Sunday, 14 September 2014

Απεμπλοκή από Μνημόνιο και στο βάθος ο Πρόεδρος ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Απεμπλοκή από Μνημόνιο και στο βάθος ο Πρόεδρος

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ζητήσει νέο δάνειο από τους εταίρους, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει στο τέλος του έτους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντιστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το «κλειδί» που θα αντιστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, θα κατευνάσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πρωτίστως εκείνους της Ν.Δ., και θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού ενόψει της προεδρικής εκλογής αναζητεί ο πρωθυπουργός, σε διεθνείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με επίκεντρο την απεμπλοκή της χώρας από τα Μνημόνια και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ζητήσει νέο δάνειο από τους εταίρους, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει στο τέλος του έτους. Oμως, τα μηνύματα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διαφορετικά. Oπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται η χρηματοδότηση –για τον επόμενο ενάμιση χρόνο– από το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να είναι απούσα, ζητώντας από την Αθήνα να βρει λύση στο ζήτημα. Η Αθήνα δέχεται μεγάλη πίεση να αποδεχθεί νέο δάνειο και συνέχιση της επιτήρησης, έστω και σε πιο ήπια μορφή. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί τρόπος ώστε να υπάρξει στο τέλος του έτους απεμπλοκή και του ΔΝΤ από την ελληνική σκηνή και τα χρήματα που «έχει λαμβάνειν» η χώρα να αντληθούν από άλλες πηγές, όπως το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ και τις αγορές.

Oμως, όπως προαναφέρθηκε, η όλη συζήτηση δεν έχει καταλήξει, καθώς μάλιστα συνδέεται και με τον τρόπο εποπτείας της Ελλάδας στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση: η Αθήνα, ευλόγως, ζητεί το υφιστάμενο μοντέλο επιτήρησης να αλλάξει άρδην, καθώς οι συνεχείς έλεγχοι της τρόικας έχουν εξαντλήσει τόσο την ελληνική κοινωνία, όσο και το πολιτικό προσωπικό. Κατ’ ορισμένες πηγές, στο δείπνο των Παρισίων με την τρόικα, προτάθηκε οι όποιες νέες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν να ενταχθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η «ιδιοκτησία» του οποίου θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και κατά τα λοιπά η Ελλάδα να υπαχθεί στο ίδιο καθεστώς επιτήρησης με τις χώρες που εξήλθαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Oμως, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει και ένα μοντέλο ελέγχου για την επίτευξη ετήσιων στόχων στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα συνδέονται με την προωθούμενη ρύθμιση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται, μάλιστα, πως οι συζητήσεις για το χρέος παρασκηνιακά έχουν αρχίσει: «Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενώ υψηλόβαθμος παράγοντας εκτός κυβέρνησης, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τα κέντρα αποφάσεων στην Ε.Ε., εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα νέο κύκλο ασφυκτικής επιτήρησης εάν πείσει ότι θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, στο Μαξίμου θα επιθυμούσαν οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα με τους εταίρους να «τρέξουν» και να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εκτιμάται πως μπορεί να μεταβάλουν ουσιαστικά το κλίμα και να οδηγήσουν στην εξεύρεση των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Κατά την τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, και με τα μέτωπα αυτά ανοιχτά, η εξεύρεση των 180 θεωρείται πολύ δύσκολη. Εάν, πάντως, το Μαξίμου θεωρήσει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για χρέος και χρηματοδότηση χωρίς νέο Μνημόνιο συναντά δυσκολίες, θα προχωρήσει σε εκκίνηση της διαδικασίας προεδρικής εκλογής νωρίτερα, ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους, με το όνομα του κ. Φ. Κουβέλη να παραμένει στο τραπέζι. Ολα αυτά τη στιγμή που η συμπεριφορά των βουλευτών στη Βουλή εξελίσσεται σε σοβαρό απρόβλεπτο παράγοντα.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον οι εταίροι επιθυμούν επιτάχυνση των εξελίξεων. Στην Αθήνα δεν έχουν περάσει φυσικά απαρατήρητες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που ουσιαστικά εξωθούν την κυβέρνηση σε νέο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται «αρχικές διαπραγματευτικές θέσεις της άλλης πλευράς». Παράλληλα, γίνεται και μια δεύτερη –πιο ανησυχητική– ανάγνωση των κινήσεων της Ε.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία, οι εταίροι δεν θεωρούν πλέον συστημικό κίνδυνο την Ελλάδα και πιστεύουν πως μπορούν να διαχειριστούν τις εξελίξεις ακόμη και εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το επιχείρημα περί «έλευσης Τσίπρα» που ακούστηκε ορισμένες φορές στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι δεν φάνηκε να επηρεάζει τις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment