Sunday 21 September 2014

Ο Σαμαράς στέλνει προσκλήσεις και περιμένει απαντήσεις

Ο Σαμαράς στέλνει προσκλήσεις και περιμένει απαντήσεις

Με το επιχείρημα ότι το μείγμα πολιτικής που χώρισε στελέχη, βουλευτές και ψηφοφόρους αλλάζει και άρα εκλείπουν και οι λόγοι που οδήγησαν σημαντικά πρόσωπα και μέλη της κομματικής βάσης σε άλλες πολιτικές επιλογές, ο κ. Αντ. Σαμαράς προχωρεί στην επιχείρηση αμφίπλευρης διεύρυνσης.

Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είναι αρνητικός στη συνεργασία ΛΑΟΣ - ΝΔ, ζητά όμως συμφωνία πάνω σε βασικούς προγραμματικούς άξονες. Β. Πολύδωρας και Μ. Ιατρίδη διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις
Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είναι αρνητικός στη συνεργασία ΛΑΟΣ - ΝΔ, ζητά όμως συμφωνία πάνω σε βασικούς προγραμματικούς άξονες. Β. Πολύδωρας και Μ. Ιατρίδη διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, ενώ για τον Ν. Κακλαμάνη φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά η επιστροφή του στο κόμμα όπου «γεννήθηκε πολιτικά».
Μετά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν στα μέσα του καλοκαιριού και με αφορμή την απόπειρα συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας, η προσπάθεια του πρωθυπουργού λαμβάνει και επίσημο χαρακτήρα με τις δύο εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στη Χαλκιδική (στο ξενοδοχείο «Αθως»), εκεί όπου πριν από 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε το ιδρυτικό συνέδριο της ΝΔ. Η δεύτερη θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της ΝΔ στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη εκδήλωση, που θα μετάσχουν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, οι βουλευτές αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, έχει προφανή σημειολογία και δεν είναι τυχαίο ότι το «παρών» θα δώσουν όλοι οι «φρουροί» του καραμανλισμού στη ΝΔ.
Εκτός φυσικά από τον πρώην πρωθυπουργό, παρόντες στη συνδιάσκεψη θα είναι και οι δύο στενοί συνεργάτες του ιδρυτή της ΝΔ, Π. Μολυβιάτης και Αργ. Καρράς.
Ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει τη νέα μορφή που θέλει να προσδώσει στη ΝΔ, εκεί από όπου το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε την πορεία του πριν από 40 χρόνια. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την προσήλωση του κόμματος στις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή του Κων. Καραμανλή και, μέσω των αναφορών στο παρελθόν και την ιστορία της ΝΔ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το μέλλον μίας παράταξης που -όπως θα πει- θα καλύπτει πολιτικά τον χώρο που βρίσκεται από τη Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς.
Μιλάει για ανασυγκρότησηΜε την ομιλία του θέλει να εμφανίσει τη ΝΔ ως τη μοναδική συμπαγή και σταθερή πολιτική δύναμη της χώρας, να τονίσει το φιλο-ευρωπαϊκό της προφίλ και ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει τη σταθερότητα στην πολιτική και ιδεολογική της παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Ουσιαστικά με την εκδήλωση στη Χαλκιδική το θέμα της διεύρυνσης ανοίγει και επίσημα.
Το προσκλητήριο που θα απευθύνει θα είναι κατ' αρχήν γενικό και θα περιμένει τις αντιδράσεις των αποδεκτών του μηνύματος που θα εκπέμψει. Σε δεύτερο χρόνο, και συγκεκριμένα στις 4 Οκτώβρη, είναι πιθανόν οι προσκλήσεις να γίνουν και... ονομαστικές.
Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε μιλήσει ειδικά για την ημέρα των γενεθλίων της ΝΔ και είχε προαναγγείλει συγκεκριμένες κινήσεις. «Δεν μιλάμε για απλή επανένωση! Μιλάμε για ανασυγκρότηση της παράταξης -είχε τονίσει- με ηγετικό ρόλο, ώστε να οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα, στην Ελλάδα της νέας μεταπολίτευσης. Αυτό ήδη άρχισε εξάλλου. Και προφανώς θα ενώσει δυνάμεις και πρόσωπα που βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτός. Ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας. Και τώρα νιώθουν κοντά μας...». «Είναι προσκλητήριο», υπογράμμισε, «για όλους εκείνους που πιστεύουν στις αρχές μας και στηρίζουν τη δύσκολη προσπάθειά μας, τώρα που δικαιώνεται και μπαίνει στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της».
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, προτεραιότητα προφανώς θα δοθεί στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν είναι αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ. Εχει δηλώσει «καθαρά» ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός.
Ωστόσο, μία συμφωνία σε επίπεδο κορυφής θα πρέπει να επικυρωθεί μόνο με συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που αναμένεται να γίνει εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να απορροφηθεί πολιτικά από τη ΝΔ, ούτε βέβαια να αφήσει πίσω του στελέχη που τον στήριξαν σε δύσκολες στιγμές. Ο όρος «συνεργασία» προϋποθέτει προφανώς και ένταξη στα κοινά ψηφοδέλτια πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ, αλλά και στελεχών του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, όπως και τη συμφωνία πάνω σε βασικούς προγραμματικούς άξονες.
Το προσκλητήριο Σαμαρά αφορά και άλλα σημαντικά στελέχη της Κεντροδεξιάς, όπως είναι οι Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης και Χρ. Ζώης. Ο κ. Πολύδωρας διατηρεί «ανοιχτό δίαυλο» επικοινωνίας με τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, ενώ ο κ. Κακλαμάνης φέρεται να είναι ακόμη πιο κοντά στην επιστροφή στο κόμμα όπου «γεννήθηκε πολιτικά».
Προϋποθέσεις από τον ΝικήταΟ πρώην δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε πολύ πρόσφατα ότι είναι πιθανό να ψηφίσει πρόεδρο σε αυτήν τη Βουλή και έθεσε ως μοναδική προϋπόθεση την ένταξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Ο κ. Ζώης είναι πιθανό να θελήσει να επιστρέψει εφόσον αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, όπως επίσης και οι νυν ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Κασσαπίδης, Ιατρίδη και Κουράκος. Εάν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ επιλέξουν να επιστρέψουν, θα διαφοροποιηθεί σημαντικά και ο αριθμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάτι που με τη σειρά του θα παίξει ρόλο και στις διεργασίες εν όψει της προεδρικής εκλογής. Ολοι τους, πάντως, το μόνο θέμα που θέτουν αυτή την ώρα είναι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής.
ΑΝΕΛ
Τις Σειρήνες επιστροφής «ακούν» βουλευτές και στελέχη
Ερώτημα αποτελεί το πώς θα εισπράξουν το προσκλητήριο συστράτευσης, που θα απευθύνει ο κ. Σαμαράς, στελέχη των ΑΝΕΛ. Για τον πρόεδρο του κόμματος Π. Καμμένο δεν φαίνεται να τίθεται καν θέμα επιστροφής ή συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά ίσως να μην ισχύει το ίδιο για ορισμένους βουλευτές του.
Ο κ. Π. Μελάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την οδηγία περί του αντιθέτου που έχει δώσει ο κ. Καμμένος, ενώ η κ. Β. Κόλλια διατηρεί την επαφή της με τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ. Για τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος επίσης είχε διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή για την προεδρική εκλογή, εάν κάτι μετρήσει στις αποφάσεις του, αυτό θα είναι η φιλία που τον συνδέει με τον κ. Σαμαρά.
Δύο επαφές με ΚαραμανλήΣτόχος της πρωτοβουλίας που αναμένεται να ξεδιπλωθεί πλήρως τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι η συσπείρωση των υγιών κεντροδεξιών δυνάμεων που έχουν κοινή αφετηρία και κοινούς στόχους. Αυτό ακριβώς το πλάνο θα περιγράψει ο κ. Σαμαράς στη δεύτερη εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου, όταν και θα έχουν προκύψει αντιδράσεις (θετικές ή αρνητικές) από το γενικό προσκλητήριο που θα έχει απευθύνει από τη Χαλκιδική.
Η συγκρότηση ενός κεντροδεξιού μετώπου κατά του λαϊκισμού, όπως θα πει, του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το βασικό ζητούμενο αυτής της προσπάθειας διεύρυνσης, η οποία θα αφορά και πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα με τα κοινά, αλλά θα βρουν πεδίο συνεννόησης με τη ΝΔ.
Συμμάχους σε αυτό, πάντως, ο πρωθυπουργός έχει και τους εκπροσώπους του καραμανλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σαμαράς και Καραμανλής έχουν συζητήσει περισσότερες από δύο φορές το θέμα της διεύρυνσης και ο πρώην πρωθυπουργός τού έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει απόλυτα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η κίνηση στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της ΝΔ.
Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα ζητήσει την επαναδραστηριοποίηση προσώπων που έχουν υψηλό κύρος στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη, όπως είναι ο Στ. Δήμας.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment