«Πως ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία»
Η ζωή στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, το επικείμενο δημοψήφισμα στην Σκωτία και ο θάνατος εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο είναι τα θέματα της επισκόπησης.
«Πως ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία» επιγράφεται ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ελληνικός πληθυσμός: «Δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά επιτόκια, βιωσιμότητα χρέους: Πίσω από τους τεχνικούς όρους κρύβεται μια τραγωδία. Διότι οι Έλληνες υποφέρουν όσο ποτέ άλλοτε από τις επιπτώσεις της κρίσης», διαβάζουμε στον υπότιτλο.
Στο άρθρο επισημαίνεται: «Το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα μοιάζει να είναι και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι ταβέρνες γεμάτες, τα φέρι μπόουτ για τα νησιά υπερπλήρη. Η χώρα δείχνει να βρίσκει και πάλι την ισορροπία της. Οι περισσότεροι κάνουν αυτό που έκαναν πάντα μετά από μια κρίση: τα φέρνουν βόλτα όπως όπως.
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν περνούν μερικά λεπτά και οι άνθρωποι μιλούν για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους η αυστηρή λιτότητα, οι περικοπές μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συχνά ακόμα περισσότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ωστόσο η απουσία προοπτικής.
Μια μικρή αχτίδα ελπίδας είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ακόμα και η μικρότερη ύφεση θεωρείται επιτυχία. Την ίδια στιγμή 19 εκατομ. τουρίστες επισκέπτονται φέτος την Ελλάδα. Όμως ο τουρισμός δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η χώρα. Ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή ημικατεργασμένων και πετροχημικών προϊόντων ή γενόσημων ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Η σύνεση, ζητούμενο στη Σκωτία
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μεθαύριο Πέμπτη, παρέσυρε την βασίλισσα του (ακόμα) Ηνωμένου Βασιλείου σε μια διακριτική παρατήρηση, γράφει ηSüddeusche Zeitung και επισημαίνει: «Οι ψηφοφόροι 'να σκεφτούν πολύ καλά το μέλλον'. Μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Με όλο τον σεβασμό για τις επιλογές των ψηφοφόρων και την κατανόηση για την δυσφορία πολλών Σκωτσέζων, αυτό που απαιτείται τώρα είναι σύνεση. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών έχουν ακουστεί. Όμως η αβεβαιότητα για το αν μια ανεξάρτητη Σκωτία είναι σε θέση να επιβιώσει οικονομικά παραμένει. Όλα αυτά έθεσε υπόψη των Σκωτσέζων η βασίλισσα Ελισάβετ με τη δήλωσή της. Στον αντίποδα, ο πιστός της υπηρέτης, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα ανακάλυψε το πάθος του για την Σκωτία, δεν αποτελεί ιδανικό υποστηρικτή στο ζήτημα της ενότητας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποδείξει ήδη με την ευρωπαϊκή του πολιτική την ανικανότητά του. Σε περίπτωση που διασπαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία».
Διασώστε τους μετανάστες τώρα!
Για μια ακόμα φορά πληροφορούμαστε το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger επισημαίνει: «Οι περισσότεροι έρχονται για οικονομικούς λόγους στην Ευρώπη. Φυσικά και είναι σωστό ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η ανέχεια στις πατρίδες των μεταναστών έτσι ώστε οι άνθρωποι από την Γουινέα, τη Σενεγάλη ή τη Νιγηρία να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να περάσουν τη Μεσόγειο. Όμως η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής στις χώρες της Αφρικής θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι χώρες της ΕΕ είναι να οργανώσουν τη διάσωση των μεταναστών και μάλιστα με οποιοδήποτε τίμημα», ζητά η εφημερίδα της Κολωνίας.
Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
No comments:
Post a Comment