Friday 19 September 2014

Διεύρυνση με επιστροφή στις ρίζες

Διεύρυνση με επιστροφή στις ρίζες

Το πρώτο βήμα για τη διεύρυνση της ΝΔ και την επιστροφή στο κόμμα όλων των στελεχών που αν και «γεννήθηκαν» πολιτικά μέσα σε αυτό βρίσκονται τώρα σε απόσταση αναμένεται να κάνει ο Αντ. Σαμαράς το μεθεπόμενο Σάββατο, ενώπιον των βουλευτών, των στελεχών και των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.

Ισχυρούς συμβολισμούς έχει η επιλογή της Χαλκιδικής, απ' όπου ο Αντ. Σαμαράς θα απευθύνει το προσκλητήριο συσπείρωσης της Κεντροδεξιάς. Στον ίδιο τόπο πραγματοποιήθηκε το 1979 το πρώτο συνέδριο της ΝΔ
Ισχυρούς συμβολισμούς έχει η επιλογή της Χαλκιδικής, απ' όπου ο Αντ. Σαμαράς θα απευθύνει το προσκλητήριο συσπείρωσης της Κεντροδεξιάς. Στον ίδιο τόπο πραγματοποιήθηκε το 1979 το πρώτο συνέδριο της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί το Σάββατο 27 του μηνός στη Χαλκιδική (στο ξενοδοχείο «Αθως»), εκεί όπου ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο της ΝΔ, συνδιάσκεψη του κόμματος προκειμένου ακριβώς να περιγράψει τη νέα μορφή που θέλει να προσδώσει στην Κεντροδεξιά.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας προσπάθειας που έχει ήδη προαναγγελθεί και η οποία θα ολοκληρωθεί ανήμερα των... γενεθλίων της ΝΔ με μια ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα προσκληθούν όλα τα στελέχη της Κεντροδεξιάς που σήμερα βρίσκονται εκτός κόμματος.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να συσπειρώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και παράλληλα να προχωρήσει σε μια αμφίπλευρη διεύρυνση, καλύπτοντας πολιτικά τον χώρο που βρίσκεται από τη Δεξιά μέχρι το λεγόμενο «παραδοσιακό Κέντρο».
Δύναμη σταθερότητας
Θέλει να εμφανίσει τη ΝΔ ως τη μοναδική συμπαγή και σταθερή πολιτική δύναμη της χώρας, να τονίσει το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ και μέσα από τις αναφορές (σημειολογικές και φραστικές) στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αφυπνίσει στελέχη και ψηφοφόρους. Για τον πρωθυπουργό η διεύρυνση, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, αποτελεί μονόδρομο.
Και για τον λόγο αυτόν στη Χαλκιδική θα απευθύνει κατ' αρχάς ένα γενικό προσκλητήριο προς όλους εκείνους που συμφωνούν με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ αλλά, για λόγους που σχετίζονται με τη δύσκολη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχουν απομακρυνθεί.
Ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ο κ. Σαμαράς θα θέσει την αλλαγή του μείγματος πολιτικής, κάτι που θα διευκολύνει σαφώς και τα πρόσωπα που επιθυμούν να επιστρέψουν αλλά θέλουν να τους δοθεί μια ουσιαστική αφορμή.
Σε επίπεδο προσώπων, προτεραιότητα προφανώς θα δοθεί στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν είναι αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ, αλλά και σε σημαντικά στελέχη της Κεντροδεξιάς, όπως είναι οι Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, Χρ. Ζώης κ.ά.
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα, σε δηλώσεις του χθες (ρ/ς Αλφα), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία και έθεσε ως προϋπόθεση την εφαρμογή όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.
Στη Χαλκιδική πάντως, το «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι «φρουροί» του καραμανλισμού στη ΝΔ. Εκτός φυσικά από τον πρώην πρωθυπουργό, παρόντες στη συνδιάσκεψη θα είναι και οι δύο στενοί συνεργάτες του ιδρυτή της ΝΔ, Π. Μολυβιάτης και Αργ. Καρράς.
ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ
Αισιοδοξία για στήριξη
Αισιοδοξία ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις εκφράζουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό. Ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει την Τρίτη στο Βερολίνο, έχοντας συγκεκριμένη ατζέντα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα περιλαμβάνει: Τις φοροελαφρύνσεις, τα προαπαιτούμενα, για τα οποία θα ζητήσει να μην ασκηθεί -σε αυτή τη φάση- περαιτέρω πίεση από την τρόικα, με δεδομένο τον δρόμο που έχει διανύσει η χώρα τα τελευταία χρόνια και το θέμα του χρέους.
Ειδικά για το τελευταίο, ο πρωθυπουργός θα θυμίσει την απόφαση του Εurogroup τον Νοέμβριο του 2012 και τη ρητή αναφορά ότι η Αθήνα αναλαμβάνει τα ελλείμματα και η τρόικα το χρέος και θα τονίσει ότι έχει ήδη καθυστερήσει η λήψη των αποφάσεων. Θα επιμείνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να πιέσει έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει «κλείσει» το θέμα, κάτι που θα σημάνει και την άρση του τελευταίου εμποδίου για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Γιάννης Σαραντάκος   ethnos

No comments:

Post a Comment