπίτια τους ή να στείλουν τα παιδιά τους στα καινούρια σχολεία, πρέπει να έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Πολλοί την είχαν χάσει αρνούμενοι να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό. Γι’ αυτό πολλές οικογένειες έγραψαν τα σπίτια τους στις κόρες. Η Άγκυρα θέλει τώρα να ξαναδώσει στους Έλληνες της Ίμβρου, της Κων/πόλης και στα παιδιά τους την τουρκική υπηκοότητα (…) Η Άγκυρα προσφέρει και την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για 10.000 ευρώ. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη Νίκος Μαθιουδάκης λέει ότι ‘αυτά είναι σημαντικά βήματα. Τώρα δεν μπορεί να ξαναγυρίσει κανείς το ρολόι πίσω’».

Η Γερμανία ψάχνει απαντήσεις
Δρακόντια μέτρα ασφαλεία για τη δίκη της NSU στο ΜόναχοΔρακόντια μέτρα ασφαλεία για τη δίκη της NSU στο Μόναχο
Η έναρξη της πολυαναμενόμενης δίκης για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU στο Μόναχο κυριαρχεί στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων. Η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει σχετικά: «Όταν ξεκινήσει σήμερα η δίκη εναντίον της τελευταίας επιζώσας και τεσσάρων φερόμενων υποστηρικτών της NSU, μετά τη φάρσα του προοιμίου, το ζήτημα θα είναι επιτέλους η ουσία. Η συζήτηση γύρω από διαδικαστικά θέματα κάλυψε τον ουσιαστικό πυρήνα. Αυτή η δίκη πραγματοποιείται επειδή υπήρξε στη Γερμανία χειροπιαστή ακροδεξιά τρομοκρατία επί χρόνια, σε όλη την γερμανική επικράτεια και χωρίς να γίνει αντιληπτή».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας η Frankfurter Allgemeine Zeitungδιαπιστώνει: «Είναι χειρότερα από την περίπτωση της Λερναίας Ύδρας. Πριν ακόμη κοπεί το κεφάλι του τερατώδους πολιτικού εγκλήματος, φυτρώνει αμέσως άλλο. Ενώ η κοινωνία ήταν επί χρόνια απασχολημένη με την ισλαμική τρομοκρατία, αποδεικνύεται ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα είδος τρομοκρατίας που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο, μεταξύ άλλων επειδή το κράτος δεν ήθελε να παραδεχτεί την ύπαρξή του. Από τις 4 Νοεμβρίου 2001 (σ.σ. ημέρα αποκάλυψης της NSU) … οι Γερμανοί έπρεπε να μάθουν ότι η τρομοκρατία έβγαλε άλλο ένα κεφάλι χωρίς να το αντιληφθούν. Αυτό δεν το αντιλήφθηκαν ούτε καν οι επαγγελματίες ‘δρακοκτόνοι’, οι οποίοι μοιάζουν γι’ αυτόν το λόγο με τυφλωμένους δειλούς», σχολιάζει η FAZ προβαίνοντας στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία είναι «κακά προετοιμασμένη για τη μάχη κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Κλιμακώνεται η ένταση στην Εγγύς Ανατολή
Φόβοι κλιμάκωσης στην Εγγύς Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη ΣυρίαΦόβοι κλιμάκωσης στην Εγγύς Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία
Η κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον συριακών στόχων σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό τύπο. Για αυξημένο κίνδυνο πολέμου κάνει λόγο ηWestdeutsche Allgemeine Zeitungυπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ κατέστησε σαφές στη Συρία ότι όχι μόνο ορίζει κόκκινες γραμμές, αλλά και τις υπεραμύνεται. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κήρυξη πολέμου. Παρότι δεν υπάρχει κανείς και στο Ισραήλ που να θέλει να εμπλακεί ενεργά στο αιματηρό χάος του συριακού εμφυλίου, οι (σ.σ. ισραηλινές) επιθέσεις έχουν αλλάξει το μέγεθος της απειλής. Ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή αυξήθηκε περισσότερο από το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς ο Ασάντ δεν έχει πια τίποτα να χάσει».

«Ενώπιον της διάλυσης του συριακού κράτους, το Ισραήλ ανησυχεί για το μέλλον του» εκτιμά ηBerliner Zeitung και επισημαίνει: «Ήδη βρίσκονται μέρη της Συρίας στα χέρια επικεφαλής ακραίων ισλαμιστικών συμμοριών, σύμφωνα με τους οποίους το εβραϊκό κράτος δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. Το Ισραήλ θέλει λοιπόν να προειδοποιήσει κι αυτούς. Μπορεί ωστόσο να αμφιβάλλει κανείς για το αν η επίθεση είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι επομένως πολύ πιθανό το Ισραήλ να ξαναχτυπήσει σύντομα».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής       dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment