Thursday 18 September 2014

Σκληρή γραμμή από Τσίπρα στις παραφωνίες

Σκληρή γραμμή από Τσίπρα στις παραφωνίες

Εκνευρισμό προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η κοινή δήλωση δύο μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, καθώς με κείμενο τους εξέφρασαν επιφυλάξεις αλλά και διαφωνίες για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή γραμμή από Τσίπρα στις παραφωνίες
Με κοινή δήλωσή τους οι Ρ. Ρινάλντι και Ε. Σωτηρίου -αν και χαρακτήρισαν τις θέσεις τους συμβολή για το πρόγραμμα του κόμματος- εξέφρασαν όχι μόνο επιφυλάξεις, αλλά άσκησαν και κριτική καθώς επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι συρραφή προτάσεων.
Τα δύο στελέχη στη δήλωσή τους τόνισαν ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι συρραφή προτάσεων διαφόρων τμημάτων χωρίς εσωτερική συνοχή και στόχους, δεν μπορεί να είναι κατάλογος μέτρων σε κάθε τομέα», ενώ πρόσθεσαν ότι «το σχέδιο αδυνατίζει ακόμα περισσότερο εξαιτίας και του αποσπασματικού τρόπου με τον οποίο συζητείται».
Οι Ρ. Ρινάλντι και Ελ. Σωτηρίου επεσήμαναν ακόμη ότι «δεδομένου του προεκλογικού αρώματος της συγκυρίας, πρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ εκλογών και εκλογικίστικης αντίληψης, όπως και μεταξύ κυβέρνησης και λογικής κυβερνητισμού». Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι τα δύο μέλη της Π.Γ. αναδιπλώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, καθώς με νέα δήλωσή τους διευκρίνισαν ότι οι επισημάνσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και οι προτάσεις τους αφορούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στο υπουργείο Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιφυλ
Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στο υπουργείο Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιφυλάξεις των Ρ. Ρινάλντι και Ε. Σωτηρίου
«Οποιος διαβάσει με προσοχή τη δήλωσή μας, θα καταλάβει ότι σε αυτήν, πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, γίνονται μια σειρά πολιτικές προτάσεις για τη μεγάλη νίκη του λαού», σημείωσαν προσθέτοντας ότι «όλες οι αναφορές δείχνουν ότι πρόκειται για βολές ενάντια σε όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας είναι εντελώς ανυπόστατα».
Πάντως και ανεξάρτητα από την αναδίπλωση των δύο μελών της Π.Γ., όταν ρωτήθηκαν συνομιλητές του κ. Τσίπρα αν τίθεται θέμα να ζητηθεί η παραίτηση τους, απάντησαν «ουδέν σχόλιο». Σημειώνεται ότι πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο διάλογος για το πρόγραμμα ήταν εξαντλητικός, διήρκησε 1,5 χρόνο και έγινε στις επιτροπές του κόμματος αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι χθες η Κουμουνδούρου απάντησε στο υπουργείο Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην απάντησή του επισημαίνει πως η μία βασική παραδοχή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης είναι πως θεωρεί ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης είναι αδύνατη. «Με λίγα λόγια, καλώς ήρθαν τα μνημόνια και καλώς συνεχίζεται η εφαρμογή τους. Τα περί «σκισίματος» του μνημονίου και «εξόδου» από αυτό είναι προφανές ότι πάνε στον κάλαθο των αχρήστων», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.
Στο θέμα της κοστολόγησης ο κ. Τσακαλώτος εγκάλεσε την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική -κάνει λόγο για προχειρότητα- αναφέροντας ενδεικτικά τις συνεχείς αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ τόνισε πως «για μια ακόμα φορά προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι αγορές είναι πάνω από τις κοινωνίες και τη δημοκρατία... και πως έτσι γίνεται φανερό ότι, έχοντας την ίδια ατζέντα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο για τον χρόνο εφαρμογής και τη δοσολογία του προγράμματος».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ  ethnos

No comments:

Post a Comment