Friday, 3 May 2013


Επισκόπηση τύπου

Κάτω από την αξία του πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ

Στην συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ αναφέρονται σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες, ενώ στο επίκεντρο των σχολίων παραμένουν οι εξελίξεις στην κρίση χρέους και η επέτειος της ανάληψης της προεδρίας από τον Ολάντ.
«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση: Η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιό της στην επιχείρηση τυχερών παιγνιδιών ΟΠΑΠ αντί 652 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τιμή πώλησης του κερδοφόρου κρατικού φορέα κινήθηκε κάτω από την εμπορική του αξία», παρατηρεί το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Στο ίδιο άρθρο το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην χώρα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και υπενθυμίζει ότι οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας συνιστούν μέρος των συμφωνιών με την Τρόικα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης με πρακτορειακά τηλεγραφήματα πολλές εφημερίδες, μεταξύ αυτών η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Die Welt και η αυστριακή Die Presse, οι οποίες αναφέρονται και στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίση ηγεσίας αντιμετωπίζει η Γαλλία
Η εξουσία ήταν ανέκαθεν μια αυτοκρατορία της μοναξιάςΗ εξουσία ήταν ανέκαθεν μια αυτοκρατορία της μοναξιάς
Στη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναφέρεται και σήμερα εκτενώς ο γαλλικό τύπος. «Η εξουσία ήταν ανέκαθεν μια αυτοκρατορία της μοναξιάς, ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ δεν βρίσκει πλέον κανέναν που θα τον υποστηρίξει», παρατηρεί η Le Figaro και εξηγεί: «Οι σπάνιες αποφάσεις του χαρακτηρίζονται τόσο καταφανώς από ζικ ζακ και αντιφάσεις που προκαλούν απορίες. Υπό την έννοια αυτή δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο διοργανώνουν διαδηλώσεις και κατηγορούν τον Ολάντ ότι διχάζει τη χώρα. Το ότι η Δεξιά αμφισβητεί την ηγετική ικανότητα του Ολάντ συνιστά μέρος του ρόλου της. Ωστόσο ακόμη και στο στρατόπεδο της Αριστεράς δεν βρίσκει υποστήριξη ο γάλλος πρόεδρος. Ό,τι και να κάνει, ο πρόεδρος εμφανίζεται αδύναμος. Στην κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η χώρα μας έρχεται τώρα να προστεθεί μια κρίση ηγεσίας», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», υποστηρίζει η Information της Κοπεγχάγης στα συμφραζόμενα της διαμάχης για την συνταγή της λιτότητας. «Η μείωση του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών και η δημοσιονομική τους εξυγίανση χαρακτηρίστηκαν αναπόφευκτα βήματα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ακόμη και η Γερμανία εκπέμπει μηνύματα υποχώρησης στη Γαλλία και την Ισπανία όσον αφορά τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι ενδείξεις αυτές είναι θετικές αλλά δεν επαρκούν. Οι χώρες που έχουν ακόμη ευχέρεια κινήσεων θα πρέπει να ακολουθήσουν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Και αυτές οι χώρες είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Το Γουαντάναμο πρέπει να κλείσει
Αυτή τη φορά ο Ομπάμα θα πρέπει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να επωμισθεί το ρίσκοΑυτή τη φορά ο Ομπάμα θα πρέπει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να επωμισθεί το ρίσκο
Τέλος, στη νέα δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο αναφέρονται οι βρετανικοί Times και υπογραμμίζουν: «Αυτή τη φορά ο Ομπάμα θα πρέπει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να επωμισθεί το ρίσκο. Το Γκουαντάναμο αποτελεί σύμβολο απεριόριστης φυλάκισης χωρίς δίκη. Η ζημιά για το κύρος της Αμερικής είναι μεγαλύτερη από το όφελος στο πεδίο της ασφάλειας. Οι ελπίδες για μια απλή λύση είναι ελάχιστες, αλλά υπάρχουν δρόμοι προς τα εμπρός. Ο Ομπάμα μπορεί να επιτύχει την αποφυλάκιση κατά περίπτωση προκειμένου να παρακάμψει την απαγόρευση εξόδου που επέβαλε το Κογκρέσο στους ήδη αποφυλακισθέντες. Αυτή τη δυνατότητα δεν την αξιοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος. Θα πρέπει να το κάνει τώρα. Το Γκουαντάναμο είναι σύμβολο υποκρισίας και πρέπει να κλείσει», αποφαίνονται οι Times.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης     dw de

No comments:

Post a Comment