Sunday, 14 September 2014

Ο διμέτωπος Σαμαρά εντός και εκτός συνόρων

Ο διμέτωπος Σαμαρά εντός και εκτός συνόρων

Τα δύο κεντρικά γεγονότα που σημειώθηκαν αμέσως μετά το τέλος της θερινής ραστώνης, η διαπραγμάτευση στο Παρίσι, όπου οι δανειστές αποκάλυψαν τις προθέσεις τους, αλλά και η ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ που εξελίχθηκε σε θρίλερ, πιστοποιούν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθούν ανάμεσα σε συμπληγάδες μέσα στο επόμενο διάστημα και σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό.

Αντιμέτωπος με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Αντιμέτωπος με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς βλέπει από τη μία πλευρά τούς δανειστές να είναι άκαμπτοι σε ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και την ανατροπή της κυβέρνησής του (βλ. απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία κ.λπ.) και από την άλλη στη ΝΔ μια μάλλον κουρασμένη κοινοβουλευτική ομάδα, τα μέλη της οποίας δυσκολεύονται σημαντικά να στηρίξουν πλέον αντιδημοφιλή μέτρα.
Μέσα στο κλίμα που δημιουργείται ακριβώς από αυτά τα δύο στοιχεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση της χώρας, να πιέσει για την εξεύρεση άμεσα λύσης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, να καλύψει -στον βαθμό που είναι δυνατό- την απαίτηση των πολιτών για διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας και εν τέλει να βρει τους 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεπεράσει τον κάβο των πρόωρων εκλογών.
Η εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είναι καθόλου εύκολη, κάτι που έχουν συνειδητοποιήσει και οι δύο. Ο κίνδυνος του κοινοβουλευτικού ατυχήματος είναι ορατός, ενώ παράλληλα γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μην υλοποιήσουν έστω ένα μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί προς την τρόικα. Ολα αυτά δε, εξελίσσονται με φόντο την εκλογολογία, κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας ότι δυσκολεύει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η στιγμή που ο καθένας βουλευτής ξεχωριστά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πως ο Α. Σαμαράς δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην πολιτική του. Στη ΝΔ επιμένουν δε (στο ΠΑΣΟΚ λιγότερο...) ότι θα υπάρξει τελικά η προεδρική πλειοψηφία καθώς κανείς αυτή την ώρα δεν θέλει πρόωρες εκλογές και διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ τα διλήμματα στους βουλευτές, λέγοντας ότι μια εκλογική αναμέτρηση θα θέσει σε κίνδυνο και τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, αλλά και την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση.
Τα όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για την τροπολογία του ΕΝΦΙΑ είναι απολύτως ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που μιλούν ευθέως για «πολιτική κόπωση», ενώ ζητούν επιτακτικά διορθωτικές κινήσεις - ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα στην κοινή γνώμη.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να συνυπολογίσει στις κινήσεις του τους βουλευτές της ΝΔ καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος που διαφωνούν με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Το πρόβλημα δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη σοβαρότερο με την επανέναρξη της ολομέλειας, καθώς τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης, όπως συνέβη πρόσφατα με τον ΕΝΦΙΑ στο γ' θερινό τμήμα.
Tα μέτωπα
Τα νομοσχέδια που θα πρέπει να «περάσει» η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους είναι πιθανό να μετατρέψουν την πορεία αυτή σε «ναρκοπέδιο». Το πρώτο πρόβλημα θα προκύψει με την έκτακτη εισφορά. Η μείωση κατά τουλάχιστον 30% για το '15 έχει σχεδόν εξαγγελθεί επισήμως, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα καλύψει τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Ηδη ο κ. Τζαμτζής αντέδρασε δημόσια στην προοπτική παράτασης του μέτρου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι συνάδελφοί του. Οι πλειστηριασμοί είναι ο επόμενος δύσκολος κάβος, καθώς η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει μια ακόμη παράταση στην προστασία της α' κατοικίας, είναι πιθανόν να αλλάξει τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα στο εσωκομματικό πεδίο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα επιλυθούν.
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα αναλάβουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης, αλλά -όπως παραδέχονται και τακτικοί συνομιλητές- η εκλογολογία που αναπτύσσεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, διότι οι βουλευτές φοβούνται να στηρίξουν αντιδημοφιλή μέτρα και σε λίγους μήνες να κληθούν να μετάσχουν σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και αφού περιγράψει τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα και διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, θα τους ζητήσει να στηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα νέων δημοσιονομικών προσαρμογών. Παράλληλα θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με στελέχη στα οποία θα επισημάνει την ανάγκη διασφάλισης του ενιαίου πολιτικού λόγου.
Για τον κ. Σαμαρά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, διότι μια θετική πορεία της κυβέρνησης είναι πιθανόν να επηρεάσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Οπως λέει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Β. Μεϊμαράκης, εάν η ΝΔ ανακτήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα, τότε αυτό θα επιδράσει στην απόφαση των ανεξάρτητων βουλευτών που ούτως ή άλλως φοβούνται τις πρόωρες εκλογές, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ που σήμερα εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει, στις διαδικασίες που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν με το νέο έτος.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
«Ναρκοπέδιο» οι συζητήσεις της χώρας με τους δανειστές
Η κυβέρνηση αναμένει τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και τα μηνύματα που λαμβάνει είναι πως οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες.
Το δημοσιονομικό είναι το τελευταίο που απασχολεί τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι εκεί έχουν καταγραφεί διαφορές στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών.
Πιο κρίσιμο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιμονή της τρόικας σε θέματα που θα προκαλέσουν πολιτική αναταραχή. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και της α' κατοικίας, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η πώληση των μη συνταγογραφούμεων φαρμάκων από τα super market είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναμένεται να υπάρξει πίεση από τους δανειστές.
Τα δείγματα που υπήρξαν στο Παρίσι δεν προκαλούν αισιοδοξία, καθώς ?όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής»,- ακόμη κι όταν δύο υπουργοί (οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ι. Βρούτσης) είχαν θέσει και πολιτικό θέμα, λέγοντας ότι «ακόμη κι αν συμφωνήσουμε εδώ στις ομαδικές απολύσεις δεν θα περάσει από την ελληνική Βουλή», οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υπαναχώρησαν.
Σε ό,τι αφορά τις φορο-ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, η τρόικα παραμένει σκεπτική και δεν αποκλείεται να μη δώσει το «πράσινο φως» στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς, κάτι που πιθανώς να προκαλέσει πρόβλημα στις σχέσεις με τους δανειστές. Πολύ πρόσφατα πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, δήλωσε ότι «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση».
Συζήτηση για ισοδύναμα δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και η μάχη θα δοθεί με βασικό «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάγκη να δοθεί χρόνος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο και το κλίμα ύφεσης που πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment